18/9/08

Ούτε το αρμενικό όνομα πήρε βίζα στην Τουρκία

Στην πόλη Μαλάτεια της Τουρκίας, όπου πριν από ενάμισι χρόνο ισλαμιστές-όργανα του τουρκικού βαθέος κράτους κατέσφαξαν στην κυριολεξία τρεις χριστιανούς (έναν Γερμανό και δυο Τούρκους), ζει και ερ΄γαζεται ο λαϊκός καλλιτέχνης-μουσικός Kazım Akıncı, που είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό παρώνυμο 'Kazım Akses'.
Ο λαϊκός καλλιτέχνης, που είναι αρμενικής καταγωγής και μέχρι τώρα ζούσε ως εκτουρκισμένος και εξισλαμισμένος στη Μαλάτεια, επιδίωξε να αλλάξει το όνομά του και να λάβει επίσημα το πραγματικό του όνομα, που ήταν Serkis Nersesyan.
Η αρμόδια διεύθυνση δημοτολογίου παρέπεμψε το θέμα στο 2ο Δικαστήριο της Μαλάτειας, με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την αλλαγή του ονόματος.
Στη δίκη που έγινε για το θέμα, κατέθεσε ως μάρτυρας ο 82χρονος H.Ö., ο οποίος είπε:
"Ο Kazım Akıncı είναι φίλος μου. Τον γνωρίζω 15-20 χρόνια. Είναι γνωστός ως 'Kazım Akıncı' και θέλει να αλλάξει το όνομά του σε 'Serkis' και το επώνυμό του σε 'Nersesyan'".
Στη δίκη κατέθεσε και ο εκρόσωπος της διεύθυνσης δημοτολογίου, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την αλλαγή του ονόματος.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είπε τα εξής:
"Με βάση την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία της δικογραφίας, προέκυψε ότι ο Kazım Akıncı, που θέλει να αλλάξει το όνομά του, πρέπει να επικαλεστεί μια εύλογη δικαιολογία. Όμως σε ολόκληρο το φάκελο δεν βρέθηκε από την Αρχιεισαγγελία μας κάποια εύλογη δικαιολογία που να δικαιολογεί την αλλαγή του ονόματος και αποφάσισε να ζητήσει από το δικαστήριο την απόρριψη του αιτήματος".
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι μετά την εξέταση του φακέλου ολοκληρώθηκε η δίκη, με την απόρριψη του αιτήματος για αλλαγή του ονόματος, με τον αιτούντα να έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο.
Ο Kazım Akıncı, μετά τη δίκη δήλωσε:
"Θα διεκδικήσω το δίκιο μου, είμαι Αρμένιος. Δεν το κρύβω. Μετά τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, θέλω να ζήσω φανερά ως Αρμένιος. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που είναι ανάποδο σε αυτό που ζητώ. Θέλω να αλλάξω το ονοματεπώνυμό μου σε 'Serkis Nersesyan'. Μετά το θάνατο του Χραντ Ντινκ δεν φοβάμαι τίποτε. Θέλω να γραφεί το πραγματικό μου όνομα στην ταυτότητά μου".
Μετά τη δίκη ο 'Kazım Akses' τραγούδησε ένα αρμένικο τραγούδι μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου.
16.09.2008, εφ. YENI SAFAK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.