29/11/08

Ποιός παρακολουθεί τον τουρκικό στρατό και τη ΜΙΤ;

του Μουράτ Γετκίν

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Ιλκέρ Μπάσμπουγ στις 17 Νοεμβρίου 2008 ταξίδεψε από την Άγκυρα στις Βρυξέλες, για να συμμετέχει στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Την ίδια μέρα παοκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπίας μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Εκείνη την ημέρα αποκαλύφθηκε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και επίσημα ότι το στέλεχος του υπουργείου άμυνας της Εσθονίας, Herman Simm, που είχε...συλληφθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2008, είχε παραδώσει μυστικά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Η Εσθονία ήταν μια από τις χώρες που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο σχέδιο των ΗΠΑ για την εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής ομπρέλας. Ο Σιμμ ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος κυβερνοάμυνας της Εσθονίας. Με άλλα λόγια, είχε πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά και ιντερνετικά δίκτυα
της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, άρα πρόσβαση σε όλες τις απόρρητες πληροφορίες των οργανισμών αυτών.
Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO της 19-20 Νομεβρίου υπήρχε το θέμα της αντιπυραυλικής ομπρέλας και ως εκ τούτου και η ένταση που προκλήθηκε εξ' αυτής με τη Ρωσία.
Την επόμενη της επιστροφής του Μπασμπούγ στην Άγκυρα, στις 25 Νομεβρίου, στο ΓΕΕΘΑ έλαβε χώρα μια σημαντική συγκέντρωση, όπως ανακοινώθηκε την επόμενη ημέρα. Ήταν η "Ενοποιημένη Συγκέντρωση Ανωτάτων Διοικητών", οποία έγινε για πρώτη φορά και στην οποία συμμετέχουν ο ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και οι διοικητές των επιτελείων. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε το θέμα: "Μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν τα ενεργητικά και παθητικά μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και των επικοινωνιών".
Είναι αρκετός καιρός που οι πιο σημαντικές μυστικές πληροφορίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) κυκλοφορούν σε χέρια που δεν θα έπρεπε, γεγονός που δημιούργησε μια δυσάρεστη κατάσταση στις ΤΕΔ. Για τις διαρροές αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες και ανακρίσεις.
Εικόνες και στιγμιότυπα από μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση που δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, βρέθηκαν στα χέρια ενός από τους κατηγορουμένους της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Από την ανάκριση που έγινε για το θέμα αυτό, αποκαλύφθηκε ότι υπεύθυνος για τη διαρροή ήταν ένας συνταγματάρχης. Επίσης, είχε δημιουργηθεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση με τις διαρροές που αφορούσαν μια σειρά από γεγονότα, όπως το ημερολόγιο του πρώην αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ναυάρχου Özden Örnek (στο ημερολόγιο υπήρχαν στοιχεία για την εμπλοκή ανωτάτων αξιωματικών στο σχεδιασμό πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, σ.τ.μ.), εικόνες από τις επιθέσεις του ΡΚΚ στο φυλάκιο Νταγλίτζα και στο φυλάκιο Άκτουτουν και άλλα πολλά.
Χθες ο Μετεχάν Ντεμίρ της Χουρριέτ έγραψε ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στην εφημερίδα Vakit και έδειχνε τον στρατηγό Μπασμπούγ να προσκυνά στο Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγεται, διέρρευσε στην εφημερίδα από έναν μόνιμο υπαξιωματικό που υπηρετούσε στο Τμήμα Φωτογραφίας και Κινηματογραφίας του ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει επίσης η υποψία ότι η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε και πάλι στην εφημερίδα Vakit, στις 20 Νοεμβρίου, φωτογραφία που δείχνει τον Β' αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Hasan Iğsız, να κατεβαίνει από στρατιωτικό ελικόπτερο με την οικογένειά του, στη λίμνη Καραγκιόλ του Αρτβίν, όπου πήγε για οικογενειακό πικ-νικ.
Όσον αφορά τις δορυφορικές εικόνες από την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ στο φυλάκιο Άκτουτουν, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Τaraf, στις 3 Οκτωβρίου, εαν δεν υπεκλάπησαν από κάποιο υπερμηχάνημα δορυφορικών υποκλοπών, είναι δυνατόν να διέρρευσαν από δυο πηγές: Από τον αμερικανικό ή από τον τουρικό στρατό.
Με βάση τα παραπάνω τίθενται μερικά σοβαρά ερωτήματα:

1- Αυτά που διέρρευσαν ήταν τα μόνα ή υπήρχαν και άλλα απόρρητα στοιχεία;

2- Τί άλλο είναι δυνατόν να διέρρευσε; Μήπως υπάρχουν και άκρως απόρρητα μυστικά που αφορούν την εθνική άμυνα της Τουρκίας;

3- Πίσω από τους δράστες υπάρχουν πολιτικές ομάδες που ήθελαν να πλήξουν το ΓΕΕΘΑ ή μήπως υπάρχουν και κοινωνικές ομάδες;

4- Την όλη επιχείρηση είναι δυνατόν να τη διοργάνωσε ή να επωφελείται ένα κράτος ή μια διεθνής οργάνωση;

Τίθενται αυτά τα ερωτήματα γιατί οι διαρροές πληροφοριών που παρατηρούνταν στο παρελθόν για γενικά θέματα, προϊόντος του χρόνου άρχισαν να γίνονται στοχευμένες σε ξειδικευμένα θέματα και στόχους, εναντίον της διοίκησης του στρατού, σε κρίσιμες συγκυρίες και με μεγάλη ευκολία, λές και κάποιος είχε στην τζέπη του τις πληροφορίες που ήταν "χρήσιμες" κάθε φορά.
Με την υπόθεση του Τουντζάι Γκιουνέι (πληροφοριο΄δοτης της ΜΙΤ που ξεσκέπασε την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, που τώρα διαφεύγει και ζει στον Καναδα, σ.τ.μ.) ήλθε στην επιφάνεια και η ΜΙΤ, η οποία αποδέχτηκε ότι το έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα Sabah, στις 27 Νοεμβρίου, ήταν έγκυρο και ανήκε στη ΜΙΤ.
Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή δεν είναι το περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά το ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό, κάτι που εποδέχτηκε επίσημα η ίδια η ΜΙΤ.
Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, όπου απόρρητα έγγραφα και στοιχεία της ΜΙΤ και της εθνικής μας άμυνας κυκλοφορούν σε χέρια αναρμοδίων, εδώ και κει.
Με βάση όλα αυτά προβάλλει το εξής ερώτημα: Υπάρχει άραγε κάποιος ή κάποιοι που για κάποιο χρονικό διάστημα παρακολουθούν τον τουρκικό στρατό και τη ΜΙΤ. Αν ναι, ποιός είναι αυτός, σε τί αποσκοπεί και τί θέλει να κάνει;
Ακόμα δεν έχουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ξέρουμε όμως το εξής:
Τη στιγμή που προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε ως Big Brother το ΡΚΚ και τις καθηκερινές του δραστηριότητες του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο ακριβώς σε μας.
Η συγκέντρωση στο ΓΕΕΘΑ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ΡΑΝΤΙΚΑΛ

1 σχόλιο:

  1. Απ' ότι φαίνεται κάτι σοβαρό τρέχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
    Αυτό θέλει να μας πει ο κ. Γετκίν ή μάλλον, αυτό του είπαν να μας πει και μας το λέει πολύ περιφραστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.