13/10/08

Γαλλία-Αγκόλα: Διπλωματία σε μαύρο φόντο

Η Αγκόλα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγός χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής

Τι είδους σχέση μπορεί να έχουν επιφανείς γάλλοι πολιτικοί, διακεκριμένοι διανοούμενοι και ανυπόληπτοι επιχειρηματίες με τον πολυετή εμφύλιο μιας αφρικανικής χώρας, πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου;
Επιχειρηματίας και πρώην πράκτορας, ο Αρκάντι Γκαϊνταμάκ, συνεργάστηκε άψογα με τον υπουργό Σ. Πασκουά (κάτω αριστερά) και με τον έμπορο όπλων Π. Φαλκόν.
Από την περασμένη Δευτέρα, η γαλλική δικαιοσύνη επιχειρεί να λύσει το δύσκολο σταυρόλεξο του «Αγκόλα-γκέιτ», συνταιριάζοντας τα ευρήματα...
της επταετούς προκαταρκτικής έρευνας, σε μία δίκη που προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί ένα εκτενέστατο δίκτυο «παράλληλης» γαλλικής διπλωματίας της δεκαετίας του 1990, το οποίο επηρέασε μάλλον καταλυτικά τη νεότερη ιστορία της πρώην πορτογαλικής αποικίας.
Επίκεντρο του κατηγορητηρίου των 468 σελίδων (!) είναι η παράνομη πώληση όπλων αξίας 580 εκατ. ευρώ -στα οποία συμπεριλαμβάνονταν καλάσνικοφ, τανκς, στρατιωτικά ελικόπτερα και πολεμικές φρεγάτες- για τον εξοπλισμό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA) με αρχηγό τον Ντος Σάντος, κατά την περίοδο 1993-1998.
Στους 42 κατηγορούμενους συγκαταλέγεται ο Σαρλ Πασκουά, γνωστός γκολιστής αλλά και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κατά τη δεύτερη επταετία του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, καθώς και ο σύμβουλός του, Ζαν-Σαρλ Μαρσιάνι, ο οποίος εκτίει ήδη την ποινή του για δολιοφθορά. Εις βάρος του Πασκουά εκκρεμούν διάφορες δικογραφίες, αφού εμπλέκεται συνολικά σε εννέα σκάνδαλα. Από τα γνωστότερα είναι η υπεξαίρεση, με τη μορφή «δικαιωμάτων διάθεσης», 11 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, από το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ, επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν.
Ακόμη πιο συμβολικό αντίκτυπο έχει η εμπλοκή στο σκάνδαλο του Ζαν-Κριστόφ Μιτεράν, γιου του εκλιπόντος προέδρου, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος των Ηλυσίων για την Αφρική κατά την περίοδο 1986-1992.
Ως διαμεσολαβητές φέρονται οι Πιέρ Φαλκόν και Αρκάντι Γκαϊνταμάκ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δεκαετούς κάθειρξης. Το 1994, ο Φαλκόν έκλεισε συμβόλαιο ύψους 4 εκατ. ευρώ με την κυβέρνηση της Λουάντας του προέδρου Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος που παραμένει ως σήμερα στην εξουσία. Μάλιστα, χάρη στον «ευεργετικό» του ρόλο, είναι από το 2003 εκπρόσωπος της Αγκόλας στην UNESCO.
Ο Φαλκόν ξεκίνησε το εμπόριο όπλων κατά τη δεκαετία του 1980 ιδρύοντας την εταιρεία Bremco. Το ράντσο της οικογενείας Φαλκόν, μάλιστα, στην Αριζόνα, είχε επισκεφθεί και ο Τζ. Μπους όταν ήταν ακόμη κυβερνήτης του Τέξας...
Το βιογραφικό του Γκαϊντάμακ είναι επίσης εντυπωσιακό: Ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, ρωσικής καταγωγής, υπήρξε πρώην στέλεχος της KGB, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για τις δημαρχιακές εκλογές στην Ιερουσαλήμ, το Νοέμβριο.
Μέχρι στιγμής, έχει επωφεληθεί από την άρνηση έκδοσής του από πλευράς Ισραήλ για να μην παραστεί στη δίκη. Μεταξύ άλλων ο Γκαϊντάμακ ασχολείται και με το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ενώ στον γιο του ανήκει η κυπελλούχος Αγ-γλία ομάδα του Πόρτσμουθ.
Το σκάνδαλο, όμως, αγγίζει μέχρι και γάλλους διανοούμενους, όπως ο συγγραφέας Πολ-Λου Σούλιτζερ, αλλά και ο Ζακ Αταλί, τέως ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μιτεράν.
Στον απόηχο του ψυχρού πολέμου στην υποσαχάρια Αφρική, το MPLA απολάμβανε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και της Κούβας, ενώ σύμμαχοι των δυνάμεων της UNITA, υπό τον Γιόνας Σαβίμπι, ήταν οι ΗΠΑ και η Νότιας Αφρική. Ο σημερινός πρόεδρος αναδείχθηκε, τελικά, νικητής του εμφυλίου που διήρκεσε 27 χρόνια, με απολογισμό μισό εκατομμύριο νεκρούς και περίπου 3,5 εκατ. εκτοπισμένους.
Η ένταση που επέφερε το σκάνδαλο στις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία υπήρξε ο βασικός λόγος για την επίσημη επίσκεψη Σαρκοζί στην Αγκόλα, τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται, άλλωστε, για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η γαλλική εταιρεία Total καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ετσι, οι «αποσκευές» του προέδρου συμπεριλάμβαναν και τον διευθυντή της εταιρείας, Κριστόφ ντε Μαρζερί.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΕΜΠΡΕΝ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.