24/11/08

Σάλος στην Τουρκία με τη μεταφορά όπλων από τη Βουλγαρία στο (ιρακινό) Κουρδιστάν

Διμοιρία ειδικών δυνάμεων του κουρδικού στρατού (πεσμεργκά)
Σοκ έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η είδηση ότι η κυβέρνηση του αυτόνομου κράτους τυο ιρακινού (Νοτίου) Κουρδιστάν προμηθεύτηκε οπλισμό και πυρομαχικά από τη Βουλγαρία, τα οποία μετέφερε με τρια αεροπλάνα C-130 στην Σουλεϊμανίγια.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην Άγκυρα, η οποία ήδη είναι προβληματισμένη, αφού κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να υπολογίσει τί ακριβώς θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, οπότε αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Βαγδάτης τον έλεγχο του εναερίου χώρου του Ιράκ και κυρίως μετά το 2011, που είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ.
Με βάση δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται τη μαρτυρία τριών Αμερικανών αξιωματούχων που επιθυμούν να διατηρήσουν την αναωνυμία τους, τρια μεταφορικά εροπλάνα C-130, το Σεπτέμβριο μετέφεραν στη Σουλεϊμανίγια όπλα και πυρομαχικά, τα...οποία παραδόθηκαν στις κουρδικές αρχές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την έκπληξή τους για το θέμα, το οποίο το έμαθαν εκ των υστέρων από τους αξιωματούχους της Βουλγαρίας και όχι από τους Κούρδους.
Στην αρχή οι αρχές των Κούρδων αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:
"Η κουρδική διοίκηση συνεχίζει να πρωτοστατεί στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Όσο συνεχίζεται η τρομοκρατική απειλή, κανένα άρθρο του συντάγματος δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Κούρδους να εξοπλίζονται για την άμυνα της περιοχής τους".
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες, κατηγορεί την κουρδική διοίκηση ότι χρησιμοποιεί τους ένοπλους Κούρδους πεσμεργκά για να διευρύνει τα όρια της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα του Κιρκούκ και της διανομής των πετρελαϊκών αποθεμάτων, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις Βαγδάτης-Ερμπίλ.
Ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης της Βαγδάτης, Cevat el Bolani, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε ότι για να γίνει εισαγωγή όπλων απαιτείται η άδεια των υπουργών εσωτερικών και άμυνας.
Να σημειώσουμε και μεις από την πλευρά μας ότι ο πρόεδρος του αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, επισκέφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες την Ουάσιγκτον και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους.
MILLIYET

10 σχόλια:

