10/11/08

Στην Κύπρο μεταφέρεται το ζήτημα των βιβλίων ιστορίας

Ένα από τα ζητήματα ιστορίας που "διχάζουν" τους Ελληνοκύπριους είναι η δράση της ΕΟΚΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β': Να σοβαρευτεί ο υπουργός Παιδείας
Υπ. Παιδείας: «Ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε να μας πει ότι αν γίνει παραχάραξη της Ιστορίας θα καλέσει τους μαθητές να πετάξουν τα βιβλία. Αν αυτό δεν είναι δημιουργία φαντασμάτων, πέστε μου τι θα ήτανε τα φαντάσματα»
Αρχ. Κύπρου: «Ακούγονται μερικές παραφωνίες ότι εμείς το '63 σκοτώσαμε Τούρκους κλπ. Τι ήθελαν να κάνουν; Έφερναν όπλα από την Τουρκία»

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Συνεχίστηκε, κατά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τα βιβλία Ιστορίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε, χθες, τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού...Ανδρέα Δημητρίου να σοβαρευτεί και να κατανοήσει ότι εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα. «Εγώ καλώ τον υπουργό να σοβαρευτεί. Εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα που είναι ορθόδοξη. Να δηλώσει άπαξ και διά παντός ότι η Παιδεία μας θα είναι ελληνοκεντρική όπως ήταν, η Ιστορία δεν θα παραχαραχθεί και τότε δεν έχει κανείς να πει οτιδήποτε για τον υπουργό. Δεν μας χωρίζει οτιδήποτε με τον υπουργό, αλλά αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε το αρνητικό για την Παιδεία να το ξεχάσουν. Εδώ ευρίσκεται και η Εκκλησία και θα επαγρυπνεί», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμα στις σχέσεις με τους Τ/κ και στον αγώνα της ΕΟΚΑ. «Δεν είναι θέμα ανάμεσα εμού και του υπουργού. Ακούγονται μερικές παραφωνίες ότι εμείς το '63 σκοτώσαμε Τούρκους κλπ. Τι ήθελαν να κάνουν; Έφερναν όπλα από την Τουρκία και μάλιστα στη μεταβατική περίοδο. Τα ζήσαμε αυτά. Αν δεν ήσαν γεννημένοι αυτοί, αν δεν τα ξέρουν, να πάνε να τα διαβάσουν. Δεν έχουμε τίποτε με τους Τουρκοκύπριους. Ζήσαμε ειρηνικά επί αιώνες πολλούς και το δηλώσαμε πολλές φορές. Δεν έχουμε αλλεργία με τους Τούρκους. Αλλά η ιστορική αλήθεια πρέπει να λέγεται. Και αν νομίζουν ότι τον αγώνα της ΕΟΚΑ τον έκαναν μερικοί εξτρεμιστές, να το ξεχάσουν. Τον έκαμε όλος ο κυπριακός λαός. Δεν θα μας πουν αυτοί ποιος έκανε τον αγώνα. Τον ζήσαμε σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του. Όσοι δεν τον έζησαν να έρθουν να μας ρωτήσουν και να μάθουν να συμπεριφέρονται», κατέληξε ο Μακαριότατος.

Φαντάσματα και παπαγαλάκια

Σημειώνεται ότι, το Σάββατο, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου υποστήριξε ότι ο Μακαριότατος γκρινιάζει, επειδή ο νυν υπουργός Παιδείας διορίσθηκε χωρίς την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. «Λέγεται ότι ο υπουργός Παιδείας έπρεπε να είναι πάντα υπό την έγκριση του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο. Γιατί να είναι υπό την έγκριση του Αρχιεπισκόπου; Ποιος εκφράζει τη λαϊκή βούληση; Ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και επειδή δεν είναι αυτή τη φορά, θα έχουμε αυτή τη διαρκή γκρίνια…», σημείωσε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Δημητρίου μίλησε για φαντάσματα του παρελθόντος, παπαγαλάκια και καιροσκόπους που υπηρετούν την πολιτική του διχασμού και αναπαράγουν τη συνθηματολογία περί κομματικοποίησης της Ιστορίας. «Ενώ ουδείς ποτέ μίλησε στο υπουργείο Παιδείας για αλλαγή της Ιστορίας, βγαίνουν όλα τα παπαγαλάκια και τα φαντάσματα και μιλάνε για αλλαγή και παραχάραξη της Ιστορίας. Μέχρι χθες ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε να μας πει ότι αν γίνει παραχάραξη της Ιστορίας θα καλέσει τους μαθητές να πετάξουν τα βιβλία. Αν αυτό δεν είναι δημιουργία φαντασμάτων, πέστε μου τι θα ήτανε τα φαντάσματα. Αυτά είναι τα φαντάσματα που σας καλώ να βλέπετε και να τα φωτίζετε γιατί τα φαντάσματα στο φως δεν αντέχουν. Υπάρχει μια μερίδα των Μέσων (ΜΜΕ) η οποία αναπαράγει αυτή τη συνθηματολογία χωρίς καμία βάση και δυστυχώς ορισμένοι από το χώρο της εκπαίδευσης, όπως ο Χάρης προηγουμένως, καλλιεργούν και αναπαράγουν αυτή τη συνθηματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.
Μιλώντας σε ημερίδα της ανεξάρτητης κίνησης δασκάλων και νηπιαγωγών με θέμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Δημητρίου κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην παγιδεύονται σε ψευδοδιλήμματα. «Εγώ σας καλώ να υπερβείτε αυτά τα ψευδοδιλήμματα, διότι περί ψευδοδιλημμάτων πρόκειται, γιατί τους Τουρκοκύπριους μπορεί να μην τους ζούμε, μπορεί να μην συμβιώνουμε μαζί τους, αλλά είναι ο απόμακρος ξένος. Αν πάτε στη Λήδρας θα δείτε Τουρκοκύπριους να κινούνται, τα αυτοκίνητά τους στα σούπερ-μάρκετ μας να παρκάρουν κ.ο.κ…
», συμπλήρωσε.
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Γεράσιμος Αρσένης. «Γίνονται προσπάθειες και στην Ελλάδα από μερικούς να αναθεωρηθεί η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και του ελληνισμού. Αυτό επιτρέψετε μου να πω δεν είναι δουλειά του εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικών επιτροπών», είπε ο κ. Αρσένης.
Πηγή: http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=24894

1 σχόλιο:

  1. Το περιεχόμενο των βιβλίων της ντροπής το βρήκα εδώ

    http://denksexnw.blogspot.com/2008/10/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.