6/10/08

Ένταση μεταξύ Αράβων και Κούρδων στα Άδανα με αφορμή θάνατο νεαρού


Μετά τα επεισόδια στο Αλτίνοβα του Αϊβαλί και το σοκ που προκάλεσε στην τουρκική κοινή γνώμη η επίθεση των ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο κοντά στο τουρκοϊρακινά σύνορα, ένα τυχαίο θανατηφόρο περιστατικό στα Άδανα ήλθε να προκαλέσει άλλη μια φυλετική ένταση, τη φορά αυτή μεταξύ Αράβων και Κούρδων.
Μεταφράζουμε επί λέξει το άρθρο της Μιλλιέτ.


Τεταμένη νύχτα στα Άδανα
Η δολοφονία του 18χρονου Tekin Erdik στη συνοικία Hadırlı (Άδανα), όπου κατοικούν κυρίως πολίτες αραβικής καταγωγής (φελλάχοι, σ.τ.μ.), από τρία άτομα ανατολικής (κουρδικής, σ.τ.μ.) καταγωγής, με αφορμή απόπειρα κλοπής μιας μοτοσυκλέτας από πλευράς των τριών ατόμων, ο κόσμος της συνοικίας ξεσηκώθηκε.
Ο Erdik, βλέποντας τα τρία άτομα να κλέβουν τη μοτοσυκλέτα, προσπάθησε να τους αποτρέψει και δέχτηκε 6 μαχαιριές. Ο Tekin Erdik μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αδάνων, όπου απέπνευσε. Οι κάτοικοι της γειτονιάς συνέλαβαν τον έναν από τους τρεις δράστες, ενώ οι άλλοι δυο διέφυγαν.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς θέλησαν να λυντσάρουν το συλληφθέντα. Τα τμήματα της Στρατοχωροφυλακής κατόρθωσαν να τον απομακρύνουν καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, ενώ μεταφέροντας τον συλληφθέντα στο τμήμα, οι εξαγριωμένοι κάτοικοι έσπασαν τα τζάμια του περιπολικού. Οι κατοικοι της γειτονιάς, όταν έμαθαν ότι οι δράστες είναι ανατολικής καταγωγής, ξεχύθηκαν στους δρόμους, ξεσπώντας με οργή για τα γεγονότα του Σεμντίνλι.
Στη γειτονιά, που διαδραματίζονται γεγονότα που θυμίζουν όσα έγιναν στο Αλτίνοβα του Αϊβαλί, οι κάτοικοι έκαναν πορεία ανεμίζοντας τις τουρκικές σημαίες και κραυγάζοντας συνθήματα εναντίον του ΡΚΚ. Δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής έλαβαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να μην επεκταθούν τα επεισόδια, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος στην εν λογω γειτονιά.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.