7/11/08

Οι αλεβίτες κάνουν πορεία στην Άγκυρα

Xάρτης νομών της Τουρκίας. Στους νομούς που υπάρχει μπλε χρώμα κατοικούν μεγάλες κοινότητες αλεβιτών. Όπου η γραμμοσκίαση είναι αχνότερη, οι αλεβιτικοί πληθυσμοί είναι μειοψηφία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας (Alevi Birliği Federasyonu, ABF), έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Sıhhiye Meydanı της Άγκυρας με σκοπό να διαδηλώσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άρση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών, τη διάλυση του υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων και την αναγνώριση των τζέμεβι (cemevi) ως χώρων επίσημης λατρείας των αλεβιτών, όπως ισχύει για τα ισλαμικά τεμένη των σουνιτών.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας (ABF), δεν έχει τη στήριξη του αλεβιτικού ιδρύματος Cem Vakfı, που είναι...ένα από τα πιο ισχυρά σωματεία και διατηρεί καλές σχέσεις με το κατεστημένο και το τουρκικό κράτος, όπως και άλλων αλεβιτικών ενώσεων, κυρίως από διάφορες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Ανατολίας, που παραδοσιακά κρατούν μια στάση κοντά στο κεμαλικό κράτος.
Από τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης είναι οι σύλλογοι Pir Sultan, οι οποίοι έχουν πιο ριζοσπαστικές θέσεις απέναντι στην πολιτική αφομοίωσης που τηρεί παραδοσιακά το τουρκικό κράτος, όσον αφορά τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που κατοικούν στην Ανατολία.
Ο Turan Eser, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας, (Alevi Birlikleri Federasyonu), δήλωσε για το θέμα:
"Εμείς οι αλεβίτες θέλουμε την αποθρησκευτικοποίηση του κράτους, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει δημοκρατικά, κοινωνικά και κοσμικά χαρακτηριστικά, όπως και τα χαρακτηρισιτκά του κράτους δικαίου. Τα μηνύματα και τα αιτήματα της συγκέντρωσης και της πορείας είναι καθαρά: Εμείς οι αλεβίτες, που εκπληρώνουμε ανεξαιρέτως όλες τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος και πληρώνουμε αγόγγυστα τους φόρους προς το τουρκικό κράτος, θέλουμε να ζήσουμε σ' αυτά τα εδάφη χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τον κίνδυνο της αφομοίωσης, σε συνθήκης ειρήνης, ισότητας και ισονομίας, διατηρώντας ελεύθερα την πολιτιστική μας ταυτότητα".
Ο Εσέρ τόνισε ότι στη διαδήλωσή τους θα αναφερθούν στην πληθώρα των τζαμιών και των σχολών εκμάθησης του κορανίου, τα οποία θεωρούν εμπόδιο στο διαφωτισμό της τουρκικής κοινωνίας, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασί (Alevi-Bektaşi Federasyonu), Ali Balkız, είπε:
"Με τη διαδήλωσή μας θέλουμε να προειδοποιήσουμε το κράτος και την κυβέρνηση".
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία ζου περίπου 20 εκατομμύρια αλεβίτες, το ένα τρίτο των οποίων είναι κουρδικής καταγωγής.
Οι αλεβίτες σε γενικές γραμμές είναι άνθρωποι προοδευτικοί και δημοκράτες, ενώ οι κοινωνίες των αλεβιτών έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τις κοινωνίες των Ελλήνων που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία μέχρι το 1923.

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σάββα καλησπέρα.
    Είναι η αίσθησή μου ή κάτι έχει αρχίσει να κινείται στους γείτονές μας;;;
    Σαν να έχει δώσει εντολή κάποια αόρατη δύναμη στις κάθε λογής εθνο-μεονότητες της Τουρκίας να "κάνουν φασαρία"! Εκτός κι αν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο κι απλά εμείς (δηλ. εγώ) το αντιλαμβανόμαστε τώρα.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε φίλε
    κοίτα με προσοχή τον χάρτη, λέει πολλά.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν και εκ πρωτης άποψης μοιαζει παραδοξότητα , οι κεμαλιστές είναι οι Κοσμικοι και η φιλοδυτικη σημερινη κυβερνηση να προσπαθει να γινει αποδεκτη σαν η ανανεωση στην Τουρκια στα ματια της ΕΕ , να ειναι οι φανατικοι Ισλαμιστές.

