29/11/08

Οι Κούρδοι του Ιράκ σχεδιάζουν τις πρώτες τους εξαγωγές πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού του Τσεϊχάν!


Οι Κούρδοι του Ιράκ σχεδιάζουν τις πρώτες τους εξαγωγές πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού του Τσεϊχάν!
Οι Κούρδοι του Ιράκ, για πρώτη φορά, πρόκειται να ξεκινήσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ εντός του 2009, σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδου αξιωματούχου την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.
Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων της Κουρδικής Διοίκησης του Β. Ιράκ, Ashti Hawrami, δήλωσε ότι αρχικώς μία ποσότητα 100.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως από δύο πηγές του Β. Ιράκ (Tawke και Taq Taq) θα εξάγεται μέσω ενός αγωγού προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν.
Οι εξαγωγές μάλιστα, ίσως φτάσουν στο επίπεδο των 250.000 βαρελιών ημερησίως έως το...τέλος του 2009.
Η ανακοίνωση φαίνεται να εξέπληξε την κυβέρνηση του Ιράκ.
Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι οι Κούρδοι δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση για να ξεκινήσουν τις εξαγωγές.
«Η άδεια εξαγωγών δεν έχει ακόμη δοθεί και παραμένει υπό διαπραγμάτευση», είπε συγκεκριμένα ο Assem Jihad σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές πρακτορείο «The Associated Press.
«Προς το παρόν, το μόνο που έχουμε είναι μία τεχνική συμφωνία για τον τρόπο σύνδεσης των δύο πηγών με τον ιρακινό αγωγό εξαγωγών».
Η διανομή των τεραστίων πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την επικύρωση του εθνικού νόμου περί υδρογονανθράκων, ο οποίος έχει «κολλήσει» στο ιρακινό κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2007.
Η καθυστέρηση στην επικύρωση του νόμου έχει μειώσει δραστικά τον ρυθμό των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας, υποσκάπτοντας την ικανότητα του Ιράκ να αυξήσει την παραγωγή του, μολονότι τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου προσεγγίζουν το 90% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η στάση της Τουρκίας
Η Άγκυρα επανειλημμένως έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο μονομερών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κουρδική Διοίκηση, πριν την επικύρωση του νομοσχεδίου από το ιρακινό κοινοβούλιο. Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν δε, ότι το θέμα των μονομερών εξαγωγών θα έχει συνέπειες και ως προς το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών!

Η θέση των Κούρδων
Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι το ιρακινό σύνταγμα τους παρέχει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης και υπογραφής συμβολαίων για την παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου χωρίς να απαιτούνται διαπραγματεύσεις με την κεντρική διοίκηση στην Βαγδάτη.
Μάλιστα, από την στιγμή της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι Κούρδοι έχουν υπογράψει περίπου 24 συμβόλαια εξόρυξης με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Η διαμάχη
Το Υπουργείο Πετρελαίου, όμως, θεωρεί αυτές τις συμφωνίες ως παράνομες και έχει απειλήσει ότι θα αποκλείσει τις εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια με τους Κούρδους.
Για να αμβλύνει την διαμάχη η Βαγδάτη έχει προτείνει (έως τον Φεβρουάριο του 2007) την χορήγηση αδειών εξαγωγής για τέσσερα συμβόλαια, συναντώντας όμως έως τώρα την άρνηση των Κούρδων.
Η σκληρή, εν γένει, γραμμή της Βαγδάτης υποκινείται και από τις φωνές που υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση μεγάλης ελευθερίας στους Κούρδους σχετικά με την πολιτική εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ, ίσως προκαλέσει περαιτέρω τους Σουνίτες Μουσουλμάνους που ως επί το πλείστον κατοικούν στο φτωχό από πετρέλαιο κεντρικό Ιράκ.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, ότι στο Ιράκ έχουν αποδεδειγμένως εντοπιστεί 115 δις βαρέλια (3η χώρα παγκοσμίως), ενώ η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 2.4 εκ. βαρέλια.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πραγματοποιείται από τα λιμάνια στον νότο της χώρας.

Δημήτριος Κουλουμπής (με πληροφορίες από "Associated Press")
Αναδημοσίευση από το http://strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.