21/11/08

Νέο δάνειο από το ΔΝΤ ζητεί η Τουρκία


Bloomberg, Reuters

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η Τουρκία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λάβει δάνειο έως και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσει η οικονομία της να αντεπεξέλθει στις σοβαρές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Δηλωτικό της κατάστασης είναι ότι κυκλοφορούν φήμες περί 1.500 - 1.700 απολύσεων στην Akbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία κατά 25% ανήκει στη Citigroup. Μόλις πριν από δύο ημέρες η Citigroup είχε ανακοινώσει 52.000 απολύσεις σε διεθνή κλίμακα πέραν των 23.000 απολύσεων, που διεκπεραίωσε το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Επισήμως, όμως, η Αkbank διέψευσε τα περί απολύσεων, δήλωσε ότι απλώς ορισμένοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν και ότι εφέτος το προσωπικό της αυξήθηκε.

Ως προς το δάνειο, ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν αποφασισθεί ούτε οι όροι ούτε το ύψος του. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, οι πιστώσεις ενδεχομένως να φθάσουν...από 20 έως και 40 δισ. δολάρια. «Σε συντονισμό με το ΔΝΤ επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε εναρμόνιση με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Σιμσέκ. «Εχουμε προχωρήσει αρκετά στις συνομιλίες, αλλά σε επίπεδο τεχνικό απομένουν αρκετά προς διευκρίνιση». Ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος για σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ, εφόσον η προηγούμενη έληξε μόλις τον Μάιο. Ωστόσο, επιχειρηματικές ενώσεις ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να έλθει σε συνεννόηση με τον διεθνή οργανισμό. Ετσι, εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, θα είναι σε θέση η Τουρκία να αντλήσει κεφάλαια από το ΔΝΤ. Η τουρκική οικονομία έχει αρχίσει προσφάτως να πλήττεται από τη διεθνή κρίση. Επίσημα στοιχεία κατέδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι η ανεργία ανήλθε και η αισιοδοξία των καταναλωτών υποχώρησε.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, τότε θα πρόκειται για την τέταρτη φορά, που η Τουρκία στρέφεται για βοήθεια το ΔΝΤ. Εξαιτίας της κρίσης έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια οι Ισλανδία, Ουκρανία και Ουγγαρία. Η Τουρκία πλήττεται από τον ιό των αναδυόμενων αγορών με τους επενδυτές να απομακρύνονται από αυτήν εξαιτίας των θεωρούμενων πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών της στοιχείων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία χρειάζεται την αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεδομένου ότι σχεδόν 100 δισ. δολάρια από το εξωτερικό της χρέος πρέπει να αποπληρωθούν τους προσεχείς δώδεκα μήνες. Στις 7 Νοεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατηρούσε σε συναλλαγματικά διαθέσιμα μόλις 70,5 δισ. δολάρια.
KATHIMERINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.