30/11/08

Άσχημα μαντάτα για το ΡΚΚ

H χάρτης παρουσιάζει την εξέλιξη του Κουρδικού τον 20ό αιώνα. Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ιράκ, κατά τα φαινόμενα, θα επιταχύνει τις εξελίξεις και γύρω από τους Κούρδους του Ιράκ και γύρω από το ΡΚΚ-Κούρδους της Τουρκίας, όπως μας αναλύεται στο άρθρο που ακολουθεί.

του Kadri Gürsel
Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ιράκ, η οποία προβλέπει την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ εντός τριετίας, είναι μια κακή είδηση για το ΡΚΚ.
Και αυτό γιατί η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη σταδιακή απάλειψη της πλεονεκτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε για το ΡΚΚ, με την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της (1 Μαρτίου 2003) και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, και θα ανοίξει την πόρτα για μια νέα περίοδο στην περιοχή.
Επιτέλους, έχει αρχίσει να διαφαίνεται το τέλος, όμως, παρ' όλα αυτά, υπάρχουν...δυο βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την Τουρκία να ασκήσει αποτελεσματική αντιτρομοκρατική πολιτική.
Το πρώτο είναι η αίσθηση ασφάλειας που δίνει στην κουρδική διοίκηση του Βορείου Ιράκ η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, γεγονός που δεν επιτρέπει να καταστεί υποχρεωτική γι' αυτήν η συνεργασία της με την Άγκυρα για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.
Το δεύτερο είναι η αδυναμία της Τουρκίας να διεξάγει μια αποτελεσματική επιχείρηση ξηράς εναντίον του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.
Στη νέα περίοδο ο πρώτος παράγοντας φαίνεται ότι θα εξουδετερωθεί. Αυτό σημαίνει ότι, υπό το βάρος των νέων εξελίξεων, η κουρδική διοίκηση θα πιεστεί εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) για να διεξάγει έναν πιο αποτελεσματικό αγώνα εναντίον του ΡΚΚ.
Οι παράμετροι της συμφωνίας ασφαλείας ΗΠΑ-Ιράκ ωθούν την "Κυβέρνηση της Περιοχής του Κουρδιστάν" να συνάψει καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Για να γίνει αυτό, όμως, όπως είναι φυσικό, πρώτος και απαράβατος όρος είναι η συνεργασία της κουρδικής κυβέρνησης με την Άγκυρα στο θέμα της καταπολέμησης του ΡΚΚ.
Το πιο κρίσιμο σημείο της συμφωνίας για τους Κούρδους του Ιράκ είναι το ότι προβλέπεται η ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ... Όταν γίνει αυτό, μετά από τρία χρόνια, οι Κούρδοι του Ιράκ θα μείνουν αντιμέτωποι με έναν πολυάριθμο ενεργό αραβικό στρατό στα νώτα τους. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ ήδη φροντίζουν να εξοπλίσουν καλά τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν αποχωρήσουν θα πρέπει να έχουν αφήσει πίσω τους ισχυρές δομές ασφαλείας. Γι' αυτό έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζουν ταχύτατα την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, των οποίων η αποτελεσματικότητα αυξάνεται.
Ανάμεσα στους Άραβες και τους Κούρδους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το καθεστώς του Κιρκούκ και η διανομή των εσόδων από τα πετρέλαια είναι τα κυριώτερα. Ακόμα και στην περίπτωση που θεωρήσουμε ότι τα δυο αυτά προβλήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, οι Κούρδοι, χωρίς την προστασία των Αμερικανών, θα αισθανθούν αναπόφευκτα το αίσθημα της απειλής από την παρουσία ενός ισχυρού αραβικού στρατού ακριβώς δίπλα τους. Η ένταση και ο φόβος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατός στους Κούρδους.

Η βάση των ΗΠΑ δεν είναι λύση
Οι Κούρδοι του Ιράκ, που αναζητούν στηρίγματα για την ασφάλειά τους, όποτε βρουν ευκαιρία καλούν τους Αμερικανούς να κατασκευάσουν μόνιμη βάση στο έδαφός τους. Όμως αυτό, εκτός του ότι αντίκειται στην συμφωνία ασφαλείας, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί για λόγους αδυναμίας υποστήριξης της βάσης από πλευράς διοικητικής μέριμνας, αφού, σε κάθε περίπτωση, για να εξυπηρετηθεί, απαιτείται άδεια διέλευσης από ξηράς και αέρος των γειτονικών χωρών.
Η μόνη ρεαλιστική επιλογή που μένει για την κουρδική διοίκηση, είναι η στήριξη και η υποστήριξη της Τουρκίας. Και για να γίνει αυτό, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει η κουρδική διοίκηση, είναι να δώσει εγγυήσεις στην Άγκυρα και να λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που δεν θα επιτρέπουν το ΡΚΚ να χρησιμοποιεί το έδαφος του Βορείου Ιράκ ως βάση για επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.
Η συμφωνία ασφαλείας δίνει και ένα νομικό στήριγμα στην Τουρκία, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Στο άρθρο 27 της συμφωνίας αναφέρεται ότι: "Το έδαφος, η θάλασσα και ο εναέριος χώρος του Ιράκ δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως βάση τράνσιτ ή απ' ευθείας για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών". Αυτό δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, ισχύει για όλους. Από τη στιγμή που οι επιθέσεις του ΡΚΚ αποτελούν ευθεία παραβίαση της συμφωνίας, αυτομάτως καθίσταται υποχρετική και η εξουδετέρωση του ΡΚΚ.
Στη συμφωνία υπάρχουν ισχυρές αναφορές στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ... Αυτό είναι θετικό, αφού αποθαρρύνει τους Κούρδους... Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Και πάλι το άρθρο 27 της συμφωνίας, καθιστά υπεύθυνη την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης να προσφεύγει στη βοήθεια των ΗΠΑ σε περιπτώσεις που εμφανίζονται απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Η πρόβλεψη αυτή, που καθιστά "εγγυήτρια δύναμη κατόπιν πρόσκλησης" τις ΗΠΑ, είναι ταυτόχρονα και ένα μέσο πίεσης για να αποτρέψει την Άγκυρα από μονομερείς ενέργειες εναντίον του ΡΚΚ και να την ωθήσει στη συνεργασία και το διάλογο με τη Βαγδάτη και με την κουρδική διοίκηση.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

