23/10/08

Φρτσκόφσκι: “Θα μας καταπιούν οι βούλγαροι αν δεν λεγόμαστε “Μακεδόνες”"


Αποκαλυπτική για τις βαθύτερες σκέψεις των Σκοπίων σε σχέση με την επιμονή τους στο θέμα της ταυτότητας και της ονομασίας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ”Ανιχνεύσεις” ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, πρώην υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Ένας απο τους ευφυέστερους ανθρώπους της ΠΓΔΜ.
Δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη αλλά είπε στην Κάλλη Ζάραλη πως δέχεται να καταθέσει την άποψή του στο θέμα της ονομασίας και της ταυτότητας.
Η δήλωσή του...προβλήθηκε στην εκπομπή για τα Σκόπια που κάναμε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.
Να τι είπε:
“Πρακτικά για μας, αν εξαιρέσουμε τη γενική δυσαρέσκεια με την οποία κάποια από τα κόμματα αντιμετώπισαν την προηγούμενη πρόταση, πρακτικά επικεντρωνόμαστε σε ένα βασικό σημείο, το οποίο, θα έλεγα, είναι
απολύτως απαράδεκτο για μας.
Είναι το πώς ο κ. Νίμιτς αγγίζει το θέμα της εθνικότητας των “Μακεδόνων” και της “μακεδονικής” γλώσσας.
Όλα τα άλλα, το όνομα, το νέο όνομα, το εύρος χρήσης του και άλλα 2-3 ζητήματα, εξαιρουμένης της συνταγματικής χρήσης, που δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί τι σημαίνει αυτό; Όλα τα άλλα, διαβατήρια κλπ είναι σωστά λίγο ως πολύ και συνάδουν με τις μακρές διαπραγματεύσεις που είχαμε.
Εδώ λοιπόν κανείς πλέον δεν σχολιάζει το θέμα του ονόματος, αυτό το δεχόμαστε με την πρόταση για το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για διεθνή χρήση. Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται τώρα είναι γύρω από το πώς θα λέγεται το έθνος και η γλώσσα μας και για μας αυτό σημαίνει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ταυτότητας, που δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε με τέτοιο τρόπο και χωρίς εναλλακτικές.
Πολίτης της “Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι κάποιος χωρίς ταυτότητα, θα μπορούσε να είναι αλβανός, σέρβος, βούλγαρος, αλλά όχι “Μακεδόνας” στη “Βόρεια Μακεδονία”, κάτι που ανοίγει αυτομάτως το κουτί της Πανδώρας για μας. Είμαστε ένα μικρό έθνος, που θα μπορούσαν να το καταβροχθίσουν οι Βούλγαροι.
Για μας λοιπόν αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε το χαρακτηρισμό “μακεδόνας” για το έθνος μας και να το μοιραστούμε με την Ελλάδα, αν το θέλει αυτό. Το να κρατήσουμε λοιπόν το χαρακτηρισμό είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Δεν μπορεί (ο χαρακτηρισμός μας) να είναι “βορειομακεδόνας”, είναι κάτι που δεν υφίσταται. Θα μπορούσαμε να έχουμε την υπηκοότητα του “βόρειου
μακεδόνα”, αλλά στη “Μακεδονία” ζουν μειονότητες, υπάρχει όμως και η υπόσταση ενός “έθνους” και αυτό είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι οι αμερικανοί μπορούν να το καταλάβουν, δεν ξέρω πώς η ελληνική πλευρά το αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όταν εμείς δεν διεκδικούμε κανενός είδους αποκλειστικότητα, αλλά θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τους διάφορους Έλληνες που έχουν το ίδιο όνομα. Γιατί υπάρχει μόνο ένα έθνος “μακεδονικό” διεθνώς, μια γλώσσα, η “μακεδονική” γλώσσα και κανένας
κίνδυνος ή πιθανότητα επικάλυψης ή σύγχυσης για το ποια είναι η “μακεδονική” γλώσσα. Γι’ αυτό κι εμείς θα καταλήξουμε σε ένα τελικό κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Μόνο ο χαρακτηρισμός “μακεδονικός” ως προς το όνομα και το έθνος είναι το κλειδί”.

