24/9/08

Αν δεν χτυπήσουν οι ΗΠΑ, θα επιτεθεί το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός καθηγητής πολιτικών επιστημών, Hillel Frisch (φώτο), είπε ότι σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ στους πυρηνικούς στόχους του Ιράν, η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, για να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου στη Συρία.

Tου Σάββα Καλεντερίδη
Εκδήλωση με θέμα τη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Μπαχτέσεχιρ (Bahçeşehir), με πρωτοβουλία του προξενείου του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής της σχολής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Bar İlan του Ισραήλ, Hillel Frisch, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιτεθούν οι ΗΠΑ για να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τότε θα επιτεθεί μόνο του το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Ο Frisch είπε επίσης ότι σε περίπτωση επίθεσης του Ισρταήλ εναντίον του Ιράν, υπάρχει πιθανότητα να συμμετέχει στον πόλεμο και η Συρία. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, για να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου.
Αβαφερόμενος στις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ Ισραήλ-Συρίας, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, ο Frisch είπε ότι ο σκοπός της Συρίας δεν ήταν να κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη, αλλά να δείξει ότι δεν είναι απόλυτα εξαρτημένη από το Ιράν. Η Συρία ήθελε επίσης να δείξει ότι δεν είναι ευχαριστημένη από την ενδυνάμωση της Χεζμπολλάχ και της επιρροής του Ιράν στο Λίβανο. Ο Ισραηλινός καθηγητής είπε ότι δεν πιστεύει πως η Συρία δεν ανήκει στο ίδιο στρατόπεδο με το Ιράν και ότι η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι διαμεσολαβητικές της προσπάθειες έχουν τη σημασία τους, αλλά ο μόνος που θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι οι ΗΠΑ.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ισραηλινός καθηγητής είπε:
"Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν, οι αραβικές χώρες της περιοχής δεν θα αναμειχθούν. Αν όμως επιτεθεί μόνο του το Ισραήλ, τότε η Συρία μπορεί να μπει στον πόλεμο. Στο σημείο αυτό η Τουρκία μπορεί να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και να εμποδίσει την εξάπλωση του πολέμου στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες.
Οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί η κατάσταση στο Ιράν σχετίζεται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε θα γίνει κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και θα ελέγχει τα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου. Αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι ΗΠΑ."

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι ακαδημαϊκοί, μέλη της ισραηλινής "δεξαμενής σκέψης" BESA, καθηγητές Efraim İnbar, Stuart Cohen, Hillel Frisch και ο στρατηγός ε.α. Emanuel Saka.

Πηγή: MILLIYET

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται πως το Ισραήλ, άρχισε να «μετράει» τους φίλους του σε πιθανή επίθεση εναντίων του Ιράν…
    Τέτοιου είδους εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των Ισραηλινών αρχών του εξωτερικού, σαφέστατα αντανακλούν την πολιτική του Ισραήλ για το θέμα.
    Μάλιστα προσδιορίζεται και ο πιθανός ρόλος της Τουρκίας σε ενδεχόμενη σύγκρουση.
    Κατά της άποψή μου, εάν δεχθεί επίθεση το Ιράν, δεν νομίζω η Συρία να εμπλακεί η ίδια σε πόλεμο είτε με το Ισραήλ είτε με τις ΗΠΑ,αν και νομίζω εάν χτυπηθεί το Ιράν θα γίνει ταυτόχρονα και από τους δύο.
    Ευχαριστώ
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.