4 σχόλια:

  1. Αυτά παθαίνουν όσοι βάζουν "όλα τα αυγά σε ένα καλάθι".
    Οι Κούρδοι, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι άλλοι γενοκτονημένοι λαοί πρέπει να βρουν τρόπους συνεργασίας, για να μείνουν όρθιοι στη λαίλαπα της στυγνής εκμετάλλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφόσον το PKK γνωρίζει ασφαλώς αυτό το "σφιχτό χρονοδιάγραμμα" που θα αλλάξει τις ευνοϊκές γι' αυτούς γεωστρατηγικές συγκυρίες, θα πρέπει πιθανότατα να αναμένουμε σφοδρή κλιμάκωση των Κουρδικών επιθέσεων. Τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά - στο στυλ "ή τώρα ή ποτέ".

    Κι επειδή με τον πόλεμο φθοράς σε τρία χρόνια δεν πρόκειται να πετύχουν τα καθοριστικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που χρειάζονται για να μην τους τσακίσει η Τουρκία μόλις φύγουν οι Αμερικανοί, λογικά θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα ακολουθία θεαματικών και δη εξαιρετικά καταστρεπτικών ενεργειών κατά Στρατηγικών τουρκικών στόχων.

    Υπ' αυτό το πρίσμα των ασφυκτικών περιθωρίων που υπονοεί πως ίσως σύντομα δεν θα υπάρχει Κουρδικό Μέτωπο θεωρείται άραγε απίθανο κάποιες "αυτονομημένες και ανεξέλεγκτες" δυνάμεις να θελήσουν να εμπλέξουν (με προβοκατόρικες ενέργειες) και την γύρω περιοχή (πχ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Αρμενία, Συρία?) εναντίον της Τουρκίας?

    Θεωρείται απίθανο κάποιες επίσης ανεξέλεγκτες δυνάμεις να βάλουν ως στόχο το δίκτυο αγωγών της Τουρκίας με σκοπό να της προκαλέσουν "στρατηγική ζημιά" μείζονος σημασίας?

    Όλα συνηγορούν πως η επόμενη τριετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την περιοχή.

    Και για μας φυσικά.

    Το θέμα είναι, θα συνεχίσουμε να αγόμαστε και να φερόμαστε απο τις πολιτικές των άλλων?

    Ως πότε η Ελλάδα θα χορεύει στο ρυθμό που της χτυπούν οι "άσπονδοι γείτονες δήθεν φίλοι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wishfull thinking του τουρκου δημοσιογραφου!
    οπως και να αποχωρησουν οι αμερικανοι ειναι σιγουρο οτι θα δημιουργησουν τετοια δυναμικη οπου καμια απο τις 3 εθνοτητες να μπορει να επιβληθει. ειδικοτερα δεν θα ηθελαν ουδενί να δουν του σουνιτες να δυναμωνουν. επεισης ξεχναει οτι η σαουδικη αραβια εχει την δικη της ατζεντα που ειναι συνδιασμενη με τους σηιτες του ιρακ. οποιο αξιοπιστος συνομιλητης των αμερικανων φανταζουν οι κουρδοι. το περασμα του βουλγαρικου οπλισμου πριν κανα 2 βδομαδες δειχνει πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως με τον τελευταίο ανώνυμο. Νομίζω κι εγώ ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους του τούρκου αναλυτή. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Η.Π.Α. να αφήσουν αναξιοποίητο τον καλό στρατηγικό σύμμαχο που δημιούργησαν στο Βόρειο Ιράκ. Στο κάτω κάτω, στις άλλες περιοχές του Ιράκ δεν θέλουν να τους δουν μπροστά τους. Σιγά μην ρωτήσουν κανέναν οι Αμερικανοί για να εγκαταστήσουν βάση στο Νότιο Κουρδιστάν.

    Η Τουρκία είναι τελειωμένη υπόθεση για τις Η.Π.Α. ως στραγητικός σύμμαχος. Με την Τουρκία κάνουν dammage control. Αν την υποστηρίζουν ακόμη σε Αιγαίο και Κύπρο, αυτό γίνεται λόγω κεκτημένης γραφειοκρατικής βραδύτητας. Ανοίγουν το βιβλίο και τους λέει τι προβλέπεται για το χι ή το ψι θέμα.

    Κάποια στιγμή θα γραφεί καινούργιο βιβλίο και για τα ελληνοτουρκικά, αλλά το θέμα είναι ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτε για να γραφτεί μια ώρα αρχύτερα.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.