23/9/08

Εριβάν: Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία

O πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν

CENK BAŞLAMIŞ, Erivan
Ο Σαρκισιάν, στην ερώτηση "Έχετε εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία;" απάντησε: "Μένω άναυδος με τους ισχυρισμούς για εδαφικές διεκδικήσεις. Κανένας Αρμένιος αξιωματούχος δεν έχει κάνει ποτέ καμιά τέτοια δήλωση".

Ερώτηση: Η Αρμενία έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία;

Sarkisyan: Μένω πραγματικά άναυδος με τους ισχυρισμούς για εδαφικές διεκδικήσεις. Είναι μια άποψη πολύ διαδεδομένη (στην Τουρκία). Όμως έσείς έχετε ακούσει ποτέ κάποιον Αρμένιο αξιωματούχο να λέει "Εμείς διεκδικούμε εδάφη από την Τουρκία;". Κανένας Αρμένιος αξιωματούχος δεν έχει κάνει ποτέ καμιά τέτοια δήλωση. Είναι αλήθεια όμως ότι υπάρχουν άτομα που συσχετίζουν το θέμα της Γενοκτονίας με εδαφικές διεκδικήσεις.

Ερώτηση: Έχετε δηλώσει ότι τουλάχιστον δεν είστε αντίθετος στη σύσταση επιτροπής ιστορικών για τη διερεύνηση του θέματος της Γενοκτονίας. Αφού δεν είστε αντίθετος, είστε και έτοιμος να αναγνωρίσετε τα συμπεράσματά της;

Sarkisyan: Έχω δηλώσει ότι δεν είμαι αντίθετος με τη σύσταση επιτροπής ιστορικών. Είπα όμως ότι για να συσταθεί οποιαδήποτε επιτροπή, καλύτερο θα ήταν πρώτα να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών. Να ανοίξουν τα κοινά μας σύνορα, να αποκατασταθούν οι διπλωματικές μας σχέσεις, και μετά μπορεί να συσταθούν επιτροπές και υποεπιτροπές. Όσο για το ερώτημα αν θα αναγνωρίσω τα αποτελέσματα της επιτροπής, μου φαίνεται λίγο περίεργο. Δηλαδή, μια ομάδα επιστημόνων θα εργαστεί και θα βγάλει ένα συμπέρασμα. Στην Αρμενία σήμερα είναι ο Σακρισιάν και αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Εγώ μπορώ να πω ναι, ο πεόμενος όχι. Τα συμπεράσματα μια επιτροπής για το θέμα αυτό δεν είναι καθοριστικά και δεσμευτικά για κανέναν, είναι ένα στοιχείο που απλά θα ληφθεί υπ' όψιν από τους πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Θα θυμάστε ότι πριν καιρό συστάθηκε μια τέτοια επιτροπή με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "έγινε Γενοκτονία". Τί έγινε, τί άλλαξε μ' αυ΄το; Το δέχτηκε κανένας; Όχι.

Ερώτηση: Θα επισκεφθείτε την Τουρκία για να παρακολουθήσετε τον επαναληπτικό αγώνα των εθνικών μας ομάδων. Σχεδιάζετε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν;

Sarkisyan: Αν μπορέσω να συναντηθώ με τον κ. Ερντογάν, αυτό θα ήταν ευχής έργο.

Η αναγνώριση του Καραμπάγ είναι η τελευταία μας επιλογή

Ερώτηση: Πως αξιολογείτε την περίοδο που έχει ως απαρχή την επίθεση στη Νότιο Οσετία; Αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότια Οσετίας, γιατί δεν αναγνωρίζετε και σεις την αναεξαρτησία του Καραμπάγ;

Sarkisyan: Τα γεγονότα της Οσετίας απέδειξαν πόσο επικίνδυνο είναι να προσπαθεί κανείς να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα με τα όπλα. Όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Καραμπάγ, δεν είναι ένα θέμα που μας απασχολεί την περίοδο αυτή. Άλλωστε συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις. Η αναγνώριση είναι η τελευταία μας επιλογή. Όμως θα ήθελα να πω το εξής. Αν ως εκ θαύματος το Καραμπάγ έμπαινε και πάλι υπό την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι θα το εγκατέλειπαν αμέσως.

