19/10/08

Ο Γκρούεφσκι δεν νοιάζεται για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ενδιαφέρεται για την ολοκληρωτική επικράτησή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή
Τι αναφέρει η (αρνητική) έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ
Στον αέρα τινάζει κάθε προοπτική για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας με την πολιτική που ακολουθεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Ολες οι κινήσεις του δείχνουν ότι ακολουθεί εσωτερική ατζέντα με στόχο την προσωπική επικράτησή του εντός της πΓΔΜ και ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ. Αλλωστε η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ είναι πολύ αμφίβολη, αφού,...σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επίκειται αρνητική έκθεση της Επιτροπής τον Νοέμβριο: θα επικρίνει τα Σκόπια για το ότι δεν έχουν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, για το ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, για το ότι οι διακοινοτικές σχέσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών παραμένουν προβληματικές και για το ότι στις τελευταίες εκλογές παρατηρήθηκαν έκτροπα. Η αρνητική αυτή έκθεση θα προστεθεί στο γενικότερο κλίμα που δεν ευνοεί τη διεύρυνση της ΕΕ επειδή υπάρχει σοβαρή οικονομική κρίση αλλά και επειδή, μετά την ιρλανδική απόρριψη, έχει παγώσει η συνθήκη της Λισαβόνας που θα ρύθμιζε τη λειτουργία της ΕΕ των «27».
Προς το παρόν όλες οι προσπάθειες της σκοπιανής ηγεσίας έχουν επικεντρωθεί στην κατάργηση της τουριστικής βίζας για τους πολίτες της πΓΔΜ - προσπάθεια όμως που δεν φαίνεται να «περπατάει». Αυτό σημαίνει ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο η Ελλάδα, η οποία θα ασκούσε βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ αν δεν είχε λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, μπορεί να μη χρειαστεί να το πράξει, καθώς δεν είναι βέβαιο αν τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη. Πηγές από την Αθήνα εξηγούν ότι αν η πΓΔΜ έδειχνε καλή θέληση σχετικά με την ονομασία, η Ελλάδα θα τη βοηθούσε στις ευρωπαϊκές της προσπάθειες, όμως «ο κ. Γκρούεφσκι έχει εγκλωβιστεί στον εθνικισμό του». Αναφορικά με την τελευταία πρόταση που κατέθεσε στις δύο πλευρές ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η Αθήνα δεν πρόκειται να δώσει καμία απάντηση εντός των επόμενων 15 ημερών. Η τελευταία αυτή «δέσμη ιδεών», όπως την αποκαλεί ο κ. Νίμιτς, αποτελεί πρόταση προς διαπραγμάτευση και δεν υπάρχει κάποια προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να έχουν απαντήσει οι δύο πλευρές.
Στα Σκόπια, όπου ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις προτού διατυπώσουν την απάντησή τους στον κ. Νίμιτς, υπάρχουν δύο γραμμές. Σύμφωνα με εκείνη του πιο μετριοπαθούς προέδρου, η οποία θεωρείται και η επικρατέστερη, τα Σκόπια δεν θα απορρίψουν εντελώς την πρόταση αλλά θα θέσουν πάρα πολλές παρατηρήσεις προς διαπραγμάτευση. Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι οι παρατηρήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τη μακεδονική εθνότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη χρήση του επιθέτου «μακεδονικός». Ο κ. Γκρούεφσκι, από την άλλη πλευρά, τηρεί πιο σκληρή στάση. Πάντως και οι δύο έχουν τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά για την πρόταση Νίμιτς.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι είτε τα Σκόπια απορρίψουν ρητά την πρόταση είτε την απορρίψουν εμμέσως, μέσω πάρα πολλών παρατηρήσεων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Αλλά και στην περίπτωση που καταστεί δυνατός ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Γκρούεφσκι έχει καλλιεργήσει τόσο αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη της πΓΔΜ μέσω της εθνικιστικής προπαγάνδας, που η πρόταση θα απορριφθεί στο δημοψήφισμα το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει. Τελευταίως και ο κ. Τσερβενκόφσκι υποστηρίζει τα περί δημοψηφίσματος, πιθανώς για να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την κοινή γνώμη της χώρας του που οδηγείται προς τα άκρα. Επιπλέον, η Αθήνα θα δυσκολευθεί πολύ να κάνει τις απαραίτητες, υψηλού πολιτικού κόστους υποχωρήσεις για μια «λύση υπό αίρεση» που θα απορριφθεί στη συνέχεια σε δημοψήφισμα από τους Σκοπιανούς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Ευρωπαίοι και νατοϊκοί έχουν αρχίσει να ζητούν από τον κ. Γκρούεφσκι να κάνει πίσω στο δημοψήφισμα.

Οι μάχες με τον... Ελληνικό Στρατό
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει μπει σε μονόδρομο και οι κινήσεις του της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν πως «δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η διαπραγμάτευση» με την Αθήνα, «διαφορετικά δεν θα σήκωνε τους τόνους», όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Γι' αυτό προσπάθησε να παρουσιάσει μια διαμαρτυρία κατοίκων του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα εναντίον της λειτουργίας ενός πεδίου βολής στην περιοχή ως «σύγκρουση της καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας με τον Ελληνικό Στρατό», ενώ δεν δίστασε ούτε να διοχετεύσει λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το θέμα ύστερα από συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι οποίες διαψεύστηκαν πάραυτα από το γραφείο του Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Προφανώς ο κ. Γκρούεφσκι έχει τα μάτια στραμμένα αποκλειστικά προς τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο στην πΓΔΜ, τις οποίες και εκμεταλλεύεται με στόχο την απόλυτη πολιτική κυριαρχία του στη χώρα. Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν πως προετοιμάζει εκστρατεία για το ότι δεν έχουν σημασία η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ότι αυτό που προέχει είναι η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων».
Το ΒΗΜΑ, 19/10/2008

2 σχόλια:

  1. Μπορεί να μην νοιάζεται ο Γκρούεφκις για το ΝΑΤΟ αλλά νοιάζονται οι Αμερικάνοι!
    Ας κάτσει παρέα με τον Αλί Αχμέντι του DUI και ο UCK έρχεται…Δεν είναι μακριά.
    Μιλάν όλοι μιλάν κι κώλοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα δίνεις κ**ο πετυχαίνεις πιο πολλά από ότι αν μιλάς την αλήθεια. Ο μπαρπα νικόλα το ξέρει αυτό, και αφού έδωσε το ελεύθερο για πάσα χρήση των Σκοπίων τώρα οι "μεγάλοι" τον προωθούν!
    Σύχγρονες δημορκατικές διαδικασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.