10/6/08

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2008

Το τουρκικό βαθύ κράτος θα χτυπούσε βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ συνεχίζεται με όλη την ένταση η σύγκρουση μεταξύ του βαθέος κράτους και των κεμαλιστών από τη μια και των μετριοπαθών ισλαμιστών και των δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία από την άλλη, μέρα με τη μέρα νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ενώ ήδη ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης έχει ολοκληρώσει το κατηγορητήριο που αφορά τα μέλη της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, διέρρευσε στον τουρκικό τύπο η πληροφορία ότι στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας συμπεριλαμβάνεται ένας φάκελος, με την ένδειξη «OPERASYON», ο οποίος περιέχει δεκάδες άκρως απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα της νατοϊκής βάσης του Σιρίνγιερ (Şirinyer), κοντά στο προάστιο Μπουτζά της Σμύρνης.

Με βάση το υλικό, που βρέθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (İşçi Partisi), στη Σμύρνη, η παρακρατική-παραστρατιωτική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, η δράση της οποίας κατευθυνόταν από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Milli Güvenlik Kurulu), προετοίμαζε ένοπλη επίθεση στη νατοϊκή βάση του Σιρίνγιερ, όπου σημειώτεον υπηρετούν και Έλληνες αξιωματικοί.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στο «επιχειρησιακό υλικό» της οργάνωσης υπάρχουν όλα τα ονόματα, οι φωτογραφίες και τα δείγματα υπογραφών των υπηρετούντων στη βάση, το σχεδιάγραμμα ασφαλείας του στρατοπέδου, το σχεδιάγραμμα στάθμευσης των ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών, ονόματα αξιωματικών που είναι «έμπιστοι» και θα βοηθήσουν στην επιχείρηση, ονόματα αξιωματικών που θα προμηθεύσουν τα πυρομαχικά, σημειώσεις για τα κενά ασφαλείας του στρατοπέδου και άλλα πολλά.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στο φάκελο, εκτός από τις φωτογραφίες ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών, υπήρχαν και φωτογραφίες των συζύγων και των παιδιών τους, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, δεδομένης της μεγάλης διασποράς και της ανεξέλεγκτης δράσης των μελών της οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Πάντως, ενώ συνεχίζεται όπως προαναφέρθηκε η σύγκρουση μεταξύ βαθέος κράτους και κυβέρνησης Ερντογάν, παρέμβαση υπέρ της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ έκανε ο στρατηγός ε.α. Τουνσέρ Κιλίντς (Tuncer Kılınç), ο οποίος σημειώτεον ως υποστράτηγος υπηρέτησε σε νατοϊκή θέση στις Βρυξέλλες και τερμάτησε τη στρατιωτική του καριέρα, ενώ υπηρετούσε ως αντιστράτηγος στη νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που ως γνωστόν λειτουργεί ως υπερκυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο Τουνσέρ Κιλίντς δήλωσε προ ημερών ότι δεν θα δεχόταν να φωτογραφηθεί με τη γυναίκα του προέδρου της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, επειδή φοράει ισλαμική μαντήλα και θα έδινε λάθος μηνύματα στην τουρκική κοινή γνώμη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα δεχόταν να φωτογραφηθεί με τον προφυλακισμένο υποστράτηγο ε.α. Βελή Κιουτσούκ (Veli Küçük), που κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ο Κιλίντς είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί. Υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας ότι: «Αφού κατηγορούνται με παρόμοιες κατηγορίες άτομα που υπερασπίστηκαν τις αρχές και τις αξίες του τουρκικού κράτους, όπως ο εκδότης της Τζουμχουριέτ, Ιλχάν Σελτσούκ , τότε αυτές οι κατηγορίες στην ουσία είναι τίτλοι τιμής».

Τη στιγμή που επί σειράν ετών η Ελλάδα εθεωρείτο το μαύρο πρόβατο του ΝΑΤΟ, μήπως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από εκείνους που σχεδιάζουν και αποφασίζουν τις πολιτικές της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία, όταν νατοϊκές βάσεις γίνονται στόχοι παρακρατικών-παραστρατιωτικών οργανώσεων και όταν Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί που υπηρέτησαν σε θέσεις κλειδιά στο ΝΑΤΟ στηρίζουν έμπρακτα πρακτικές που στρέφονται ευθέως εναντίον της Δύσης;

Πηγές:

http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=10.06.2008&c=1&i=122345

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=698483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.