22/11/08

Το τουρκικό κράτος θορυβήθηκε από τη διαδήλωση των Αλεβιτών στην Άγκυρα


του Σάββα Καλεντερίδη
Το τουρκικό κράτος, το κεμαλικό και το σουνιτικό κατεστημένο ανησύχησαν σφοδρά από την επιτυχία που είχε η διαδήλωση των αλεβιτών στην Άγκυρα, που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της τουρκικής δημοκρατίας. Και αυτό γιατί οι οργανώσεις και οι σύλλογοι που διοργάνωσαν την εν λόγω εκδήλωση-διαδήλωση, είναι υπέρ της αναγνώρισης των αλεβιτών ως θρησκευτική μη μουσουλμανική μειονότητα στην Τουρκία, κάτι που, μετά το Κουρδικό, πλήττει καίρια την πολυδιαφημισμένη "ενότητα" του τουρκικού έθνους και κράτους.
Ακριβώς για να πληγεί η αξιοπιστία των διοργανωτών της διαδήλωσης και να αμαυρωθεί κάθε παρόμοια κίνηση, το τουρκικό κράτος επιστράτευσε τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εξειδικεύονται σε... θέματα ιστορίας και απ' ότι φαίνεται στην περίπτωση του καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Ινονού της Μαλάτειας, (Malatya İnönü Üniversitesi), Prof. Dr. Salim Cöhce, και σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής, αναφερόμενος στη διαδήλωση της Άγκυρας είπε ότι αυτή οργανώθηκε από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες είχαν αναμειχθεί και στο παρελθόν σε βίαια και αιματηρά γεγονότα που έγιναν με στόχο τους αλεβίτες.
Αναφερόμενος στο θέμα ο καθηγητής είπε:
"Εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα του Καραμάν Μαράς, του Τσόρουμ και της Σεβάστειας (σε όλα αυτά τα γεγονότα οι σουνίτες επιτέθηκαν σε αλεβίτες και είχαμε δεκάδες νεκρούς, σ.τ.μ.), είναι οι ίδιοι που διοργάνωσαν τη διαδήλωση της Άγκυρας. Αυτό που επικαλούνται ως πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα των δικών μας αλεβιτών. Το ζήτημα αυτό είναι μια πλεκτάνη εις βάρος της χώρας μας που σχεδιάστηκε επί χρόνια από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών. Στην αρχή ξεκίνησαν με τη θεωρία του αλεβιτισμού χωρίς τον Αλί. Στη συνέχεια έκαναν καμπάνια, διαδίδοντας τον ισχυρισμό ότι ο αλεβτιτισμός είναι μια ξεχωριστή, αυτόνομη θρησκεία. Στη συνέχεια διέδωσαν ότι ο αλεβιτισμός είναι συνέχεια της θρησκείας των Χετταίων, ότι είναι θρησκεία της Ανατολίας, και άλλα παρόμοια. Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν αποδέχτηκαν οι αλεβίτες της Τουρκίας. Όμως, οι εγκάθετοι, οι ομάδες, ακόμα και τα κράτη και οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Αυτό αποκαλύφθηκε στη διαδήλωση της Άγκυρας".
ΠΗΓΗ: http://www.bugun.com.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.