24/9/08

«Κοινό και συντονισμένο» μήνυμα για το Κυπριακό από Μπακογιάννη, Χριστόφια

Από τη συνάντηση Χριστόφια - Μπακογιάννη (ΑΠΕ)

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Ηνωμένα Έθνη
Στη στενή, αδελφική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο όπως και στη συνεχή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χρiστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε: «Είχα την χαρά να συναντηθώ με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και να ανασκοπήσουμε αυτά τα οποία από κοινού μας ενδιαφέρουν. Δηλαδή, κάναμε ενδελεχή ενημέρωση της πορείας των συνομιλιών, με τα καλά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και ανταλλάξαμε απόψεις για το που πάμε, για το που το πάει η άλλη πλευρά.»

«Με ενημέρωσε και η υπουργός για τις δικές της προσπάθειες σε σχέση με το θέμα της ΠΓΔΜ. Και βεβαίως, κουβεντιάσαμε επίσης και κοινά ευρωπαϊκά ζητήματα, και κοινή δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ.Χριστόφιας επισήμανε ακόμη ότι: «η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας, και απαντώ σ'αυτούς που λένε ότι η Ελλάδα τάχατες αδιαφορεί. Καθόλου, δεν αδιαφορεί η Ελλάδα. Απλώς, η σχέση μας είναι σχέση αδελφική, φιλίας, συνεργασίας και στήριξης. Και ότι χρειάζεται θα το ζητάμε, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να δίνουμε και το νόημα ότι προσομοιάζουν οι σχέσεις μας με κάποιους άλλους».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση με τον πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου είναι συνεχής και ο συντονισμός μας είναι απαραίτητος.

Δήλωσε ακόμη ότι: «Είμαστε και οι δυο στη Νέα Υόρκη σε μια δύσκολη αναμφισβήτητα στιγμή, όπου οι συναντήσεις μας πρέπει να έχουν ένα κοινό και συντονισμένο μήνυμα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν έχω πολλά να προσθέσω σ' αυτά που ο Πρόεδρος είπε. Η Ελλάδα είναι παρούσα, συμπαραστάτης της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες.»

»Για μας το Κυπριακό, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, είναι το πρώτο εθνικό θέμα και άρα εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας αυτές τις μέρες. Θα έχουμε και οι δυο συναντήσεις με ανθρώπους που παίζουν ρόλο στη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, η συνεργασία μας στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία μας απασχολούν είναι εξίσου καλή».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Γιάννης Μουρίκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ από κυπριακής πλευράς παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.