6/10/08

Πώς εξελίχθηκαν οι επιχειρήσεις στο φυλάκιο Άκτουτουν*

*Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, κάτω από την αφόρητη πίεση της τουρκικής κοινής γνώμης, που άρχισε να αμφισβητεί έντονα την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός, εκτός από την υποστήριξη του φυλακίου με 4 επιθετικά Ε/Π, αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρμή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι αντάρτες αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την επίθεση στο φυλάκιο, επειδή τους εντόπισε μια θερμική κάμερα. Έτσι επιτέθηκαν στις 13:00 και έχασαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Επίσης, επειδή επιτέθηκαν ημέρα, κατέστη δυνατή η ενίσχυση του φυλακίου με τις δυνάμεις του πίνακα 3.
Σε περίπτωση που η επίθεση γινόταν νύκτα, οι απώλειες των Τούρκων θα υπερέβαιναν τα 100 άτομα.
Δεν μιλάμε πλέον για επιθέσεις ενόπλων, μιλάμε για πόλεμο.


Πίνακας 1: Σχεδιάγραμμα διάταξης δυνάμεων στο φυλάκιο Άκτουτουν: Λόχος Στρατοχωροφυλακής, ενισχυμένος με ομάδα ειδικών δυνάμεων (σύνολο περίπου 300 άτομα), 3 πυροβόλα 203mm, 2 πυροβόλα 105mm, 3 όλμοι 81mm, 1 άρμα

Πίνακας 2: Χάρτης καταστάσεως, η διάταξη των δυνάμεων του τουρκικού στρατού (με μπλε χρώμα) και των ανταρτών (με κόκκινο χρώμα), τις μεταμεσημβρινές ώρες της 3ης Οκτωβρίου

Πίνακας 3: Χάρτης καταστάσεως απογευματινών ωρών, μετά την άφιξη των ενισχύσεων, που ήταν: Λόχος ειδικών δυνάμεων στρατοχωροφυλακής, Λόχος ορεινών καταδρομών, 4 επιθετικά Ε/Π, 2 F-16, 4 πυροβόλα 155mm Fitrina (από το Umurlu), 3 πυροβόλα 203mm (από το Derecik), 4 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών 122mm

6 σχόλια:

  1. γιατί δεν έγινε νύχτα η επίθεση;

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανάση Καλημέρα
    Έγιναν αντιληπτοί οι αντάρτες το μεσημέρι από μια θερμική κάμερα και αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την επίθεση.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Κούρδοι μαχητές του PKK, προσφέρουν ένα τεράστιο έργο στους Έλληνες...μας αποδεικνύουν περίτρανα τρία πράγματα:

    1. Το χαμηλότατο επίπεδο του τουρκικού στρατού, που παρά τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες και το ευνοϊκό στρατιωτικό κλίμα που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την χαμηλή ποιότητα του τουρκικού λαού και την απάνθρωπη πολλές φορές μεταχείριση του τούρκου κληρωτού.

    2. Την διαχρονική αξία και ισχύ του ηρωισμού και της θέλησης για ελεύθερία και αξιοπρέπεια, απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο αντίπαλο (κάτι που εμείς συνηθίζαμε να διδάσκουμε την ανθρωπότητα...).

    3. Την δική μας κατάντια και πτώση, να φοβόμαστε αυτόν τον λαό, έναν λαό βαρβάρων (αγριογούρουνα προς κυνήγι κατά τον Παλαιολόγο) που επιβιώνουν ως λαός από τις γενοκτονίες και την καταδυνάστευση άλλων εθνών.

    Βέβαια, όσο κι αν η πραγματικότητα σου ανοίγει τα μάτια, αν εσύ επιμένεις να τα κρατάς κλειστά από δειλία και ψευδοευζωία, δεν πρόκειται να δεις τίποτα.

    ΙΣΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφερει φιλε η εικονα που περιγραφεις απο το οτι ισχυε και παλιοτερα. Σου θυμιζω τα επεισοδεια στην Κυπρο το 1964 αν θυμαμαι καλα, ακομα και την εισβολή που οι ιδοι παραδεχονται οτι θα ειχε τραγικα αποτελεσματα αν αντιδρουσαν ως επρεπε οι ελληνικες δυναμεις μα και πολύ μετεπειτα σαν στρατιωτης στην μεθόριο απο τα διαφορα συμβάντα. Δυστυχώς πολλοί δικοί μας αγνοούν τον Clausewitz και ακομα πιοτεροι δεν εχουν εθνική συνειδηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ sub92
    Νομίζω ότι η περίπτωση της επίθεσης των Κούρδων ανταρτών προσφέρεται για να εξάγουμε κάποια επωφελή συμπεράσματα για την επιχειρησιακή δυνατότητα των ΤΕΔ και για την πορεία του Κουρδικού, αφού στην Ελλάδα τα στόματα είναι κλειστά για το Κουρδικό.
    Θα ξαναπώ, μας υποχρεώσαν Αμερικανοί και Τούρκοι, το 1999, να σκύψουμε το κεφάλι και μείς ξεχάσαμε να το ανεβάσουμε.
    Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να επικεντρώνουμε τους σχολιασμούς μας, χωρίς να σημαίνει έβαια ότι δεν έχει δικαίωμα ο καθένας να επεκτείνεται και σε άλλα θέματα.

    φιλικά


    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προτιμω απο το μας "υποχρεωσαν" να λεμε καλυτερα επιλεξαμε. Οσο για το κουρδικό φαινεται καθαρά ότι η Τουρκία θα γευτεί τους καρπούς της ίδιας πολιτικής που εφαρμοσε η Τουρκία στην Κύπρο με την τουρκοκυπριακή μεινοτητα.
    Αναφορικά με το επιχειρησιακό κοματι Κυριε Σαββα δεν εχω την ικανοτητα να το αναλυσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.