Αναδημοσίευση από το http://www.anixneuseis.gr

7 σχόλια:

  1. Μα τι μας λέει ο κύριος καθηγητής… Μα αφού είναι βούλγαροι... Από πού κι ως που «Μακεδόνας» μπορεί να είναι εθνοτικός προσδιορισμός! Και στο κάτω ας τους «καταπιούν» δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνωστή σκοπιανή καραμέλα! Λές και οι περισσότεροι δεν είναι Βούλγαροί!
    Ξεπέρασαν τις 150.000 οι Σκοπιανοί που πήρανε Βουλγαρικά διαβατήρια πλέον!
    Πλάκα μας κάνει ο Βούλγαρος αυτός!
    Η προσπάθεια «αποβουλγαροποίησης» και «αποσλαβοποίησης» των σκοπιανών εδώ και 2 χρόνια είναι πολύ έντονη…
    Θα τους φάνε οι Βούλγαροί από την μία, από την άλλη οι Αλβανοί, και αυτοί θέλουν να φάνε εμάς! Ωραία !
    Αντε ρε κομιτατζή βρές κάτι καλύτερο να μας πεις…
    Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επειδή αυτοί φοβούνται την αφομίωση τους από τους Βουλγάρους, θα πρέπει εμείς να τους παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας και δια αυτού εμμέσως πλήν σαφώς την ιστορία της Ελλάδος...;

    Ας ονομασθούν Δάρδανοι, Δακοί, Παίονες... Ας ψάξουν κάτι άλλο αφού και το ΄΄Μακεδόνες΄΄ αποτελεί τεχνητή ταυτότητα!



    Προφανώς εσείς συμφωνείτε με τις θέσεις του!

    Βασίλειος Μεϊχανετζίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη
    σε κάθε άρθρο που αναρτάμε, δεν εκφράζουμε και τις απόψεις μας.
    Τις απόψεις μας τις εκφράζουμε στα άρθρα μας ή τα σχόλιά μας.
    Έχω γράψει άρθρα για το θέμα.
    Εν πάση περιπτώσει, δεν συμφωνώ με τις απόψεις του κυρίου καθηγητού, κυρίως γιατί προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που, όπως λέει, αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι ομονοούντες με αυτόν, με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο.
    Μπορεί να επιλέξει ένα άλλο όνομα, αυτό που αξίζει στην ιστορία τους και σίγουρα όχι το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποτέ μα ποτέ να μην εμπιστεύεσαι Σκοπιανό πολιτικό.Ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, στη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" έγραψε το 2004 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, συνέδεσαν εδαφικά "την αρχαία Μακεδονία με τη σημερινή Μακεδονία και τμήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας".

    Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτικός στα Σκόπια που αυτήν την στιγμή δεν είναι ποτισμένος με το εθνικιστικό δηλητήριο του Σλαβομακεδονισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει κανένας Σλαβομακεδονισμός κι άλλα τέτοια. Αυτοί οι όροι είναι κατασκευασμένοι (Τίτο, Κ.Κ.Ε. Κ.Κ.Σ.Σ.Δ. κλπ. κλπ.).

    Η πραγματικότηα είναι άλλη. Έχουν μεγάλο πρόβλαμα τα Σκόπια. Έχουν πρόβλημα επιβιώσης σαν κράτος. Κράτος, κατά τις συνθήκες, σημαίνει κι ομοεθνία, ομογένεια, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα, κοινά ήθη κι έθιμα. Πράγμα που δεν έχουν!
    Προσπαθούν το λοιπόν, με νύχια και με δόντια, όχι να αποδείξουν - γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό και κυρίως ιστορικά -, αλλά να δείξουν με νομικά τερτίπια και παραδοχές/αξιώσεις/δηλώσεις των "μεγάλων" κρατών την ομοεθνία τους, την κοινή τους καταγωγή, την κοινή τους γλώσσα, ήθη κι έθιμα.
    Με αυτόν τον τρόπον, κανένας Αλβανός, Βούλγαρος ή Έλληνας δεν θα μπορεί να τους καταβροχθίσει.
    Διαφοερτικά θα διαλυθούνε σαν κράτος.

    Εμείς από την πλευρά μας, εκτός του ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια συνεχή διεθνή καμπάνια ενημέρωσης, που δεν θα διαφοροποιείται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, από Υπουργό Εξωτερικών σε Υπουργό Εξωτερικών. Θα πρέπει να κρατάμε μια και μόνον στάση: δεν θα γίνει ΠΟΤΕ απόδεκτό όνομα κράτους που θα περιέχει την λέξη "Μακεδονία". Τελεία και παύλα.
    Και κάθε χώρα που θα φέρει το λεκτικό "Μακεδονία" θα θεωρείται αυτονόητα σαν Ελληνική επικράτεια. Τελεία και παύλα.

    Συγνώμη που ήμουν μακροσκελής.
    Ο Φλωρινιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φλωρινιώτη συμφωνώ
    Θα είναι τραγικό λάθοςνα μπούμε στο παιχνίδι της ονοματολογίας με συνθετικό το Μακεδονία.
    Αν το κάνουμε, θα αρχίσει να να ξηλώνει το πουλόβερ της ενότητας του ελληνικού έθνους.
    Να μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, χωρίς απαραίτητα να έχουμε εχθρικές σχέσεις με τα Σκόπια.
    Ό,τι και να πουν όλοι οι άλλοι, σημασίαθα έχει η δική μας υπογραφεί. Και δεν πρέπει να μπει κάτω α;πό όνομα που θα έχει έστω και συνθετικό Μακεδονία.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.