27/11/08

Συνάντηση Καραμανλή-Χριστόφια: Πλήρης σύμπνοια Ελλάδας-Κύπρου για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού

Από τη συνάντηση του κ.Καραμανλή με τον Κύπριο πρόεδρο, Δ.Χριστόφια

Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού διαπιστώθηκε στη συζήτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμφωνηθεί λύση, η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ΕΕ. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη...στάση της Τουρκίας επεσήμανε ότι η απομάκρυνση απο τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα απο τις δύο κοινότητες.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την ΕΕ. Οι όποιες εξαιρέσεις απο το εΕυρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και στα πρόσφορα γεγονότα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά δεν συμβάλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης, αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τόνισε δε ότι η πολιτική μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη και ισχυρή, στηρίζεται σε ισχυρά όπλα, στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ισχύει και είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι η συνεργασία των δύο κρατών.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αναδιοτελή, όπως είπε, στήριξη στις προσπάθειές του απο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, την κυβέρνηση και σύσσωμη την ελληνική πολιτεία.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί απο τους Κυπρίους. «Όταν λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, αλλά καθοδηγείται απο την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι και είναι η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία»,είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε επίσης πως το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα είναι πως όταν λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση το εννοούμε. Επανέλαβε κι αυτός ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο, δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας, είπε ο κ. Χριστόφιας και τόνισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας ζήτημα το να μην ξαναμπεί η Κύπρος στην γωνία.

Οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να μας εξωθήσουν απο το τραπέζι του διαλόγου. Δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέχιση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης βαθαίνουν τα τετελεσμένα.

in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.