  1. Προφανώς οι άνθρωποι αγόρασαν τα όπλα για την προστασία τους και τον εξοπλισμό των δυνάμεών τους. Οι Τούρκοι τι τρελαίνονται δεν καταλαβαίνω…
    Η Βουλγαρία παρά τα πολλά της προβλήματα και την διαφθορά,είναι σοβαρό κράτος.
    Διαθέτει αμυντική βιομηχανία,και νοιάζεται για την επιβίωσή της. Πολύ καλά έκανε
    και εκτέλεσε την παραγγελία των Κούρδων. Εμείς που η αμυντική μας βιομηχανία βουλιάζει,τι κάνουμε?Κοιμόμαστε όρθιοι!!!!!
    Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορεί να μην ήξεραν οι Αμερικάνοι. Άρχισαν τα όργανα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας. Το πληγωμένο θηρίο είναι πιο επικίνδυνο...και ο νοών νοείτω... Ελπίζω να μην επικαλεστούμε μελτεμάκια που παίρνουν σημαίες αυτή τη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο ευχάριστα νεα μπορούν να χαρακτηρισθούν ειδήσεις τέτοιας φύσεως απο ελληνικής σκοπιάς.Βέβαια το φορτίο τριών μεταφορικών αεροπλάνων μόνο φορητό οπλισμό και πυρομαχικά μπορεί να συμπεριλαμβάνει,που βεβαίως δεν είναι καθόλου ασημαντο,και αποτελεί ενδειξη ότι απο τη πλευρα των Κούρδων υπάρχει συνεχής προσπάθεια βελτιώσεως του εξοπλισμού τους.
    Δ.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάθε αντιτουρκικό άρθρο προκαλεί χαρά εκτός των πλαισίων της λογικής και του πρέποντος ορίου.η Τουρκία ηταν ,είναι και θα είναι ο βασικός σύμμαχος των αμερικάνων στην μέση ανατολή!ακομη κι αν χάσει σε κάποιο εθνικό της ζήτημα θα έχει φροντίσει με την σωστή ενημέρωση που διαθέτει να αντισταθμίσει τις απώλειες παζαρεύοντας.πιθανόν να προβλέπεται η μεταφορά των συνόρων της προς δύση,κι έτσι να αποτελεί τον ισχυρό κρίκο ευρώπης-ΜΑ.ότι κι αν συμβεί στους γείτονες θα πρέπει να έχουμε κατα νου πως συν Αθηνά και χείρα κίνει..ουρανοκατέβατη και μη μελετημένη εξ ιδίων, μόνο αρνητική μπορεί να είναι μια εξέλιξη.οπως λενε και οι γερμανοί ohne Fleiss kein Preis!
    Ο π=3,14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με το σχόλιο του 6:21 μμ (βάζετε κανένα ψευδώνυμο, βρε παιδιά, τσάμπα τα έχουν!) για το πληγωμένο θηρίο. Άλλωστε, πάει καιρός τώρα που ακούγεται ότι για τυχόν δημιουργία χωριστού κουρδικού κράτους, η Τουρκία θα πάρει ως αντάλλαγμα Θράκη και μισή Κύπρο. Επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι, ναι μεν μπορεί οι Τούρκοι να είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στην Μ. Ανατολή, όμως δεν είναι υποτακτικοί των. Κάποτε τους ήλεγχε η Αμερική, όχι πια.
    Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα κράτος που παραπαίει. Έχει εγκλωβισθεί στην ενδοστρέφειά της, ασχολείται με τα τις κομματικές διαμάχες και τα σκάνδαλα, έχει εντελώς αποβιομηχανισθεί, τα οικονομικά της είναι σε αθλία κατάσταση και στα εθνικά θέματα εξακολουθεί να ενδίδει στην καταστροφική υποχωρητική πολιτική, δείχνοντας ότι ούτε δυνάμεις ούτε διάθεση για να αγωνισθεί έχει. Εν ενί λόγω, είναι μία χώρα σε παρακμή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατάντησε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά, καλό είναι να έχουμε τα μυαλά μας στα κεφάλια μας, αλλά είναι λάθος να μας χαρακτηρίζει η ηττοπάθεια.
    Η Τουρκία έχει πολλές αδυναμίες, σας διαβεβαιώ γι' αυτό και προσπαθώ να τις αναδείξω με συνέπεια και υπευθυνότητα.
    Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται κόπος, πολύ διάβασμα, χρόνος και καλοί φίλοι.
    Όλοι μαζί λοιπόν, να νικήσουμε την αμάθεια και την ηττοπάθεια.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι ο 6:21, συγνώμη πάλι ξέχασα το ψευδώνυμο. Σάββα έχει αδυναμίες η Τουρκία αλλά αν επικεντρώσει το δυναμικό της επάνω μας με σκοπό να κάνει ταραχή στην περιοχή και να εκβιάσει στην ουσία τις μεγάλες δυνάμεις, θα το πετύχει, όχι γιατί ο έλληνας δεν έχει την δύναμη να τους αντιμετωπίσει αλλά οι πολιτικές ηγεσίες μάς έχουν απονευρώσει, έχουν ξεδοντιάσει τον τόπο, ο κάθε ένας από μάς καταλαβαίνει ότι η ελληνική άρχουσα τάξη διαχεομένη σε όλους τους χώρους και κόμματα δεν είναι διατεθειμένη να αντιπαρατεθεί, ίσως όχι γιατί είναι δειλή αλλά εκτιμά ότι μια θερμή αντιπαράθεση ακόμα και νικηφόρα θα σημάνει και την δική της αμφισβήτηση και αναθεώρηση του όλου στάτους της στην πατρίδα μας, δεν θέλει με τίποτα να χάσει τα ούτως ή άλλως ακόπως κεκτημένα, την μίζα, τον εύκολο πλουτισμό από τον οποίο προέρχεται. Δεν θέλει να κοπιάζει για να δημιουργήσει, δίνει λοιπόν πότε πότε κι από κάτι στον Τούρκο για να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Ίσως αν δεν της ζητηθεί κάποτε το "κάτι" αλλά κάτι χοντρό, τότε να αντιδράσει. Αλλά είναι προετοιμασμένη; Δεν είναι λοιπόν ηττοπάθεια αυτά που λέω αλλά αυτά που νομίζω ότι βλέπω και οαφραίνομαι και μάρτυς μου ο Θεός ελπίζω να κάνω λάθος...
    ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Ιουλιανε

    Ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί μας είναι η αντανάκλαση του λαού μας. Εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε την πολιτική στην χώρα μας . Εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που δεν αντιστεκόμαστε στην διαφθορά και στην σήψη που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνία μας. Θα σου φέρω ως παράδειγμα πότε ήταν η τελευταία φορά που τιμωρήσαμε κάποιον πολιτικό για τις απόψεις του, η για την συμπεριφορά του απέναντι στα εθνικά μας θέματα. Δεν νομίζω ότι όλοι οι ψηφοφόροι του Πασοκ στην Φλώρινα συμφωνούν με τις απόψεις του κ Λιαννη ούτε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ στην Α & Β Αθηνών συμφωνούν με την πολιτική της οικογενείας Μητσοτάκη. Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να αναφέρω ότι το μεγαλύτερο σύνολο του Συριζα δεν εκφράζεται από τους πολιτικούς του (το ίδιο ισχύει για το ΛΑΟΣ και ΚΚΕ). Άρα εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι που ανεχόμαστε να βλέπουμε αυτή την χώρα να καταστρέφεται και δεν αντιδράμε εκτός από κάποιες φωνές που αμέσως τρέχουμε να της κατηγορήσουμε γραφικές ,εθνικιστικές και κάθε λογής κοσμητικά επίθετα . Τέλος το αποτέλεσμα είναι ότι μόνοι μας έχουμε ξεδοντιαστεί και μάλιστα χωρίς απονεύρωση!!

    Με εκτίμηση
    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργος Ανεστόπουλος είπε...

    Αγορά τριών φορτίων όπλων είναι πιθανότατα κάτι το ασήμαντο ποσοτικά.

    Επικοινωνιακά όμως η Βουλγαρία περνάει ένα σημαντικό μήνυμα στην Τουρκία που όλο και υποδαυλίζει τις εντάσεις στο 10% των Μουσουλμάνων Βουλγάρων μειονοτικών.

    Ότι η Βουλγαρία δεν "μασάει"....
    ... και να βγάλει η Τουρκία απο το νου της πως η Βουλγαρία δεν είναι έτοιμη να της δημιουργήσει πολεμικά προβλήματα...εαν η Τουρκία εξακολουθήσει την "πεμπτοφαλαγγίτικη στάση" της στο έδαφος της Βουλγαρίας...

    Εμείς?

    Τι κάνουμε?

    Τίποτα...

    Αντί να στείλουμε δωρεάν, όχι τρία φορτία όπλων αλλά πολύ περισσότερα (εδώ στείλαμε leopard στον στρατό του Αφγανιστάν χωρίς να έχουμε άμεσο συμφέρον), σφυράμε κλέφτικα (φοβισμένα) μην και στενοχωρήσουμε τον "Σουλτάνο" επικυρίαρχό μας...

