21/8/08

Ο Νεοοθωμανισμός επιχειρεί την εξάπλωσή του στην Αφρική



του Σάββα Καλεντερίδη
Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (18-20 Αυγούστου) η Συνάντηση Εργασίας Τουρκίας - Αφρικής, που διοργανώθηκε από την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικών Σχέσεων Εξωτερικού (DEİK).
Στη συνάντηση εργασίας, που διήρκεσε δυο ημέρες, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των οικονομκιών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου και τέθηκαν φιλόδοξοι στόχοι, με βάση τους οποίους το ύψος των εμπορικών συναλλαγών από τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον 2003, το 2008 να ανέλθει στα 19 δισεκατομμύρια και το 2012 στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Amadou Boubacar Cisse, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση και την παροχή πόσιμου ύδατος σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι για τα προγράμματα αυτά που αφορούν την Αφρική το Χρηματιστήριο της Κωντσαντινούπολης έχει αποφασίσει να διαθέσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει εξασφαλιστεί ένα δισεκατομμύριο δολλάρια από τις χώρες της Δύσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών, Βιομηχανικών, Γεωργικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αφρικής, Mohamed El Masry, ανέφερε ότι η Αφρική έχει ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές και δυναμική για να πετύχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός επικρατείας, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικού εμπορίου, Kürşad Tüzmen, δήλωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και αφρικανικών κρατών από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2003, το τέλος του 2007 έφθασε τα 13 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας άύξηση 140%, ενώ στο τέλος του 2008 πιθανόν να ξεπεράσει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τουζμέν ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες το 2007 ανέλαβαν έργα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, ενώ το 2008 θα ξεπεράσουν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια από τις συνεδριάσεις συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών που διατηρεί η Τουρκία στην Αφρική από 12 που είναι σήμερα σε 27.
Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, Ekmeleddin İhsanoğlu, ανακοίνωσε ότι από τις 57 χώρες-μέλη του οργανισμού οι 27 είναι αφρικανικές και ζήτησε την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των ισλαμικών χωρών. Επιπρόσθετα δήλωσε ότι έχει εγκριθεί δεκαετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας, ενώ έχει εγκριθεί διάθεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σκοπό αυτό.

Από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος
Ο υπουργός εππικρατείας (εξωτερικού εμπορίου) Κουσράτ Τουζμέν, στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται στις οικονομικές συναλλαγές Τουρκίας - Αφρικής τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο οθωμανικό πνεύμα, υπογραμμίζοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπερασπίστηκε τις χώρες της Αφρικής, όταν οι Ευρωπαίοι πήγαν εκεί για να τους εκμεταλλευτούν μέσω της αποικιοκρατίας. Συγκεκριμένα ο Τουζμέν είπε:
"Εμείς βάλαμε την ψυχή μας για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Αφρική. Όπως οι πρόγονοί μας, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να αναπτυχθείτε και όχι να σας εκμεταλλευτούμε ως αποικιοκράτες. Γι' αυτό είχαμε αυτή την επιτυχία".
Η Τουρκία, στις 12 Απριλίου 2005 έλαβε τον τίτλο του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, ενώ στη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στην Αδίς Αμπέμπα, τον Ιανουάριο του 2008, η Τουρκία ανακυρήχθηκε στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης.
Στους αξιωματούχους και τα στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας παρέθεσαν επίσημα γεύματα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ.
Στο τέλος των εργασιών της εν λόγω συνάντησης αποφασίστηκε η ίδρυση Επιμελητηρίου Αφρικής-Τουρκίας, το οποίο θα έχει ως στόχο να συντονίζει και να υποβοηθά την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών.

Πηγές:
http://www.deik.org.tr/Pages/TR/DEIK_HaberlerDetay.aspx?hDetId=73&IKID=10

4 σχόλια:

  1. Ο τίτλος ειναι υποτιμιμητικός για μια χώρα που απλά κάνει την δουλειά της και κοιτάει τα συμφεροντά της .
    Ένας τίτλος σαν τον παρακάτω θα ήτανε πιο τίμιος νομίζω...

    Οι δικοί μας πολιτικοί γυρίσανε απο διακοπές?


    Μήπως περιμένουνε απο τους ιδιώτες να δουλέψουνε για την πατρίδα?
    Ο Ωνάσης πέθανε εδώ και καιρό και άνθρωποι σαν τον Εμφιετζόγλου , τον Υιό του Ζόρα και ελάχιστους ακόμη δεν μπορόυν να στηρίζουν για πάντα μια χώρα που οι πολιτικοί ...ευτυχώς όχι όλοι ... μετράνε μόνο ...κουκιά.

    Άλλο ένα ακόμη μάθημα απο τους Τούρκους...

