20/6/08

Αναδημοσίευση από in.gr

Δημοσίευμα των NY Times

Ισραηλινή πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν «είδαν» οι ΗΠΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν διακρίνουν οι ΗΠΑ πίσω από τη στρατιωτική άσκηση
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μεγάλη στρατιωτική άσκηση, που κατά την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων είχε το χαρακτήρα «πρόβας» για επιχείρηση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, πραγματοποίησε στις αρχές Ιουνίου το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Επικαλούμενη πληροφορίες μη κατονομαζόμενων Αμερικανών αξιωματούχων η εφημερίδα αναφέρει ότι «περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15 έλαβαν μέρος σε ασκήσεις επάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου».

Η άσκηση φάνηκε να επικεντρώνεται σε επιδρομές μεγάλης ακτίνας και αντανακλά την σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν το θέμα της άσκησης. Εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε μόνο ότι η ισραηλινή αεροπορία «εκπαιδεύεται συστηματικά για ποικίλες αποστολές ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προέρχονται από απειλές εναντίον του Ισραήλ».

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος ενημερώθηκε σύμφωνα με τους Times για την άσκηση, δήλωσε ότι στόχος της ήταν η εξάσκηση σε τακτικές πτήσεις, σε εναέριο ανεφοδιασμό και άλλα στοιχεία πιθανού πλήγματος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της άσκησης ήταν η αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν αποτύχουν οι άλλες προσπάθειες για να αποτραπεί η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν.

«Ηθελαν να το μάθουμε εμείς, ήθελαν να το μάθουν οι Ευρωπαίοι και ήθελαν να το μάθουν οι Ιρανοί. Υπάρχει αποστολή μηνυμάτων σε διάφορα επίπεδα» δήλωσε στους New York Times ο συγκεκριμένος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Αλλοι Aμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ αποφάσισε να πλήξει το Ιράν, ούτε θεωρούν ότι επίκειται τέτοια επίθεση.

Πάντως, ένας σημαντικός Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης έσπευσε να προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης κατά της χώρας, τονίζοντας ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι «τρομερή».

«Εάν οι εχθροί και ιδιαίτερα το Ισραήλ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του υιοθετήσουν την γλώσσα της ισχύος κατά του Ιράν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα δεχθούν ένα ισχυρό χαστούκι από το Ιράν» είπε ο Αχμάντ Χαταμί σε προσκυνητές σε Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

** Από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι το διάστημα από 28 Μαΐου έως 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαιδευτική άσκηση των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ με την ονομασία «Γκλόριους Σπάρταν».

Αναφέρεται ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σκοπός της ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.

Η άσκηση περιελάμβανε αποστολές εναέριας μάχης, εικονικών προσβολών επίγειων στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε ανατολικά και νότια της Κρήτης και στο πεδίο βολής Κρανέας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

1 σχόλιο:

  1. Είναι ανεύθυνα επικίνδυνη η εμπλοκή της πατρίδος μας σε ασκήσεις επιθέσεως εναντίον τρίτου κράτους, ουσιαστικά συμμαχικού. Το συνασκούμενο Ισραήλ έχει τα δικά του συμφέροντα προφανώς, που σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με αυτά της πατρίδος μας. Δημιουργούνται εύλογα ζητήματα:
    ποιά είναι τα ωφέλη της Ελλάδος?

    Το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο διασφάλισε το απόρρητο των Ελληνικών Αμυντικών Εγκαταστάσεων και οπλικών συστημάτων, από τα γεράκια του Ισραήλ και τρίτων ενδιαφερομένων χωρών, από τους οποίους βρίθουν τα σύνορά μας.
    Ερωτήθη ο Έλλην πολίτης, εάν συμφωνεί με μία τέτοια άσκηση?
    Τέλος, τα όποια ωφέλη είναι τόσο σημαντικά, ώστε να υπερκαλύψουν την πιθανή απώλεια των πολύ καλών μας σχέσεων με το Ιράν αλλά και τον κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται?
    Σας ευχαριστγώ για τον χώρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.