18/9/08

Συμβαίνουν και στην Ευρώπη

Εκτός νόμου το βασκικό κόμμα της Ισπανίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έθεσε σήμερα εκτός νόμου το αυτονομιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα των Βασκικών Εδαφών (PCTV) που συνδέεται με το Μπατασούνα, το, επίσης εκτός νόμου, πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.
Πριν από τρεις ημέρες η ισπανική δικαιοσύνη είχε θέσει εκτός νόμου και άλλο ένα αυτονομιστικό βασκικό κόμμα, τη Βασκική Εθνικιστική Δράση (ANV).
Τα δύο μικρά κόμματα είχαν επαναδραστηριοποιηθεί ενόψει των τελευταίων τοπικών εκλογών, το 2007, προκειμένου να παρακαμφθεί η απαγόρευση του Μπατασούνα.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και περιλαμβάνει, όπως και για το ANV, τη ρευστοποίηση και τη διάθεση όλων των πόρων του κόμματος.
Η απόφαση αυτή βασίζεται στο νόμο περί πολιτικών κομμάτων που εγκρίθηκε το 2002 και επιτρέπει την απαγόρευση των κομμάτων που στηρίζουν, σιωπηρά ή ξεκάθαρα, την τρομοκρατία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε ήδη απαγορεύσει, για τρία χρόνια, κάθε πολιτική δραστηριότητα στα κόμματα ANV και PCTV. Το PCTV κατέλαβε επτά θέσεις στο βασκικό κοινοβούλιο το 2005 ενώ το ANV εξέλεξε 437 δημοτικούς συμβούλους στις δημοτικές εκλογές του 2007.
Το Μπατασούνα έχει απαγορευτεί από το 2003 με αφορμή τους δεσμούς του με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Καλό αυτό, για να υπάρχει προηγούμενο... σε περίπτωση που μας χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To θέμα φίλε μου είναι να προλαβαίνουμε τα προβλήματα και σε περίπτωση που εμφανιστούν να τα επιλύουμε με την πολιτική και όχι με δικαστικά ή κατασταλτικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.