24/7/08

Ο συνταγματάρχης στρατοχωροφυλακής Τραπεζούντας δεν θυμάται τίποτε.

του Σάββα Καλεντερίδη

Ο συνταγματάρχης στρατοχωροφυλακής Αλί Οζ (Ali Öz) κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα για την υπόθεση της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Την περίοδο που σκοτώθηκε ο Ντινκ (19 Ιανουαρίου 2007) ο Αλί Οζ ήταν διοικητής του συντάγματος στρατοχωροφυλακής του νομού Τραπεζούντας.
Δυο υφιστάμενοι του συνταγματάρχη, που υπηρετούσαν τότε στο τμήμα πληροφοριών του συντάγματος Τραπεζούντας, κατέθεσαν στον εισαγγελέα ότι ανέφεραν στον διοικητή τους την πληροφορία για σχεδιαζόμενη δολοφονία του Ντινκ και εκείνος δεν έκανε τίποτα. Απλά είπε θα το χειριστεί ο ίδιος, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ανενόχλητη δράση των δολοφόνων του Αρμένιου δημοσιογράφου.
Ο Αλί Οζ, που ώρα υπηρετεί στη διοίκηση της Προύσας, κλήθηκε πρόσφατα από τον εισαγγελέα να καταθέσει για την υπόθεση.
Σας παραθέτουμε τις ερωταποκρίσεις εισαγγελέα και συνταγματάρχη, όπως τις κατέγραψε στο άρθρο του ο συντάκτης της Μιλλιέτ Τζαν Ντουντάρ:

Ερώτηση: Το θέμα (των πληροφοριών για την επικείμενη δολοφονία του Ντινκ) τέθηκε σε σας κατά τη σύσκεψη πληοροφοριών;
Απάντηση: Δεν ενθυμούμαι.
Ερώτηση: Το ίδιο θέμα τέθηκε δυο μέρες αργότερα στο γραφείο σας;
Απάντηση: Δεν ενθυμούμαι.
Ερώτηση: Δώσατε την άδεια στους υφισταμένους σας να συνομιλήσουν με τον πληροφοριοδότη που έδινε πληροφορίες για την υπόθεση αυτή;
Απάντηση: Δεν ενθυμούμαι.
Ερώτηση: Την περίοδο εκείνη υπηρετούσατε στην Τραπεζούντα;
Απάντηση: Δεν ενθυμούμαι.
Ερώτηση: Έχετε πρόβλημα με τη μνήμη σας;
Απάντηση: όχι, δεν έχω κανένα πρόβλημα.
...........
Αν δεν θυμάται ο συνταγματάρχης, όμως, θυμούνται οι δυο υφιστάμενοί του που του έδωσαν τότε την πληροφορία, αλλά και οι δημοσιογράφοι.
Ο ίδιος ο Ντουντάρ αναφέρει ότι ο Αλί Οζ ήταν επικεφαλής του συνεργείου που εξαφάνισε τα στοιχεία της προβοκατόρικης δολοφονίας με βομβιστική ενέργεια του κεμαλιστή δημοσιογράφου Αχμέτ Τανέρ Κισλαλί (Ahmet Taner Kışlalı) από τις δυνάμεις του βαθέος κράτους, το 1999. Ήταν επίσης παρών στη σφαγή της φυλακής Ουλουτζανλάρ, όπου, to 1999, οι παρακρατικοί που μεταφέρθηκαν στις φυλακές με στρατιωτικά αυτοκίνητα σκότωσαν 1O φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους.
Και τέλος ήταν παρών στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της δολοφονίας του Ντινκ.
Η εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Ντινκ και η τύχη του συνταγματάρχη Οζ, είναι ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα που γίνεται για τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία.
Ας ελπίσουμε να έχει αίσιο τέλος.
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=150137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.