27/9/08

Γιγαντιαία πετρελαϊκή συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία - Βενεζουέλα

ΜΟΣΧΑ
Ισχυρή στρατιωτική και οικονομική συμμαχία, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική ισχύ και επιρροή, συνήψαν χθες οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, οι οποίοι δεν αποκλείουν να εξετάσουν στο μέλλον και συνεργασία στη χρήση πολιτικής πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Ορενμπουργκ της Ρωσίας και υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας «στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα», όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τσάβες είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος και πρότεινε τη συνεργασία στην πολιτική πυρηνική ενέργεια και ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή όλες οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών.
Βάσει των συμφωνιών που υπέγραψαν Μεντβιέντεφ και Τσάβες, πέντε γιγαντιαίες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας θα κάνουν επενδύσεις «δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο ενός κονσόρτσιουμ εταιρειών που θα συσταθεί ώς το 2009». Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσμάτκο δήλωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ότι το ύψος των συμφωνιών είναι «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια». Το κονσόρτσιουμ θα συστήσουν οι εταιρείες Γκάζπρομ, Λουκόιλ, ΤΝΚ-ΒΡ Σουργκούτνεφεγκαζ και Ρόσνεφτ και αργότερα σε αυτό θα ενταχθούν οι εταιρείες της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και η Pdvsa. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο Τσάβες αναχώρησε για να παρακολουθήσει ναυτικά γυμνάσια του ρωσικού στόλου.
Λεπτομέρειες για το στρατιωτικό σκέλος των συμφωνιών δεν έγιναν γνωστές. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι χορηγεί πιστώσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Βενεζουέλα για την αγορά ρωσικού οπλισμού. Από το 2005 η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες άνω των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Βενεζουέλα για την προμήθεια της λατινοαμερικανικής χώρας με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και 100.000 τυφέκια εφόδου τύπου Καλάσνικοφ. Οι συμφωνίες αυτές έχουν ανησυχήσει σοβαρά τις γειτονικές της Βενεζουέλας χώρες που πρόσκεινται στην Ουάσιγκτον, όπως η Βολιβία, και που κατηγορούν τη Βενεζουέλα ότι ενισχύει τα αντάρτικα αριστερά κινήματα στη Λατινική Αμερική.

Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Πηγές: Ασοσιέιτεντ - ΑΠΕ - Γαλλικό)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2008

3 σχόλια:

  1. Εγώ νομίζω ότι, όταν αρχίζεις μιά παρτίδα σκακιού -και ιδιαίτερα με τους Ρώσους- πρέπει να έχεις προετοιμάσει και να έχεις σκεφτεί κάθε πιθανή βαριάντα.
    Αλήθεια, πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις κινήσεις των Ρώσων στην Αμερική; Τους ενοχλούν;
    Ούτε οι Αμερικάνοι, αλλά ούτε και οι Ρώσοι είναι ανόητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Σάββα,

    Ο κ. Κανέλλος μάλλον την Κολομβία εννούσε και όχι τη Βολιβία του Μοράλες...
    Kώστας Πικραμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.