30/9/08

Ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική Κοινότητα στην Κίνα

Στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μία ομάδα Ελλήνων της κινεζικής πρωτεύουσας προχώρησαν στην ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Κοινότητας στη χώρα. Η ζωή στην πρωτεύουσα της Κίνας για έναν ξένο είναι σίγουρα μία εμπειρία μοναδική, με τις όποιες δυσκολίες και αν συναντά στην καθημερινότητά του. Για τους περίπου εκατό Έλληνες που ζουν εκεί, τα πράγματα είναι ίσως πιο εύκολα, δεδομένου ότι οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη συμπάθεια, όπως μας διαβεβαιώνει ο 57χρονος Πειραιώτης Μίλτος Ντενεδιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πεκίνου, το ΔΣ της οποίας συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή.
«Αρκεί να πεις τη λέξη Σιλά (Ελλάδα στα κινεζικά) και γίνεσαι παντού ευπρόσδεκτος και σε καλωσορίζουν με το καλύτερο τους χαμόγελο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Πεκίνο ο κ. Ντενεδιώτης. «Οι Κινέζοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την Ελλάδα, γνωρίζοντας την πανάρχαια ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, ενώ ενδιαφέρονται να μάθουν και για την Ελλάδα του σήμερα. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας είναι η γλώσσα, αφού κανείς σχεδόν δεν μιλάει αγγλικά».
Στο Πεκίνο ζουν σήμερα τουλάχιστον 80 με 100 Έλληνες, κυρίως επιχειρηματίες, υπάλληλοι ξένων εταιρειών, αλλά και μερικοί φοιτητές, όπως λέει ο κ. Ντενεδιώτης. Προσπάθειες ανάπτυξης μικρών ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ακόμα και το ελληνικό σουβλάκι και ο γύρος «στέριωσε» στο κατάστημα που άνοιξε πριν από ένα χρόνο ένας Έλληνας, ο οποίος «οδεύει» τώρα προς το δεύτερο. Η δε ελληνική «art gallery» με το ελληνικό εστιατόριο έχουν γίνει γνωστά και προσελκύουν απαιτητικούς πελάτες.
Υπάρχει, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια και μία ελληνική ταβέρνα, η «Αθηνά», με καθαρά κυκλαδίτικο χρώμα, την οποία άνοιξε ένας Κινέζος. Πριν από ένα χρόνο, όταν πήγε στο Πεκίνο, όπου εργάζεται σε αυστριακή κατασκευαστική εταιρεία νοσοκομειακών μονάδων, ο κ. Ντενεδιώτης εξεπλάγη διαπιστώνοντας ότι οι ελάχιστοι Έλληνες που εργάζονταν εκεί, δεν ήταν οργανωμένοι, όπως στη Μαλαισία, απ’ όπου προήρθε και εργάστηκε για πάνω από έξι χρόνια.
Προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν απέτυχαν, αφού το καθεστώς δεν ενθαρρύνει την ίδρυση κοινοτήτων από ξένους. Ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες, λόγω εργασίας, δεν μένουν για πολλά χρόνια. Έτσι, με δική του πρωτοβουλία μερικοί Έλληνες του Πεκίνου προχώρησαν, έστω και άτυπα, στην ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας, με πρωταρχικό σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας εξελέγησαν, επίσης, ο Τάσος Γκουντουλάκης (αντιπρόεδρος), ο Νικόλαος Δημακόπουλος (γραμματέας), ο Κωνσταντίνος Γιαλής (ταμίας), ο Γαρύφαλλος Κορδέλας (υπεύθυνος εκδηλώσεων) και οι Κωνσταντίνος Δαλακούρας και Βαγγέλης Γιαννακάρος (μέλη). Οι εκδηλώσεις μέχρι σήμερα αφορούσαν κυρίως τον εορτασμό γιορτών, όπως Χριστούγεννα, Αποκριές, Πάσχα. Στις συγκεντρώσεις, που γίνονται σε νοικιασμένο χώρο ή σε κάποιο σπίτι ελληνικό, προσέρχονται και πολλοί Κινέζοι, φίλοι της Ελλάδας.
«Φιλέλληνες υπάρχουν πολλοί, αρκεί να τους προσεγγίσουμε», σημειώνει ο κ. Ντενεδιώτης. «Πιστεύω ότι μέσα από την Κοινότητα μας μπορούμε να συμβάλλουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα μία μεγάλη ελληνική βραδιά που σκεφτόμαστε να οργανώσουμε με έναν συμπατριώτη μας καθηγητή μουσικής, ο οποίος εργάζεται σε βρετανικό σχολείο. Κάναμε επίσης μία πρώτη επαφή με τους ανθρώπους της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου φοιτούν περίπου 20 φοιτητές, για τη διοργάνωση κάποιας κοινής εκδήλωσης».
Στα άμεσα σχέδιά είναι και η δημιουργία ενός blog, που θα τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν και με τους Έλληνες σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας. Στη Σαγκάη, για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ζουν περίπου διακόσιοι, αν όχι και περισσότεροι, Έλληνες και στην Καντόνα άλλοι περίπου εκατό.

http://www.greekinsight.co

2 σχόλια:

  1. Να διευκρινίσω ότι Σί-Λά, σημαίνει η χώρα της σοφίας. Παλαιώτερα χρησιμοποιούσαν αόριστα, την ονομασία Ντά-Τσίν(Δυτικό Βασίλειο), εννοώντας την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αργότερα το Βυζάντιο (Φού). Αναγνωρίζοντας έκπληκτοι Κινέζοι λόγιοι του 14ο αιώνα (και νωρίτερα) την Ελληνική Φιλοσοφία διαμέσου των φυγάδων Νεστοριανών, ονόμασαν την χώρα Σί-Λά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή και διαφωτιστική η παρέμβαση. Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την Κίνα, η οποία ούτως ή άλλως είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.