3/11/08

Επιχείρηση δυσφήμισης Οτσαλάν


Την «αποκαθήλωση» του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μεθοδεύει η Αγκυρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον εγκλεισμό του σε πλήρη απομόνωση ως μοναδικού φυλακισμένου στις φυλακές του νησιού Ιμραλί στο Μαρμαρά.
Ο τουρκικός τύπος έχει αναλάβει την επιχείρηση δυσφήμισής του, αναπαράγοντας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση είτε τη διανοητική του υγεία, είτε εμπλέκοντάς τον σε σενάρια συνεργασιών με μυστικές υπηρεσίες ή και με το «βαθύ κράτος» και την παρακρατική Εργκένεκον.
Ολα αυτά εκδηλώνονται ενώ οι δικηγόροι του Οτσαλάν ενημέρωσαν τη διεθνή κοινή γνώμη για την κακομεταχείριση που υφίσταται, πληροφορία που έχει...ήδη αναφλέξει μεγάλες διαδηλώσεις.
Αν και διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι οι κουρδικές διαδηλώσεις αποτελούν μέρος της «προεκλογικής πολιτικής» του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου 2009, το γεγονός παραμένει ότι ο ηγέτης των Κούρδων επιστρέφει στην επικαιρότητα ως κυρίαρχη μορφή. Αυτό ενοχλεί την Αγκυρα που δεν επιθυμεί να τον μετατρέψει «σε κούκλα βουντού, έτσι που όταν εκείνος πάσχει, να πονούν οι Κούρδοι» (σχόλιο του Εμρέ Ουσλού, αναλυτή του Jamestown Foundation στην Ουάσιγκτον).
Στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η τουρκική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης, εξετάζει τη μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε άλλη φυλακή.
Η περίπτωση αυτή ενισχύεται με συχνή αρθρογραφία που καλεί την κυβέρνηση να μεταχειριστεί τον Οτσαλάν «όπως όλους τους τρομοκράτες και όχι ως ξεχωριστή ηγετική προσωπικότητα».

ΑΧ. ΦΑΚ., ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/11/2008

2 σχόλια:

  1. Αν κάποιος παρακολουθεί ανελλιπώς τις αναφορές του μπλοκ για το Κουρδικό και την Τουρκία, θα νόμιζε πως αυτό το δημοσίευμα το πήρε από εδώ πριν δύο μήνες…
    Χωρίς φυσικά η άποψή μου να απαξιώνει την αναφορά του δημοσιογράφου.
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Διαχρονικός καιροσκοπισμός του Κουρδικού κινήματος

    Kurdish leader welcomes US bases in north Iraq. http://www.alarabiya.net/articles/2008/11/02/59358.html#
    http://garizo.blogspot.com/2008/11/kurdish-leader-welcomes-us-bases-in.html
    αυτή η διαπίστωση βέβαια δεν περιλαμβάνει την πολιτικη του PKK και του Οτσαλαν
    (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/11/blog-post_404.html) , σε αυτό εξ άλλου οφείλεται και η διακριτή μεταχείρηση που έτυχε το κίνημα αυτό απο την Δύση, ώσπου παραδόθηκε ο Οτσαλαν στους διώκτες του με ηθελημένη η άθελη συμμετοχή του Ελληνικού κράτους, ο οποίος ακόμα και σήμερα δέσμιος αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, αλλά και για τα Αμερικανικά σχέδια ενός Δυτικόστροφου Προτεκτοράτου στην περιοχή του Κιρκουκ αποκαλούμενου μελλοντικά " κουρδικό κράτος".
    Η διαχρονική επιπολαιότητα και καιροσκοπισμός των Κουρδων ηγετών toy IRAK, αποτρέπει από το να δημιουργηθεί βιώσιμη πρόταση και λύση, εφ όσον οι διάφοροι φύλαρχοι και πολέμαρχοι του στυλ Barzani, δεν ενδιαφέρονται να τα βρουν με τους γείτονες, αλλά αναζητούν προστασία περαν του Ατλαντικού ελπίζοντας κάποτε να γίνουν κυρίαρχοι των πετρελαίων του Κιρκουκ και της Μοσούλης. Το αποτέλεσμα είναι τελικα να βρίσκεται το Κουρδικό στο στόχαστρο όλων των γειτόνων, του Ιραν περιλαμβανομένου. Εναγώνια τωρα, λιγο πολυ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ για Αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, κάτι σα Σαακασβιλι της Μ Ανατολής ας πούμε..

    Με άλλα λόγια η Κουρδική ηγεσία του ΙΡΑΚ φέρεται όχι σαν ηγέτης, αλλά σαν φύλαρχοι Ολιγάρχες οι οποίοι επί σειρά 10ετιών , κάναν και καταργούσαν συμφωνίες μερικής Αυτονομίας, θυσιάζοντας τον λαό του Κουρδιστάν στις βλέψεις τους να βάλουν οπωσδήποτε χέρι στα πετρέλαια του Κιρκουκ και της Μοσούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.