21/11/08

«Αποδυναμώνονται οι ΗΠΑ», εκτιμά αμερικανική έρευνα

Η οικονομική και πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα υποχωρήσει τις επόμενες δύο δεκαετίες και ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος απ' ότι είναι σήμερα, με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό αλλά με αφθονία σε όπλα, όπως προβλέπουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η ανάλυση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών που τιτλοφορείται «Παγκόσμιες Τάσεις το 2025» υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση στη Γουόλ Στριτ είναι η αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης ενώ ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου θα αποδυναμωθεί μέχρι του σημείου που θα γίνει ένα νόμισμα «πρώτο μεταξύ ίσων».

Η έκθεση αυτή, που βασίζεται στην ανάλυση των τάσεων από Αμερικανούς ειδικούς, είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των ΗΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες, που...γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σημειώνει όμως ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις ενέργειες της ηγεσίας.

«Τα επόμενα 20 χρόνια της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους», τονίζεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αυξήσουν την επιρροή τους και να ανταγωνίζονται στο μέλλον τις ΗΠΑ. Οι δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι και τόσο βέβαιες όμως το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τη δύναμή τους.

Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ή θα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η στροφή προς την ενέργεια που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ο ήλιος και ο άνεμος) αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια γρήγορη μετάβαση, σε χαμηλό κόστος.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι έως τότε αισθητή και η έλλειψη νερού, τροφίμων και ενέργειας μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

«Το διεθνές σύστημα, όπως οικοδομήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι σχεδόν αγνώριστο το 2025, λόγω της ανάδειξης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ιστορικής μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή» σημειώνεται στην έκθεση.

«Μολονότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν η πιο ισχυρή δύναμη, η σχετική ισχύς τους, ακόμη και στο στρατιωτικό τομέα, θα υποχωρήσει και η δραστικότητά τους θα περιοριστεί. Οι στρατηγικές αντιπαλότητες είναι πιθανότερο ότι θα αφορούν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο επιστροφής στο 19ο αιώνα, με κούρσα εξοπλισμών, εδαφική επέκταση και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς» καταλήγει η έκθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. «…Η οικονομική και πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα υποχωρήσει τις επόμενες δύο δεκαετίες και ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος απ' ότι είναι σήμερα, με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό αλλά με αφθονία σε όπλα, όπως προβλέπουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών….»
    ......................
    Και τι κάνει ο κόσμος όταν δεν έχει τρόφιμα και νερό αλλά έχει πληθώρα όπλων? Πόλεμο φυσικά.
    Ο οποίος δεν θα σκάσει ξαφνικά έτσι μετά από είκοσι χρόνια. Ήδη έχει απλώσει τα δίχτυα του παντού στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, έχουμε ιστορικά τις περισσότερες πολεμικές εστίες ανά τον πλανήτη απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο. Για ποιαν ειρήνη μιλάμε λοιπόν? Επίσης, τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι μόνον των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Όλα τα κράτη σε αυτά καταλήγουν. Όπλα επίσης δεν σημαίνει – τώρα πια – μόνον «Συμβατικά»…

    …Σημαίνει και «πυρηνικά» (μην ξεχνάμε τις «ευλογίες των Ισχυρών» προς όλο σχεδόν τον πλανήτη για πυρηνικές εγκαταστάσεις), και «βιοχημικά» όπλα…

    Αλλά είπαμε, την Ελλάδα δεν την αγγίζουν αυτά….ο Πόλεμος αφορά τους …. «άλλους», όχι εμάς…

    ......................

    "...Η ανάλυση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών που τιτλοφορείται «Παγκόσμιες Τάσεις το 2025» υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση στη Γουόλ Στριτ είναι η αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης ενώ ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου θα αποδυναμωθεί μέχρι του σημείου που θα γίνει ένα νόμισμα «πρώτο μεταξύ ίσων»..."

    ............................

    …. «Επανεξισορρόπηση» είναι ένας άλλος «εύσχημος όρος» για το «δύσοσμο Κραχ»….

    ......................

    "...Η έκθεση αυτή, που βασίζεται στην ανάλυση των τάσεων από Αμερικανούς ειδικούς, είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των ΗΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες, που...γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σημειώνει όμως ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις ενέργειες της ηγεσίας..."

    .....................

    Όταν οι «Υπηρεσίες Ασφαλείας» αποφασίζουν να «αναμειχθούν» στην Πολιτική για την «Σωτηρία του Έθνους» το κάνουν με «εύσχημο (πλην σαφή) τρόπο»….
    …χρησιμοποιούν εκφράσεις του στυλ: «…όμως το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις ενέργειες της Ηγεσίας…».

    Για την χώρα τους καλό είναι…Ταρακουνάνε τους Πολιτικούς τους….μακάρι να είχαν κι εδώ το θάρρος να κάνουν το ίδιο και οι Ελληνικές Υπηρεσίες….

    Όπως και να το κάνουμε, οι πολιτικοί βλέπουν μόνον τις «μίζες», έρχονται, παρέρχονται, άλλοι «ριζώνουν» εκεί που «βρήκαν πετρέλαιο» χτίζοντας «τζάκια και δυναστείες» ενώ οι «Υπηρεσίες» από θέσεως έχουν «καθαρή εικόνα» της «Σκοτεινής Πλευράς της Σελήνης»….ζουν καθημερινά με αυτούς τους «εφιάλτες»….