Μία ερώτηση που προκάλεσε γέλια

Ερώτηση: Κατά την επίσκεψη του προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιούλ στο Εριβάν μιλήσατε για θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική; Σας είπε καμμία αρμένικη λέξη και σεις είπατε καμμία τουρκική;
Sarkisyan: (Μετά από παρατεταμένα γέλια) Όχι, δεν είχα την ευκαιρία. Δεν νομίζω να ξέρει αρμενικά ο κ. Γκιούλ. Όσον αφορά εμένα, ναι, γνώριζα κάποτε λίγα τουρκικά, όμως έχω να μιλήσω 20 χρόνια.
Θα ήθελα να πω όμως ότι οι εντυπώσεις που αποκόμισα από τις επαφές μου με τον κ. Γκιούλ είναι πολύ θετικές. Συμφωνήσαμε ότι οι άνθρωποι πρέπει κάνουμε ότι μας αναλογεί, για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

(Τα γέλια του Σακρισιάν ίσως να οφείλονται στη φήμη που θέλει τον Αμντουλλάχ Γκιούλ, που κατάγεται από την Καισάρεια, να είναι αρμενικής καταγωγής, σ.τ.μ.)


ΑΝΑΛΥΣΗ
Η Αρμενία αναζητή διέξοδο

Ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται πιο πολύ στην Αρμενία, είναι η επίσκεψη του Προέδρου Γκιούλ στο Εριβάν.
Το ταξίδι αστραπή του Γκιούλ, που ήταν το πρώτο Τούρκου Προέδρου στην ιστορία της Αρμενίας, έκανε μεγάλη αίσθηση. Οι Αρμένιοι, με εξαίρεση τους εθνικιστές, υποστηρίζουν αυτό που ονομάστηκε "διπλωματία του ποδοσφαίρου". Στην πραγματικότητα, ο απλός Αρμένιος που ζει στην Αρμενία, δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τον απλό πολίτης της Τουρκίας. Το αντίθετο, οι κάτοικοι του Εριβάν δέιχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στους Τούρκους πολίτες που το επισκέπτονται.

Το πάγωμα των προβλημάτων
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιό είναι το νόημα της πρόσκλησης που απηύθηνε η αρμενική κυβέρνηση στον πρόεδρο Γκιούλ να επισκευθεί την Αρμενία. Θα πρέπει να σημιεώσουμε, πάντως, ότι το Εριβάν δεν έχει καμιά διάθεση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Άγκυρα. Η απάντηση του Σαρκισιάν σε σχετικό ερώτημα της Μιλλιέτ, ότι η Αρμενία δεν διεκδικεί εδάφη από την Τουρκία, έχει το δικό της σκετικό. Απλά, τη στιγμή αυτή η απασχολούν την Αμρενία άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα από τη Γενοκτονία και τη διεκδίκηση εδαφών από την Τουρκία: Ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν και από την Τουρκία, έχει προκαλέσει οικονομικό στραγγαλισμό στην Αρμενία, που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Αρμενία, για να ξεφύγει από τη μέγγενη του διπλού αποκλεισμού και να βρει ένα διέξοδο, επιδιώκει την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, γι΄ αυτό βάζει σε δεύτερη προτεραιότητα τα θέματα της Γενοκτονίας και της διεκδίκησης εδαφών.
Ο χρόνος θα δείξει αν η θέση της κυβέρνησης Σαρκισιάν "Πρώτα να συνάψουμε διπλωματικές σχέσεις και μετά να καθήσουμε να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα" αποτελεί τακτικό ελιγμό ή είναι κάτι που πραγματικά επιδιώκει το Εριβάν. Πάντως αυτό που βρίσκεται στο προσκήνιο την περίοδο αυτή για το Εριβάν, είναι το πάγωμα των προβλημάτων που εμποδίζουν τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

1 σχόλιο:

  1. Η άποψή μου είναι πως είναι πολύ πρώιμο να μιλάμε για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα…
    Τα συμφέροντα της Τουρκίας με τον άσπονδο εχθρό της Αρμενίας το Αζερμπαϊτζάν είναι
    πολύ μεγάλα για να τα θυσιάσει υπέρ των σχέσεών της με την Αρμενία, από την οποία δεν έχει να κερδίσει και τίποτα σημαντικό…
    Πιστεύω πως η ενέργεια της Τουρκίας, αποσκοπούσε στην ανάδειξή της και προβολή της ως δύναμης σταθερότητας στην περιοχή χωρίς άλλο ουσιαστικό περιεχόμενο. Τον συλλογισμό μου ενισχύει το γεγονός πως η Τουρκική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε μόλις προέκυψαν τα προβλήματα Γεωργίας-Οσετίας-Ρωσίας. Δεν νομίζω πως η Ρωσία θα αφήσει να εκδηλωθεί η οιαδήποτε ηγεμονική τάση της Τουρκίας στον Καύκασο.
    Δεν πείθει η Τουρκία αυτήν την στιγμή, ούτε την Αρμενία ούτε την Ρωσία για τις «αγαθές της» προθέσεις.
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.