30/9/08

Αναβίωση του χριστιανισμού από «κρυπτοκαθολικούς» στο Κόσοβο

«Ζούσαμε μία διπλή ζωή καθώς στα σπίτια μας ήμασταν καθολικοί, αλλά δημόσια μουσουλμάνοι», δήλωσε Αλβανός Κοσοβάρος.
Αναβίωση του καθολικισμού διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια στο Κόσοβο όπου παρατηρείται μία διαρκής αύξηση της προσέλευσης των πιστών που παρακολουθούν τις κυριακάτικες λειτουργίες σε εκκλησίες που ακόμη δεν έχουν ούτε καν τον αναγκαίο εξοπλισμό και οι τοίχοι είναι άβαφοι.
Σύμφωνα με τον Ισμέτ Σόπι, έναν Αλβανό στην καταγωγή κάτοικο του Κεντρικού Κοσόβου, πρόκειται για συνέχεια της οικογενειακής πίστης.
«Ζούσαμε μία διπλή ζωή καθώς στα σπίτια μας ήμασταν καθολικοί, αλλά δημόσια μουσουλμάνοι», λέει ο Σόπι, ο οποίος έγινε ρωμαιοκαθολικός επίσημα πριν από 5 μήνες και κάθε Κυριακή κάνει 40 χιλιόμετρα για να παρακολουθήσει την λειτουργία στην πόλη Κλίνα.
Φέτος ήταν ο πρώτος Σεπτέμβριος που κανένας στην οικογένεια του, που αποτελείται από 32 άτομα, δεν έκανε νηστεία για τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.
«Το Ισλάμ άρχισε να επεκτείνεται μαζικά στις αλβανικές περιοχές τον 15ο αιώνα και η πλειοψηφία των ανθρώπων το αγκάλιασε κυρίως για οικονομικούς λόγους», ο λέει καθηγητής της θρησκείας στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα, Τζάχια Ντρανκόλι.
Ο καθηγητής της ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα, Μουχάμετ Μαλά, υπολογίζει ότι το 50-60% του πληθυσμού έχουν συναισθηματικούς δεσμούς με την ρωμαιοκαθολική πίστη εξαιτίας των αισθημάτων που τους διακατέχουν απέναντι στο τι πίστευαν οι πρόγονοι τους.
Ο Σόπι για παράδειγμα υποστηρίζει ότι επί αιώνες η οικογένεια του ακολουθούσε χριστιανικά έθιμα, όπως για παράδειγμα η βαφή των αυγών το Πάσχα, το οποίο γιόρταζαν παράλληλα με το ραμαζάνι.
Λέγεται ότι σε πολλά χωριά, η πίστη μεταδιδόταν μυστικά από τις μάνες στις κόρες τους και οι τοπικοί καθολικοί ιερείς έδιναν τη θεία κοινωνία σε αυτές τις «κρυπτοκαθολικές» γυναίκες κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι τους αγνοώντας την αντίθεση καθολικής εκκλησίας και διατηρώντας δεσμούς με αυτές τις οικογένειες.
Μάλιστα η ύπαρξη των «κρυπτοκαθολικών» ήταν τόσο γνωστή στην τοπική κοινωνία που στα αλβανικά χρησιμοποιείται για αυτούς, η λέξη «λαραμάν», που σημαίνει ασπρόμαυρος ή δίχρωμος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα το 90% των Αλβανών Κοσοβάρων είναι μουσουλμάνοι και μόλις το 4% ρωμαιοκαθολικοί ενώ στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες σερβικά ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησίες.
Πολλά τζαμιά στο Κόσοβο καταστράφηκαν κατά τον πόλεμο του 1998 - 99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου μετά από τη λήξη του οποίου και αφού ο ΟΗΕ ανέλαβε τη διοίκηση της περιοχής, Αλβανοί κατέστρεψαν σε αντίποινα πολλές ορθόδοξες σερβικές εκκλησίες.
Όμως οι ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες δεν αγγίχτηκαν και στις περισσότερες πόλεις του Κοσόβου υπάρχει μία πλατεία που φέρει το όνομα της Μητέρας Τερέζας, της Αλβανίδας μοναχής στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για την προσφορά της στους φτωχούς της Καλκούτας στην Ινδία, όπου πέθανε το 1997.
Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιήθηκε το 2003 και έγινε μία ηρωίδα για πολλούς Αλβανούς πιστούς και στην Πρίστινα, στην Πλατεία της Μητέρας Τερέζας, κατασκευάζεται ένας νέος καθεδρικός ναός, ο οποίος θα είναι το υψηλότερο κτίριο στην πόλη και θα μπορεί να δέχεται εκκλησίασμα 2.000 ατόμων.
«Δεν λέμε σε κανένα να αλλάξει θρησκεία, οι άνθρωποι έρχονται σε μας, όχι πλέον σαν άτομα, αλλά μαζικά από δεκάδες χωριά», λέει ο ιερέας της Επισκοπής του Κόσοβου, Ντον Σαν Ζέφι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η διαδικασία άρχισε πριν από χρόνια και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που «θέλουν να γίνουν ρωμαιοκαθολικοί ξανά».
Η υπόθεση πάντως έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσόβου, ο μουφτής της οποίας Ναΐμ Τερνάβα, δηλώνει αντίθετος στην οικοδόμηση του καθεδρικού ναού και στην κατασκευή νέων εκκλησιών σε όλη την περιοχή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.