    Με τους Αλεβίτες πάντως το θεμα μαλλον ερχεται να ενισχύσει το Κεμαλικο βαθυ κρατος ( αν καταλαβα καλα..)

    οσο για τον χαρτη ,, ειναι ακριβως στο σημειο της διατεινομενης διχοτομησης της Τουρκιας σε κατι Αμερικανικους χαρτες που κυκλοφορουν.

    Ενα μεγαλο ερωτημα παντως που δεν εχει απαντηθει απο την ελληνικη πολιτικη στο Τουρκικο .. ειναι:
    αν γινει διχοτομηση και η Τουρκία χασει τις Ασιατικές φιλοδοξίες της .. δεν ειναι λογικο να υποθεσουμε οτι θα ασχοληθει μετα ΜΟΝΟ με τις Δυτικες ( θαλασσιες ) φιλοδοξίες της ?

    Αν χασει την Ανατολή της ... δεν θα προσπαθησει να κερδίσει κατι απο την Δυση της ?

    Παντως αν οι Κεμαλιστες δεν το χωνεψουν και δεν πανε σε μια Ομοσπονδη λύση .. δυσκολα θα κρατηθει το μορφωμα ως έχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο χάρτη δε μου "κολλά" πως οι επαρχιες της Μαυρης θαλασσας δεν είναι μπλε....Πως θα γυρίσω πίσω στα χωριά των παππούδων μου?? Τα άλλα παράλια είναι αρκετά μπλέ όπως και η Ν.Ανατολική τουρκια.Σάββα σε ποιοες περιοχές κάνουν αγορές γής οι Εβραικές εταιρείες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε Καλεντεριδη
    θα ηθελα να επικοινωνησω μαζι σας μεσω e-mail
    δεν βρισκω το δικο σας.
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή η απάντηση του κ. Καλεντερίδη! Ο χάρτης μιλάει από μόνος του!!!
    Θα ήθελα να αναφέρω, προς το site του αμυντικού χώρου, που κλέβει τις αναρτήσεις του κ. Σ. Καλεντερίδη και «βγάζει μάτι» η υπόθεση, καλό θα ήταν να αναφέρει, ότι το αναδημοσιεύει από τον infogonomona και τον κ. Σ. Καλεντερίδη, στον οποίο ανήκει και η πατρότητα άλλωστε….
    Ολοι ξέρουν το ήθος και το ύφος του ανδρός… Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει κανέναν…
    Το συγκεκριμένο ιστολόγιο, γνωρίζει πως ο κ. Σ. Καλεντερίδης, δεν είναι ανταγωνιστικός…Ποτέ δεν αρνήθηκε σε κανέναν συνεργασία, ούτε απέκλεισε ποτέ τις αναδημοσιεύσεις των αναφορών του…Κάθε άλλο μάλιστα…Με χαρά βοηθάει τους πάντες και όλοι μας έχουμε τύχαμε της ένθερμης υποστήριξής του, οπότε την ζητήσαμε, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι κλπ.