    ......................

    «...Τα επόμενα 20 χρόνια της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους», τονίζεται στο κείμενο...."

    .....................

    Σίγουρα, η φράση «20 χρόνια» επαναλαμβάνεται πολλές φορές ακόμη στην πολυσέλιδη φαντάζομαι αναφορά τους….

    …20 χρόνια είναι πολύ λίγος χρόνος…
    …και «κάποιοι» πρέπει να το «εμπεδώσουν»….

    …πάλι για τους «χρονοβόρους πολιτικούς» βαράει η καμπάνα…

    …είναι σαν να αποφάσισε να τους «σφίξει» κάποιος τα λουριά και να τους επιβάλλει τον «στρατιωτικό ρυθμό» του στυλ, «πρέπει να γίνει και θα γίνει τώρα»…

    … «ποια είναι η εισήγηση αυτού που πρέπει να γίνει αναρωτιέμαι…»

    ...............

    "...Σύμφωνα με τους ειδικούς η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αυξήσουν την επιρροή τους και να ανταγωνίζονται στο μέλλον τις ΗΠΑ..."

    ....................

    Καλά, τώρα εδώ δεν χρειαζόταν ο «εύσχημος τρόπος»…Είναι σαφές πως αυτοί οι δύο γίγαντες θα αυξήσουν τη δύναμή τους….το «πιθανό» δεν χρειάζονταν….

    Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος «υπαινιγμός» του στυλ :

    «…Κοιτάξτε κύριοι, σας αρέσει δεν σας αρέσει, για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να είναι κυρίαρχοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να ενδυναμωθούν αυτές οι δύο χώρες μεγαθήρια…τουτέστιν, ας θυμηθούμε πως η Κίνα αποτελείται – επίσημα – από 56 εθνότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θέλουν να συνεχίσουν να συναποτελούν την Μεγάλη ενιαία Κίνα….Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Ινδία….και τις εθνότητές τους…»

    Σαφείς οι «έμμεσες παραινέσεις»:

    «…Οι Πολιτικοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτές τις προοπτικές, αλλιώς κάποιοι άλλοι θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν…».

    .......................

    «…Οι δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι και τόσο βέβαιες….»

    Λογικό αν και αλαζονικό…Μια έκταση τεράστια που τα 140 εκατομ. Ρώσοι δεν αρκούν για να «διατηρήσουν αλώβητη» …πόσο μάλλον που πάσχουν και από υπογεννητικότητα, πόσο μάλλον που Τουρκομάνοι και Κινέζοι (και όχι μόνον) εποφθαλμιούν τα εδάφη τους, πόσο μάλλον που η Ρωσία αρνείται να δει πως η μόνη της σωτηρία είναι να εγκαταστήσει Ευρωπαίους στα αχανή εδάφη της για την ίδια τη σωτηρία της (δηλ. να γίνει εσπευσμένα Μέλος της ΕΕ), κλπ κλπ

    ...................

    «… όμως το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τη δύναμή τους….»

    Πολύ επιεικές και συγκαλυμμένο το «καυτό ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για το Ισλάμ….να υποθέσουμε πως έχουν δίκαιο όσοι διαγιγνώσκουν προθέσεις των ΗΠΑ για πριμοδότηση ενός «Υβριδικού Κεμαλικού Νεοισλαμισμού» ελεγχόμενου από αυτές?

    ...................

    "....Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ή θα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η στροφή προς την ενέργεια που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ο ήλιος και ο άνεμος) αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια γρήγορη μετάβαση, σε χαμηλό κόστος.
    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι έως τότε αισθητή και η έλλειψη νερού, τροφίμων και ενέργειας μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις..."

    Καιρός ήταν να ενδιαφερθεί και κάποιος αποφασιστικά γι’ αυτό το θέμα….Να ευχόμαστε να είναι όντως έτσι…

    ................

    «....Το διεθνές σύστημα, όπως οικοδομήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι σχεδόν αγνώριστο το 2025, λόγω της ανάδειξης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ιστορικής μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή» σημειώνεται στην έκθεση...."

    …Άρα, πρέπει οι ΗΠΑ να «δράσουν» ακαριαία διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο….

    …«ποιά να είναι άραγε η δράση που εννοούν οι παραπάνω Υπηρεσίες»?


    ..................

    «...Μολονότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν η πιο ισχυρή δύναμη, η σχετική ισχύς τους, ακόμη και στο στρατιωτικό τομέα, θα υποχωρήσει και η δραστικότητά τους θα περιοριστεί. Οι στρατηγικές αντιπαλότητες είναι πιθανότερο ότι θα αφορούν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο επιστροφής στο 19ο αιώνα, με κούρσα εξοπλισμών, εδαφική επέκταση και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς» καταλήγει η έκθεση...."

    Ωπ, νάτο το «δια ταύτα»….

    Επιστροφή στον 19ο αιώνα….

    Στις παλιές καλές Συνταγές…

    «Αποικιακές» να πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.