17/11/08

Ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον


Ουάσιγκτων, του Λάμπρου Παπαντωνίου, 14.11.08

Στην Ουάσιγκτων βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, για την Ανωτάτη Οικονομική Σύνοδο των 20, G-20. Σήμερα το πρωί, ο κ. Ερντογάν μίλησε στο Ινσιτούτο Brookings με θέμα «Το μέλλον των των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων: Δραστηριοποιούμενοι μαζί, για ένα κοινό όραμα».
Μεταξύ των άλλων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε, ότι οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ και η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα δημιουργούν νέες προσδοκίες, σε όλο τον κόσμο.Για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες ασπάζονται τις ίδιες αξίες ,δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να προσανατολιστεί προς τη διεύρυνση της...
οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Τουρκία αποτελεί τη 17η οικονομική δύναμη παγκοσμίως και την 6η στην Ευρώπη, παρουσιάζει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργεί προϋποθέσεις για επενδύσεις. Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποστήριξε, ότι δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, κρίσεις τέτοιας κλίμακας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από την κάθε χώρα ,αλλά μόνο με συνεργασία και κοινές πολιτικές, κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η Σύνοδος των G-20.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ,επίσης, στον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη συνεργασία της με το Ιράκ και το διαμεσολαβητικό της ρόλο στη διένεξη Συρίας-Ισραήλ ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας. Αναφερόμενος στη Γεωργία δήλωσε, ότι η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και επεσήμανε τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου, προσθέτοντας ότι η συνεργασία των ενδιαφερομένων χωρών Ρωσίας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Γεωργίας θα είναι προς όφελος όλων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας δήλωσε, ότι είναι καλές ενώ, όσον αφορά το Κυπριακό, αφού υπενθύμισε την απόρριψη του Σχεδίου Αννάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, διερωτήθηκε γιατί δεν έχει δοθεί συνέχεια στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Μαϊου του 2004, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανάγκη μη αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. (Στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν εννοεί την παράγραφο 93 της έκθεσης αυτής).

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και την πρότασή της, να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες επιδιώκουν σταθερότητα στην περιοχή και ότι το Ιράν εμπιστεύεται την Τουρκία. Ενώ, σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των ισλαμικών χωρών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην περίοδο των ερωταπαντήσεων, δεν επετράπη στους παριστάμενους δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις, παρά μόνο στους διάφορους πολιτικούς αναλυτές.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην Εθνική λέχση Τύπου της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τόσο κατά την εισαγωγική του ομιλία, όσο και κατά την διάρκεια των ερωταπαντήσεων, μίλησε για τα ίδια προαναφερόμενα θέματα. Επιπρόσθετα, συνεχάρη την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως άκουσε, ότι θα υποστηρίξει τους αγώνες της Τουρκίας. Στην ερώτηση, τι απάντησε στην πρόταση Μπαράκ Ομπάμα, για την διαμεσολάβηση της Τουρκίας, στη διένεξη ΗνωμένωνΠολιτειών-Ιράν, για τα πηρυνικά προγράμματα, ο κ. Ερντογάν χωρις να επιβεβαιώσει ό,τι δήποτε, τόνισε πως η Τουρκία θέλει να μεσολαβήσει γιατί το Ιράν είναι γειτονική χώρα. Στην ερώτηση, αν η Τουρκία υποστηρίζει τα πηρυνικά προγράμματα του Ιράν, ο κ. Ερντογάν απάντησε, ότι η χώρα του συμφωνεί για την χρήση της πηρυνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι για την κατασκευή πηρυνικών όπλων μαζικής καταστροφής.

Στην ερώτησή μας, πως αξιολογεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρόβλημα, αν συμμερίζεται την αισιοδοξία των δυή ηγετών της Κύπρου και τι θα γίνει με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε «Φυσικά, στη διαδικασία που άρχισε, στις 3 Σεπτεμβρίου, την υποστηρίξαμε, είμαστε αισιόδοξοι και θα συνεχίσουμε να την βλέπουμε έτσι. Αναμένουμε να επιτευχθούν τ΄αποτελέσματα. Από τον Απρίλιο του 2004, η Κυβέρνησή μας έχει υποστηρίξει αυτή την διαδικασία. Όταν έγινε το Σχέδιο Αννάν, το υποστηρίξαμε δυνατά και έλαβε το 65% των ψήφων επιστοσύνης , στη βόρεια Κύπρο, αλλά το απέρριψε ο Νότος.Όπως γνωρίζετε, ο Νότος έγινε μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά η βόρειος Κύπρος εξακολουθεί να τιμωρείται, κάτι που μας λυπεί. Δεν είναι σωστό αυτό. Και τα λάθη στην διαδικασία δεν θα θέλαμε να επαναληφθούν και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι΄αυτά. Ελπίζω στη διαδικασία της 3ης Σεπτεμβρίου, η ΤΔΒΚ να κάνει ό,τι μπορεί σ΄αυτή την διαδικασία. Αν αυτή η προσέγγιση βρει ανταπόκριση από το Νότο, ίσως, μια λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.