30/9/08

Φικρί Σαγλάρ: Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ εκπροσωπεί το βαθύ κράτος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ πάνω σε τεθωρακισμένο, σε περιοχή του Βορείου (τουρκικού) Κουρδιστάν

Σημαντικότατους ισχυρισμούς προέβαλε ο πρώην βουλευτής Φικρί Σαγλάρ (Fikri Sağlar) για το ρόλο των μηχανισμών του βαθέος κράτους στην άσκηση της κρατικής και της πολιτικής εξουσίας στην Τουκρία.
Ο Φικρί Σαγλάρ, που διετέλεσε μέλος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το περιβόητο Σκάνδαλο Σουσουρλούκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ ανέφερε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, είναι ο άνθρωπος των παράνομων μηχανισμών του βαθέος κράτους στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατά τη διάρκεια των συλλήψεων των ήδη προφυλακισμένων στελεχών της φασιστικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, που ιδρύθηκε και κατευθύνεται από το βαθύ κράτος, δήλωσε την αντίθεσή του με τις συλλήψεις, με τη φράση: "Είμαι ο συνήγορος της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ".
Ο Φικρί Σαγλάρ, που θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους πολιτικούς στο θέμα της υποστήριξης των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, δήλωσε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπ' όψιν οι προσωπικές σημειώσεις από το ημερολόγιο του πρώην αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ (Özden Örnek), οι οποίες αφορούν τις συζητήσεις, τις επαφές και τις ενέργειες που έκαναν τέσσερις εν ενεργία αρχηγοί κλάδων των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, για την εκδήλωση πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ενρτογάν, δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν και να εξουδετερωθούν οι παράνομοι μηχανισμοί του βαθέος τουρκικού κράτους.
Στην ερώτηση "Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποκαλύψει και να εξουδετερώσει αυοτύς τους παράνομους μηχανισμούς που δρουν μέσα στο τουρκικό κράτος;", ο Σαγλάρ απάντησε:
"Ο πρώτος που μίλησε για την ύπαρξη της οργάνωσης αυτής (Kontrgerilla), ήταν ο Ετζεβίτ. Αυτό αποτέλεσε για τον ίδιο αιτία πολλών δεινών. Και εγώ μίλησα γι' αυτό και έχω υποστεί πολλά. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί που δημιούργησαν αυτοί οι μηχανισμοί. Όταν αρχίσαμε να αγωνιζόμαστε εναντίον αυτών των μηχανισμών, αυτές οι δυνάμεις παρεμπόδισαν και συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την πολιτική μας δράση. Αυτό είναι φανερό.
Αν κοιτάξετε σήμερα τις πολιτικές κινήσεις του Ντενίζ Μπαϊκάλ, θα καταλάβετε από ποιά πλευρά είναι. Ο Μπαϊκάλ και οι περί αυτόν διοικούντες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν δίνουν τη δυνατότητα ανάδειξης και ύπαρξης σε πολιτικούς σαν και μας, που μαχόμαστε το καθεστώς αυτό (των παράνομων μηχανισμών) και προτιμάμε την υπεροχή του νόμου και της δικαιοσύνης, από τη λογική του βαθέος κράτους που γεννά οργανώσεις και δομές σαν την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, εμάς που προτιμάμε την λογική του κράτους δικαίου, από τη λογική του γραφειοκρατικού, μιλιταριστικού κράτους".

Να σημειωθεί ότι ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, το 1974, ως νεαρός πολιτικός, είχε μεταβεί στα κατεχόμενα της Κύπρου, λίγες μέρες μετά την εισβολή και φωτογραφιζόταν πάνω στα άρματα του στρατού κατοχής.
Πηγή: BUGUN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.