22/9/08

Ο συμβιβασμός Ερντογάν-Στρατηγών-Εργενεκόν

O ρατσιστικός εθνικισμός και ο φασισμός έχουν βαθειές ρίζες στην τουρκική κοινωνία

του Σάββα Καλεντερίδη
Έγκαιρα και διεξοδικά αναφερθήκαμε στην υπόθεση της παρακρατικής φασιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, η οποία οργάνωση, σημειωτέον, είναι υπεύθυνος φορέας υλοποίησης για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πολιτική που ασκεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο (προώθηση λαθρομεταναστών, οργάνωση σε παρακρατική βάση των μουσουλμάνων της Θράκης, διοργάνωση διαδηλώσεων και άσκηση τρομοκρατίας στους αντιπολιτευόμενους στην Κύπρο, παρακολούθηση Πατριαρχείου, δολοφονίες χριστιανών κλπ).
Ο τουρκικός στρατός, όταν αντιλήφθηκε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και συγκεκριμένα στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), οδηγεί νομοτελειακά στην ανάδειξη και του "δικού" της Κουρδικού, ανάδειξη που είναι δυνατόν να οδηγήσει στο διαμελισμό της, προχώρησε στην αναμόρφωση των μηχανισμών του βαθέος κράτους με βάση τα νέα δεδομένα και δημιούργησε μια σύγχρονη και πανίσχυρη παρακρατική-τρομοκρατική οργάνωση, την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, για να αντιπαλέψει με βίαια μέσα την πολιτική των ΗΠΑ.
Όταν ο στρατός είδε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αντιμάχεται αποτελεσματικά το σχέδιο των Αμερικανών για το Νότιο Κουρδιστάν, δια της οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ επιχείρησε αλεπάλληλες φορές την ανατροπή της.
Τελικά, ο Ερντογάν, όταν αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης για τον ίδιον, το κόμμα του και την κυβέρνησή του, προχώρησε στην αποκάλυψη μέρους της οργάνωσης και σε συλλήψεις στελεχών, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι στρατιωτικοί.
Όταν το παρακράτος και το βαθύ κράτος, με διατεταγμένη άσκηση δίωξης από τον αρχιεισαγγελέα, προχώρησε στη διαδικασία απαγόρευσης της λειτουργίας του κόμματος ΑΚΡ και της πολιτικής δράσης του ίδιου του Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ρελάνς και προχώρησε και αυτός στη σύλληψη των δυο αντιστρατήγων (Τολόν και Ερουιγκούρ), οι οποίοι ήσαν οι σύνδεσμοι του ΓΕΕΘΑ με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και στους εν ενεργεία ανωτάτους αξιωματικούς, εμπλεκομένους στην υπόθεση (Μπουγιούκανιτ και Μπάσμπουγ, νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ), για των οποίων τη συμμετοχή στην οργάνωση και σε εγκληματικές πράξεις (δολοφονίες, βομβιστικές ενέργειες εναντίον Κούρδων "τρομοκρατών" κλπ) υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.
Ακριβώς σε εκείνη τη φάση, που κινδύνευαν και οι δυο αντίπαλες πλευρές, η μια από το μένος της άλλης, γράφτηκε στον τουρκικό τύπο και συζητήθηκε ευρέως ότι βρέθηκε ο αμοιβαίος συμβιβασμός. Δηλαδή, αποφασίστηκε από τη μια πλευρά να μην κλείσει το κόμμα του Ερντογάν και από την άλλη η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συλλήψεις άλλων υψηλόβαθμων στελεχών.
Ενώ ο φημολογούμενος συμβιβασμός Ερντογάν-στρατηγών ήταν κάτι που είχε απλά γραφεί και συζητηθεί, πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε τους προφυλακισμένους αντιστρατήγους, Τολόν και Ερουιγκούρ, ένας εν ενεργεία αντιστράτηγος, ο Galip Mendi, διοικητής του 15ου Σώματος Στρατού και ταυτόχρονα άτομο με μακρά και γνωστή δράση στους μηχανισμούς του βαθέος κράτους (υπηρέτησε και στην Κύπρο, σε νευραλγική θέση του βαθέος κράτους και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί). Ο εν ενεργεία αντιστράτηγος, μάλιστα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του είναι επίσημη και γίνεται εξ ονόματος του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Χθες, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του προφυλακισμένου αντιστατήγου ε.α. Σενέρ Ερουιγκούρ, ο οποίος, σημειωτέον, από προχθές βρίσκεται στο νοσοκομείο, με εγκεφαλικό, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών.
Να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση του Ερουιγκούρ από πολλούς δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως ένα πρακτικό βήμα, που κινείται στο πλαίσιο της συμβιβαστικής συμφωνίας Ερντογάν-στρατηγών.
Η εξέλιξη αυτή έχει μια διάσταση που αφορά και τον Ελληνισμό, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, αφού η πολιτική μας τα τελευταία χρόνια στηρίχτηκε στην υπόθεση ότι ο Ερντογάν θα υπερισχύσει των στρατηγών, η Τουρκία, δια της ευρωπαϊκής της προοπτικής, θα γίνει πιο δημοκρατική και θα διανοιχτούν ευοίωνες προοπτικές για την λύση των Ε-Τ προβλημάτων.
Με βάση τις εξελίξεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι ο αμοιβαίος συμβιβασμός ίσως αποδυναμώνει τον κεμαλικό φασισμό, ανοίγει όμως διάπλατα τις πόρτες για τον διάδοχό του, τον ισλαμικό φασισμό, αφού μπολιάζεται πλέον η "μετριοπαθής" ισλαμική ιδεολογία του Ερντογάν και του ΑΚΡ με τη ρατσιστική-φασισιτκή ιδεολογία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, που έχει πολύ βαθειές ρίζες στο τουρκικό κράτος, αλλά και στην ίδια την τουρκική κοινωνία.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές, ας πιάσουν και πάλι τα μολύβια τους εκείνοι που διαλογίζονται, εμπνέονται και σχεδιάζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

