29/9/08

«Το είπε ο Βλαντιμίρ»... Ο Τσάβες κλείνει το μάτι στη Ρωσία για πυρηνική συνεργασία

O Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαδιμήρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες

Στον απόηχο της επίσκεψής του στο Κρεμλίνο και εν αναμονή του ρωσικού στόλου για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Καραϊβική, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δηλώνει ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς με τη βοήθεια της Μόσχας.
Η «εκδήλωση ενδιαφέροντος» ακολουθεί θετική τοποθέτηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την παροχή βοήθειας στη Βενεζουέλα για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τσάβες, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο διμερούς πυρηνικής συνεργασίας.
Σε πολιτική συγκέντρωση στο Καράκας, ο Ούγκο Τσάβες τόνισε ότι επιζητά πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση, την παραγωγή ηλεκτρισμού και ιατρικούς λόγους.
«Η Βραζιλία έχει πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως και η Αργεντινή. Θα έχουμε τους δικούς μας και ο Βλαντιμίρ είπε στα μέσα ενημέρωσης: Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς» συνέχισε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι έχει συσταθεί ήδη μία επιτροπή και εξετάζει το ζήτημα.
Η επέκταση της συνεργασίας Ρωσίας-Βενεζουέλας στον πυρηνικό τομέα αναπόφευκτα θα εξοργίσει περαιτέρω την Ουάσινγκτον, η οποία στον απόηχο του πολέμου στον Καύκασο βλέπει τη Μόσχα να κινείται ταχύτατα προς ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας της με χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από την περασμένη εβδομάδα από τη βάση τους στην Αρκτική με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα για μία πρωτοφανή, μεταψυχροπολεμικά, κοινή στρατιωτική άσκηση στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής Η άσκηση, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, αποτελεί νέα πρόκληση για τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον μετά τα γεγονότα του Καυκάσου.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Παρά τις υψηλού τόνου εξαγγελίες και πομπώδης ανακοινώσεις, η πολιτική αστάθεια της Βενεζουέλας, είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στις επιδιώξεις της Ρωσίας…
    Η συμμετοχή λίγων Ρωσικών αεροσκαφών και πλοίων, έχει τον δικός της συμβολισμό, αλλά δε καμία περίπτωση δεν αποτελεί, απειλή για τις ΗΠΑ.
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικιο έχεις , αλλά όσο ισχυροποιείται οικονομικά η χωρα .. τόσο η ευστάθεια θα αντικαταστήσει την αστάθεια..
    θα εμπεδοθεί η εσωτερική οργάνωση του "τσαβισμού" .. έστω και χωρίς τον Τσάβες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.