    Βέβαια την στιγμή που στο εσωτερικό της η Τουρκία παλεύει ακόμη με το δράκο του ΡΚΚ , δεν σταματάει να προσπαθεί να στερεώσει διεθνή επιρρόη και καλά κάνει.
    Αυτές οι χώρες οι ...τρίτες... οι τελευταίες, πολλές φορές σε κρίσιμες στιγμές στον ΟΗΕ παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολύτιμα για την περιοχή και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μας ψηφίσματα.
    Τα ωφέλη είναι πολυδιάστατα ,

    ας μην μας κακοφαίνεται λοιπόν η στάση Αφρικανικών χωρών όπως η ...ΚΕΝΥΑ , σε κρίσιμες στιγμές του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραντέλληνα, είχα βάλει ως τίτλο το "Ο Νεοοθωμανισμός εξαπλώνεται στην Αφρική", όμως το άλλαξα, για να μη μας πουν ότι προπαγανδίζουμε τα νεοοθωμανικά όνειρα της Τουρκίας και έβαλα το "επιχειρεί", που είναι και το σωστό.
    Τώρα, επί της ουσίας, η Τουρκία αποπειράται να εξαπλωθεί στην Αφρική, ενώ η ελληνική επιρροή στη Μαύρη Ηπειρο, που εξασφαλιζόταν μέσα από τις εκεί ακμαίες ελληνικές κοινότητες, μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται.
    Το ερώτημα είναι: Η χώρα μας, που είναι το εθνικό κέντρο, έχει σχέδιο, όραμα για την Ελληνισμό;
    Όσο για τη στάση της Κένυα στο θέμα του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ίσως να ήταν πιο αξιοπρεπής από αυτή της δικής μας χώρας, της πατρίδας μας.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι που με κάνει να ...πονάω... γιατί έχω μάθει στην ζωή μου να κάνω και εγώ δευτερο βόδι χωρίς να παρακαλάω να μείνει με ένα ο γείτονας για να έχουμε τα ίδια.

    Έχω γράψει και στο δικό σου και σε άλλα blogs πως ένα πρέπει να απαιτούμαι απο αυτούς που μας κυβερνάνε να είναι ένα βήμα μπροστά απο τους ... ανταγωνιστές μας...και όχι να μας παραδίδουν ξανά και ξανά μαθήματα Εξωτερικής Πολιτικής , είτε οι Τούρκοι... είτε οι Ιρανοί ...βλ.Αχματινετζαν και άρνηση να καταθέσει στεφάνι στον Κ.Μ.

    Αν δεν μπορούμε να τους κάνουμε να το καταλάβουνε τότε έχουμε πάψει να είμαστε ο κυρίαρχος λαός.

    Υ.Γ Με εντυπωσιάζει η απάντηση σου για την Κένυα , νομίζω πως δεν την έχω ακούσει ποτέ απο εσένα αλλά και δεν φαίνεται πουθενά στο βιβλίο ντοκουμέντο που εξέδωσες.
    Δεν με τιμάει βέβαια σαν Τραντέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Τραντέλληνα

    "Αν δεν μπορούμε να τους κάνουμε να το καταλάβουνε τότε έχουμε πάψει να είμαστε ο κυρίαρχος λαός."

    Έχουμε πάψει; Γιατί, μήπως ήμασταν ποτέ;
    _______________________

    Όσον αφορά στην Κένυα, απ' όσο γνωρίζω, ήταν πάντα πιστός σύμμαχος των Άγγλων, έστω κι αν αυτοί ήταν κάποτε δυνάστες της. Φυσικό, λοιπόν και αναμενόμενο ήταν ότι θα συνεργαζόταν στην σύλληψη του Οτζαλάν από τους Τούρκους, όπως συνεργάστηκε και με το Ισραήλ στην καταδρομή του Έντεμπε(*). Είναι προφανές για ποιο λόγο έστειλε εκεί τον Οτζαλάν ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ/ΕΕ Σημίτης. Εκτέλεσε εντολές. Συνεργάστηκε κι αυτός.

    Αυτό που δεν ξέρω είναι αν από το "τριάκοντα αργύρια", πήρε κι η Ελλάδα της "υπερηφανης" εξωτερικής πολιτικής μερίδιο, ή μας τα έφαγαν όλα οι Κενυάτες!

    Κατά τ' άλλα, η Τουρκία έχει σχέδιο και όραμα στην εξωτερική της πολιτική, την οποία χαράσσει εις βάθος χρόνου και το υλοποιεί. Εμείς δεν έχουμε απολύτως τίποτε, διότι δεν έχουμε καταλάβει (εκτός από μερικές αναλαμπές, σαν αυτή του '40) ότι υπήρξε '21, ότι δεν είμαστε πια ραγιάδες. Όχι, δεν το έχουμε καταλάβει. Δυστυχώς!

    (*) Θέλω να διευκρινίσω ότι, με την αναφορά μου αυτή, δεν θέλω να πω ότι η όντως αυτή γενναία πράξη των Ισραηλινών έχει καμμία σχέση με την βρώμικη, ως εξελίχθη, υπόθεση Οτζαλάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.