    Η συμβουλή μου και καλοπροαίρετη παραίνεσή μου προς το αναφερόμενο ιστολόγιο…
    Αγαπητοί, λίγο σεβασμό στον άνθρωπο που μας ενημερώνει συνεχώς και μας ανέχεται με όλες τις αδυναμίες μας…Υπάρχουν και όρια…
    Η συμπεριφορά σας είναι προσβλητική και είμαι σίγουρος πως έγινε από αβλεψία και άθελά σας. Απλά σας το επισημαίνω, ελπίζοντας να αλλάξετε τακτική.
    Είναι πολύ άσχημο, έστω και άθελά μας, να εκμεταλλευόμαστε, την καλοσύνη του ανθρώπου και τις αγαθές του προθέσεις…
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρπακόλα καλημέρα
    Πρώτα απ' όλα, ο χάρτης είναι τουρκικός, δεν είναι από κάποια ξένη χώρα, για να μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προπαγανδιστικός.
    Το θέμα των αλεβιτών είναι εξαιρετικά σύνθετο.
    Οι αλεβίτες της κεντρικής-δυτικής Ανατολίας είναι κατά βάση δημοκράτες, που -ελλείψει άλλης επιλογής- βρίσκουν στέγη στον κεμαλισμό, για να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες, που ως πλειοψηφία διαπομπεύουν κοινωνικά και καταπιέζουν από κάθε άποψη τους αλεβίτες.
    Οι αλεβίτες της κεντρικής-ανατολικής ανατολίας είναι δημοκράτες που υποστηρίζουν αριστερά και κουρδικά κόμματα, ιδιαίτερα όταν ζουν εκτός Τουρκίας.
    Επαναλαμβάνω, το θέμα είναι πολύ σύνθετο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν βρω χρόνο, θα δημοσιεύσω μια μελέτη.
    Όσον αφορά το παράδοξο, να θεωρείται από τη Δύση εκσυγχρονιστής ο ισλαμιστής Ερντογάν και οι κεμαλιστές συντηρητικοί-φασίστες: στην αρχή της διακυβέρνησης της η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ενρτογάν ήταν όντως προοδευτικοί.
    Τώρα, μάλλον τα βρήκε με τους στρατηγούς και έγινε αυτό που λέει ο λαός, πάρε τον έναν και χτύπα τον στον άλλον.
    Όσον αφορά τους κεμαλιστές, ποτέ δεν ήσαν δημοκράτες και πραγματικοί εκσυγχρονιστές. Ήσαν φασίστες και αντιδραδτικοί, πάντα.
    Τέλος, για το αν χάσει η Τουρκία ανατολικά, θα στραφεί δυτικά, άστην να χάσει και μετά βλέπουμε.
    Η ελληνοκουρδική φιλία είναι η καλύτερη ασπίδα για τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Ας όψονται εκείνοι που την πέταξαν στον Καιάδα ή μάλλον στο Ιμραλί.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 11:51 πμ
    Στα χωριά των παππούδων σου μπορείς να πας και σήμερα. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
    Τα υπόλοιπα άστα να τα κάνει η ιστορία.
    Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, έχω διαβάσει ότι οι Εβραίοι αγοράζουν γη στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν, ιδαίτερα κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

    Μάνο 141
    μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στο skal@infognomon.gr

    Όμηρε

    όλα τα ιστολόγια του χώρου υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό, την σφαιρική και πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
    Όλοι χρειαζόμαστε, όλοι χωράμε, όλοι κρινόμαστε.
    Τώρα, όσον αφορά τις αναδημοσιεύσεις, όποιος δεν αναφέρει πηγές, πλήττει ο ίδιος την αξιοπιστία του.

    Τέλος πάντων, ειρήνη ημίν και υμίν

    Δουλειά-δουλειά-δουλειά

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ μου Σάββα!!!
    ΄Επιασε τόπο όμως, η αναφορά μου…Το ιστολόγιο που προανέφερα, τουλάχιστον έβγαλε τον χάρτη από την κεντρική σελίδα του και έβαλε την Τουρκική σημαία. Ο χάρτης υπάρχει εντός της παράθεσης, αλλά δεν είναι προσβάσιμος σε όλους. Η αλλαγή δείχνει πως δεν έγινε εσκεμμένα αλλά από παράληψη.
    Καλή η ανοχή και παραγωγική. Ο αθέμιτος όμως ανταγωνισμός, και αντιδεοντολογικός είναι και αντιπαραγωγικός.
    «Χίλιοι καλοί χωράνε» λένε στο χωρίο μου…
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Σάββα, με όλο το σεβασμό και την εκτίμησή μου, επανέρχομαι στο θέμα της δημοσίευσης δικών σου ειδήσεων και αναφορών, από «άλλους» χωρίς να γίνεται αναφορά στην πηγή κλπ.
    Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναφέρω, μέσο της δικής σου ιστοσελίδος, χωρίς ίχνος εμπάθειας, προς τον φίλο που αθέλητα έκανε το λάθος τα εξής.-
    Αγαπητέ φίλε μου, χάθηκαν οι Ελληνικές εταιρείες που παρέχουν λογισμικό και φόρμες για την κατασκευή ιστοσελίδων???
    Η ιστοσελίδας σας, είναι άριστη και με μεγάλη επισκεψημότητα, αλλά να λειτουργεί με Τούρκικο λογισμικό, είναι απαράδεκτο…
    Ο.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.