1 σχόλιο:

  1. Η προοπτική της επικράτησης μιας συνθετικής ιδεολολογίας,μείγμα του Ισλαμισμού και του Κεμαλισμού,ένας "Ισλαμοκεμαλισμός" δηλαδή,που ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται τόσο στο εσωτερικό,όσο και στο εξωτερικό της Τουρκίας,ως κυβερνητική πολιτική,καθώς είναι πολύ πρόμοιμο και παρακινδυνευμένο,να ομιλούμε για την παρθενογέννεση μιας νέας κυρίαρχης ιδεολογίας στην Τουρκία,θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις,όχι μόνο την Ελλάδα,αλλά και όλη την ευρύτερη περιφέρεια...
    Οι ΗΠΑ, προσδοκόντας την ανάδειξη του "πολιτικού Ισλάμ" της Τουρκίας και την προβολή του ως του μετριοπαθούς πρωτύπου,πρός τις λοιπές μουσουλμανικές χώρες,τελικά πέτυχαν ηθελημένα ή όχι στον στόχο τους!Η σύμπραξη,έστω και συγκαιριακή και πιθανόν εύθραυστη,θα αναζητήσει την "πολιτική της έξοδο",δηλ. την εμπράγματη εκδήλωσή της,σε "στόχους".Στόχους που θα καλλιέργήσουν την ενότητα και την ενίσχυση της "σύμπραξης".Αυτοί δεν μπορεί να είναι άλλοι,από τα σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της χώρας.Δηλ.το Κουρδικό και την Ελλάδα-Κύπρο.Ηδη ανανεώθηκε η εντολή του Ερντογκάν για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Β.Ιράκ.
    Η κρίση ταυτότητος που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία,φαίνεται πως θα λάβει τέλος.Ως συστατικά στοιχεία πλέον,της Τουρκικής κοινωνίας,ο Ισλαμισμός και ο Κεμαλισμός,ήταν και ο παράγων της κρίσης ταυτότητος.Η σύμπραξη των δύο αυτών χαρακτηριστικών ως κυρίαρχων,αποδίδει πλέον "ταυτότητα" στην Τουρκική κοινωνία.Στο όνομα του Αλάχ και του Κεμάλ,ταυτόχρονα,το "βαθύ κράτος" θα εξάγει την συσωρευμένη ένταση πρός κατευθύνσεις εκτόνωσης.
    Ας ελπίσουμε,πως η εύθραυστη πρός το παρών αυτή σύμπραξη,θα καταρεύση με πάταγο,διότι διαφορετικά,το μέλλον της ευρύτερης περιοχής είναι δυσοίωνο...
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.