    Προτιμούμε να αφήνουμε τα ΑΜΧ30 και τα Μ-48 να σαπίζουν αντί να στείλουμε κάμποσα από δαύτα στους Κούρδους, έτσι, σαν χειρονομία καλής θέλησης. Έστω κι αν όλοι θα ξέρουν πως επιχειρησιακά δεν είναι και «ότι καλύτερο» τα συγκεκριμένα άρματα μάχης. Στο φινάλε, εμείς θα μπορούσαμε να τους τα στείλουμε κι ας αναλάβουν οι Κούρδοι την αναβάθμιση της θωράκισης και των σκοπευτικών τους.

    Η «Σημειολογία» της «Ελληνικής χειρονομίας» θα μέτραγε…

    Αλλά τι λέμε τώρα?

    Ποιά δωρεά όπλων?

    Εδώ, ούτε προξενική αρχή δεν "καταδέχτηκε" να ορίσει η Ελλάδα στο Κουρδιστάν αν και μας τέθηκε ξεκάθαρα ως αίτημα απο τους Κούρδους...

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι το εξής:

    OK, οι Έλληνες πολιτικοί συναγωνίζονται σε εθνική μειοδοσία, ενδοτισμό και εθνοπροδοτικές επιδόσεις...

    Λίγο πολύ όμως πάντοτε συνέβαιναν αυτά...

    Συνηθίσαμε εν πολλοίς από Εφιάλτες Πολιτικούς σε αυτό τον τόπο…

    Υπήρχαν όμως και πάντοτε Ομάδες Ελλήνων Πατριωτών που κατάφερναν και συγκέντρωναν οικονομικούς πόρους και πολεμικούς εξοπλισμούς και τα έστελναν στα Εθνικά Μέτωπα όπου η Ελλάδα είχε συμφέροντα.

    Και άσε την Κρήτη και τη Μακεδονία όπου μιλάμε για ελληνικά εδάφη. Αναφερόμαστε σε Βαλκανικά Απελευθερωτικά κινήματα που στρέφονταν κατά της Τουρκικής επικυριαρχίας παλεύοντας για την ελευθερία τους...

    Τότε βρίσκονταν φόρμουλες...

    Τώρα τι έγινε?

    Στέρεψαν οι "Έλληνες Πατριώτες Προύχοντες" που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοια εγχειρήματα?

    Δεν καταλαβαίνουμε οτι είναι εθνικά κρίσιμο να περάσουν το δυνατόν συντομότερο τέτοια μηνύματα προς την Τουρκία?

    Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει οτι αν και η Ελληνική Πολιτική σκηνή αποτελείται απο καλοθρεμμένους μιζαδόρους που δεν θέλουν φασαρίες, υπάρχουν και οι "άλλοι"...

    Οι "Πατριώτες" που – ανεξέλεγκτα από την Ελληνική επίσημη Πολιτεία - μπορούν να ασκούν "Σκληρή Εθνική Εξωτερική πολιτική" διά "ιδίων πόρων, μεθόδων και καναλιών"...

    Πως όμως να το πιστέψουν αυτό οι Τούρκοι όταν δεν έχει μείνει ούτε ένας Οικονομικά ισχυρός Έλληνας Πατριώτης Ευπατρίδης που να τολμήσει να στείλει ιδίοις εξόδοις ένα φορτίο όπλων στους Κούρδους και όταν δεν υπάρχει ούτε μια Ελληνική Ομάδα Πατριωτών που να καλύψει τολμηρά αυτή την Πατριωτική ενέργεια υπό την Οργανωτική της αιγίδα?

    Γι' αυτό παθαίνουμε αυτά που παθαίνουμε...

    Και γι' αυτό θα πάθουμε ακόμη χειρότερα....

    Γιατί ως λαός...."βολευτήκαμε"...

    Όλοι...όχι μόνον οι Πολιτικοί...

    Όλοι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.