21/9/08

Ανταρσία στην πίσω αυλή της Ουάσιγκτον

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ

Η κρίση στη Βολιβία έφερε στην επιφάνεια τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται στη Νότιο Αμερική. Επικεντρωμένη γύρω από τον ευφημισμό «θετική ατζέντα», η εξασφάλιση των βορειοαμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή περνάει σήμερα από την αποσταθεροποίηση των πιο ριζοσπαστικών νοτιαμερικανικών καθεστώτων με άσο στο μανίκι τα αποσχιστικά κινήματα.
Οπαδοί του Μοράλες προστατεύουν, διαδηλώνοντας, την ακεραιότητα της Βολιβίας από τους αμερικανοκίνητους κυβερνήτες (κάτω) των πλούσιων πετρελαιοπαραγωγών επαρχιών.
Τη «θετική ατζέντα» επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Μακ Κόρμαν, μετά την απέλαση των αμερικανών πρεσβευτών από Βολιβία και Βενεζουέλα, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «βοηθούν» τους λαούς, στηρίζοντας «προγράμματα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών».
*Στη Βολιβία, η «θετική ατζέντα», όπως αποκάλυψε η νομικός Εύα Γκόλιντζερ, εκφράστηκε με την εκταμίευση 125 εκατ. δολαρίων από το 2005 στην αντιπολίτευση και στα αυτονομιστικά κινήματα των πλούσιων περιοχών μέσω των αμερικανικών οργανώσεων USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης) και NED (Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία), όπως και στις «έγχρωμες επαναστάσεις» των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών.
*Στο Εκουαδόρ, όπου στις 28 Σεπτεμβρίου διεξάγεται δημοψήφισμα για το νέο δημοκρατικό σύνταγμα, προβλέπει την υποδαύλιση αυτονομιστικών τάσεων στην πλούσια επαρχία Γουάγια αλλά και στη Μαναχί, εκεί όπου εδρεύει η αμερικανική βάση της Μάντα, η σημαντικότερη της ηπείρου, που με απόφαση του προέδρου Κορέα θα κλείσει.

*Και στη Βενεζουέλα, όπου τον Νοέμβριο διεξάγονται κρίσιμες τοπικές εκλογές, περιλαμβάνει την ενορχήστρωση αυτονομιστικών διεκδικήσεων στην πλουσιότερη σε πετρέλαιο επαρχία της χώρας, τη Σούλια, στα σύνορα με την Κολομβία. Σε αυτή τη συνοριακή γραμμή η Κολομβία διαπραγματεύεται την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης που θα αντικαταστήσει αυτή της Μάντα.

Ο στόχος; Παρακάμπτοντας δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που «αρνούνται να συνεργαστούν», οι πλούσιες αυτονομημένες επαρχίες μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση των αμερικανικών πολυεθνικών και να αποσταθεροποιήσουν τις διεργασίες χειραφέτησης που βιώνει η Νότια Αμερική.
Για απονενοημένες κινήσεις στις οποίες καταφεύγουν οι αποδυναμωμένες αυτοκρατορίες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος. Και η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ αναγνωρίζει αυτή την αποδυνάμωση επισημαίνοντας πως «τέλειωσε η εποχή που οι ΗΠΑ είχαν κυρίαρχη επιρροή στη Λατινική Αμερική».
Οι κυβερνήσεις της, παρ' ότι πολύ διαφορετικές στις πολιτικές τους, μοιράζονται ως κοινό στόχο τη μεγαλύτερη αυτονομία τους από τις ΗΠΑ.
Και τώρα, που οι συνθήκες στη Βολιβία θυμίζουν τη Χιλή του 1973 και το εμπνευσμένο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα κατά του Αλιέντε, η Νότια Αμερική δεν έμεινε βουβή, αλλά εξέφρασε ομόφωνα τη στήριξή της στον πρόεδρο Μοράλες.
Η πρωτοφανής συσπείρωση των ηγετών της δεν εκφράζει μόνο την ανησυχία τους για την αμερικανική απόπειρα βαλκανοποίησης της ηπείρου. Καταδεικνύει επίσης ότι εκλαμβάνουν τη «Μάχη της Βολιβίας» ως αποφασιστική για το μέλλον της νέας τάξης που επιχειρούν να εδραιώσουν και της προσπάθειάς τους να μετατρέψουν την ήπειρο σε κυρίαρχο υποκείμενο της παγκόσμιας πολιτικής.
Αρχίζουν και δρουν ως μια περιφερειακή δύναμη που προασπίζεται το δικαίωμά της να υπάρχει αλλά και τα συμφέροντά της με πραγματική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ, μέσα από θεσμούς περιφερειακής ολοκλήρωσης, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Η ALBA προωθεί την ισότιμη οικονομική συνεργασία, στρέφοντας την πλάτη της στην προωθούμενη από τις ΗΠΑ ALCA. Η Τράπεζα του Νότου λειτουργεί στον αντίποδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η UNASUR (Ενωση Νοτιαμερικανικών Εθνών) στην πρώτη της σύνοδο κορυφής συνυπογράφει το πιστοποιητικό θανάτου της -με έδρα στην Ουάσιγκτον- Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών.
Προχωρούν στη δημιουργία ενός Περιφερειακού Μπλοκ Εξουσίας, το οποίο θα διαθέτει Συμβούλιο Αμυντικής Πολιτικής και στο μέλλον στρατιωτικές δυνάμεις. Διαμορφώνουν έτσι ένα νέο σχήμα περιφερειακής γεωπολιτικής ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε η Βενεζουέλα με τη Μόσχα και οι κοινές ασκήσεις τον Νοέμβριο. Διεργασίες που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις ΗΠΑ οι οποίες έστειλαν ξανά τον 4ο στόλο στις ακτές της Νότιας Αμερικής.
Η φράση του Τσάβες «άει στο διάολο, σκατογιάνκηδες» εκφράζει αυτό που στην πράξη οι λαοί της περιοχής προσπαθούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, και που οι ίδιοι αποκαλούν Δεύτερη Ανεξαρτησία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/09/2008

1 σχόλιο:

  1. Τα αποτελέσματα της πολιτικής των Αμερικανών στην Λατινική Αμερική μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη: "mierda" (στα ισπανικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.