9/10/08

Δυσχεραίνει η κατάσταση στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ

Το κείμενο της έκθεσης για τη συνολική κατάσταση στο Αφγανιστάν θα έχει ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν βαίνει επιδεινούμενη κι εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τις δυνατότητες της κυβέρνησης της χώρας να κάμψει την εξάπλωση της επιρροής των Ταλιμπάν, όπως ανέφερε η εφημερίδα «The New York Times», επικαλούμενη το προσχέδιο έκθεσής τους.
Το κείμενο διαπιστώνει ότι η αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται από την διαφθορά που μαστίζει την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, καθώς και τη σειρά επιθέσεων από εξτρεμιστές που εφορμούν από το έδαφος του Πακιστάν, έγραψαν αντίστοιχα οι «Times», επικαλούμενοι αξιωματούχους που το έχουν διαβάσει.
Το κείμενο, μέρος της ετήσιας έκθεσης 16 υπηρεσιών πληροφοριών (National Intelligence Estimate, NIE) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και περιέχει την πιο συνεκτική εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα.
Παρότι επισημαίνει «οφέλη» που απορρέουν από την δημιουργία του στρατού του Αφγανιστάν, τονίζει ταυτόχρονα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της εκρηγνυόμενης παραγωγής και του λαθρεμπορίου ηρωίνης, που σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς φθάνει σε αξία το 50% του Αφγανικού ΑΕΠ.
Ο αμερικανός στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέας, ο οποίος διοικεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και θα αναλάβει την 31η Οκτωβρίου την Κεντρική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με ορισμένα στελέχη των Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μέσον για την μείωση της βίας σε τμήματα της ασιατικής αυτής χώρας.

Η γαλλική πλευρά
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ζαν-Λουί Ζωρζελέν υιοθέτησε την άποψη Βρετανού στρατιωτικού κατά τον οποίο είναι αδύνατο για τις δυνάμεις της Δύσης να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Ο Βρετανός αξιωματικός είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην Αφγανική κρίση και συμφωνώ απόλυτα», δήλωσε ο Ζωρζελέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat.
«Η στρατηγική του ΝΑΤΟ, όπως επανακαθορίστηκε στο Βουκουρέστι (στις αρχές του Απριλίου) δε λέει τίποτε διαφορετικό», πρόσθεσε.
Ο Μαρκ Κάρλτον-Σμιθ, διοικητής της 16ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του Βρετανικού στρατού που επιχειρεί στο Αφγανιστάν, δήλωσε στην εφημερίδα «The Sunday Times» ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αναμένει μια «αποφασιστική στρατιωτική νίκη» στη χώρα και πρέπει να υπάρξει μια «μείωση των προσδοκιών» όσον αφορά το τέλος του πολέμου.
Σύμφωνα με το Ζωρζελέν, όλες οι πρωτοβουλίες «που αποβλέπουν στην ενθάρρυνση της συμφιλίωσης μεταξύ των Αφγανών είναι καλές και πρέπει να υποστηριχθούν».
Όσον αφορά την ετοιμότητα του προέδρου Χάμιντ Καρζάι να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, ο Γάλλος στρατιωτικός εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να βρει αξιόπιστους συνομιλητές.
Πάντως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ έγραψε στο επίσημο μπλογκ που διατηρεί στον διαδικτυακό ιστοχώρο του Φόρεϊν Όφις ότι οι δηλώσεις του Κάρλτον-Σμιθ «παρερμηνεύτηκαν» από τα ΜΜΕ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη βαρύτητά τους.
Η επιτυχία στο Αφγανιστάν δε σημαίνει απαραίτητα να «σκοτωθούν όλοι οι Ταλιμπάν», αλλά να διασφαλισθεί ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει τον έλεγχο της χώρας, υποστήριξε.

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Αφγανιστάν
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 33 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικών επιθέσεων τον Αύγουστο, σε χωριό στο δυτικό Αφγανιστάν, αυξάνοντας έτσι δραματικά τον αριθμό των θυμάτων από τις επιχειρήσεις αυτές, που προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν.
Η νέα στρατιωτική έρευνα που έγινε με θέμα τις επιθέσεις της 22ας Αυγούστου, στο χωριό Αζιζαμπάντ της επαρχίας Χεράτ, έδειξε επίσης ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των ανταρτών που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην περιοχή.
Αρχικώς ο αμερικανικός στρατός υπολόγιζε ότι είχαν σκοτωθεί 30 έως 35 αντάρτες, ενώ η έρευνα έδειξε ότι οι νεκροί αντάρτες ήταν 22. Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι από την επίθεση είχαν σκοτωθεί πέντε έως επτά άμαχοι. Το θέμα έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέβαζαν στους 90 τον αριθμό των αμάχων που είχαν σκοτωθεί.
Στη συνέχεια ο αμερικανικός στρατός διέταξε τη διενέργεια έρευνας, όταν ήρθαν στη δημοσιότητα και εικόνες από κινητό τηλέφωνο, που έδειχναν δεκάδες σορούς. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας δίνονται στη δημοσιότητα από την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Τάμπα της Φλόριντα, που έχει την ευθύνη για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
«Λυπούμαστε βαθύτατα από τις απώλειες αθώων στο Αζιζαμπάντ», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μάρτιν Ντέμπσι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα.
Ωστόσο ο Ντέμπσι επέρριψε τις ευθύνες για τις απώλειες αμάχων στους αντάρτες, οι οποίοι - όπως υποστήριξε- «συνηθίζουν να βάζουν γύρω τους αθώους».
Ο αμερικανικός στρατός έκρινε επίσης ότι οι άνδρες του ενήργησαν στην περιοχή μετά από «αξιόπιστες πληροφορίες της αντικατασκοπείας και ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα», σύμφωνα με τους κανόνες πολεμικής εμπλοκής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.