13/11/08

Η Τουρκία «σπάει τον πάγο» με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζαν ανακοινώνει αύξηση επαφών με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Η Τουρκία θα αυξήσει τις επαφές της με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπάτζαν και ανακοίνωσε ότι ο Αρμένιος ομόλογος του Έντουαρντ Ναλμπαντιαν (Eduard Nalbandian) θα επισκεφτεί σύντομα την Άγκυρα.


Ο Μπαμπατζάν σκοπεύει να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχη με την Αρμενία, σχετικά με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Οι ημερομηνίες για τις επισκέψεις θα ανακοινωθούν αργότερα, είπε ο κ. Μπαμπατζάν, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει εντατική διπλωματία μεταξύ των τριών χωρών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Μπαμπατζάν συζήτησε ήδη το θέμα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμμαντιάροβ (Elmar Mammadyarov) στο περιθώριο της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με την Αρμενία και έκλεισε τα σύνορα της το 1993,σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων εξαρτάται από την αποχώρηση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και από την εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ «έσπασε τον πάγο» όταν επισκέφτηκε το Γερεβάν για να παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δυο χωρών στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.