19/11/08

O Nεο - Οθωμανισμός οικοδομείται στη Washington

Το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

του Κώστα Πικραμένου, http://endoturkika.blogspot.com

H Toυρκία είναι μία πολύπλοκη χώρα χωρίς υπερβολή. Ο αναγνώστης τουρκικών ειδήσεων οφείλει να γνωρίζει «έννοιες και όρους» προκειμένου να κατανοήσει τις εξελίξεις πίσω από το Αιγαίο. Είναι πολύ δύσκολο για τον απλό πολίτη που διαβάζει τακτικά (ή όχι) την αρθρογραφία περί Τουρκίας να διαμορφώσει σφαιρική άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ακόμα και για τους αναλυτές η Τουρκία είναι γρίφος…
Αυτός είναι βέβαια και ο βασικός λόγος που σχεδόν όλοι οι ειδικοί περί Τουρκίας (σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι… Τούρκοι!

Στα Κέντρα Στρατηγικών Μελετών των ΗΠΑ όλοι οι αναλυτές που ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα είναι Τούρκοι. Στη Γαλλία δε οι «τουρκολόγοι» είναι...Τούρκοι ή Γάλλοι που ζουν ή έζησαν μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους καριέρας στη Τουρκία. Εν ολίγοις η οποιαδήποτε ανάλυση ή policy paper περί Τουρκίας συντάσσεται και διανέμεται σε κέντρα εξουσίας και ΜΜΕ από χέρια Τούρκων.
Στην Ελλάδα δε οι «τουρκολόγοι» είναι αν όχι ανύπαρκτοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Ελάχιστοι μιλούν ή κατανοούν την Τουρκική γλώσσα και έχουν καθημερινή επαφή με τα πεπραγμένα της Ανατολίας. Αυτό εξηγεί και το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει στη χώρα μας και καλούνται να το «καλύψουν», τρόπον τινά, 2-3 ιστολόγια (blogs).

Στο βιβλίο που ετοιμάζω «Νεο-οθωμανισμός: Η ισλαμοδημοκρατία του 21ου αιώνα» παρουσιάζω τους άξονες, τα εργαλεία και τα δίκτυα εξάπλωσης του εναλλακτικού τουρκικού Ισλάμ που θα κυριαρχήσει τον 21ο αιώνα σε ολόκληρο το κόσμο όπου η Τουρκία θα καταστεί παγκόσμια θρησκευτική δύναμη και θα συμμετέχει ως de facto εταίρος σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων όπως το G7.

Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην αμερικανική πρωτεύουσα 2ήμερο συμπόσιο για το Κίνημα Gulen και το εναλλακτικό Ισλάμ. (Σχετικά με το Fethullah Gulen, υπάρχει video στα αγγλικά στο http://endoturkika.blogspot.com). Ο Gulen, (67 ετών) πρώην τούρκος ιμάμης, είναι ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, «ελέγχει» το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Gul (Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντίστοιχα) είναι μαθητές του.

Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος επιφανείς καθηγητές Θεολογίας και Διεθνών Σχέσεων από διάφορες χώρες, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή του κινήματος Gulen σε διάφορους κύκλους εξουσίας ανά τον κόσμο. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (του Georgetown). k. Espossito χαρακτήρισε το κίνημα Gulen «ως το σημαντικότερο ισλαμικό κίνημα του 21ου αιώνα». Ο εν λόγω καθηγητής θεωρείται ο πλέον ειδικός σε θέματα Ισλάμ στις ΗΠΑ και απολαμβάνει σεβασμού τόσο από την πολιτική ελίτ όσο και την ελίτ των media (εφημερίδες και τηλεόραση).

Όλα αυτά θα μπορούσαν να περιοριστούν σε ένα στενό «ακαδημαϊκό πλαίσιο» αν δεν ξέσπαηε η υπόθεση της Sibel Edmonds. Η συγκεκριμένη ιρανή (τουρκόφωνη) μεταφράστρια του FBI απολύθηκε μετά από καταγγελίες που έκανε στους ανωτέρους της σχετικά με παράνομες δραστηριότητες του Αμερικανo-Toυρκικού Συμβουλίου (ΑΤC) στις ΗΠΑ.

H πρώην πράκτορας (του FBI) Sibel Edmonds υποστήριξε ότι «Μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι υπερδυνάμεις άρχισαν να μάχονται για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας και ιδιαίτερα για το πετρέλαιο και το φυσικού αέριο καθώς επίσης και τη στρατηγική αξία της περιοχής. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της περιοχής και τη δυσπιστία απέναντι στη Δύση, οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως καθεστώς μαριονετών. Η Τουρκία μοιράζεται την ίδια κληρονομιά / φυλή με ολόκληρο τον πληθυσμό της κεντρικής Ασίας, την ίδια γλώσσα (Turkic), την ίδια θρησκεία (Sunni Ισλάμ), και φυσικά, τη στρατηγική θέση και την εγγύτητα. Από το 1996 άρχισε μία παράνομη, συγκεκαλυμμένη επιχείρηση στην κεντρική Ασία από μια μικρή ομάδα στις ΗΠΑ προσηλωμένη στην προώθηση της βιομηχανίας πετρελαίου και της πολεμικής βιομηχανίας, χρησιμοποιώντας τους τούρκους, σαουδάραβες και πακιστανούς, για να προάγουν αυτόν τον στόχο στο όνομα του Ισλάμ. Έχω πει επανειλημμένα ότι αυτές οι παράνομες συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις τόσο από τους Τούρκους όσο και ορισμένα αμερικανικά πρόσωπα χρονολογούνται από το 1996, και περιλαμβάνουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, ναρκωτικά, λαθραίο πέρασμα και ξέπλυμα χρημάτων, εμπόριο όπλων.

Η Ρωσική αντικατασκοπεία (FSB) έχει υποστηρίξει ότι το Kίνημα Gulen έχει συμμετάσχει σε δράσεις κατασκοπείας για λογαριασμό της CIA μέσω των επιχειρήσεων και των ιδρυμάτων / σχολείων που έχει ιδρύσει στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της FSB Nikolay Patrushev έχει αναφέρει τα ονόματα αυτών των επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα κατονόμασε τις επιχειρήσεις Serhad και Eflak, καθώς επίσης και τα ιδρύματα όπως Toros, Tolerans και Ufuk. Ο Patrushev έχει κατηγορήσει το Κίνημα Gulen για παν-τουρκική προπαγάνδα, για προσπάθεια να ενταχτούν οι ρωσικές νεολαίες στο Ισλάμ και για συμμετοχή σε ορισμένες δραστηριότητες lobbying.

Σε πρόσφατη δίκη του Fethullah Gulen (σχετικά με τη χορήγηση άδειας διαμονής στις ΗΠΑ) οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι βασικός λόγος άρνησης της VISA ήταν τα στοιχεία που υπάρχουν για μερική χρηματοδότηση του Κινήματος Gulen από τη CIA, επιχείρημα που ενισχύεται από τις αποκαλύψεις της Sibel Edmonds. Πρώην πράκτορες της CIA συνέταξαν επιστολή υποστήριξης του Fethullah Gulen στο δικαστήριο.

Τελευταία τόσο το περιοδικό Foreign Policy στις ΗΠΑ όσο και το Prospect στην Αγγλία εξέλεξαν (μετά από ψηφοφορία των αναγνωστών) το Fethullah Gulen ως το κορυφαίο διανοούμενο της εποχής μας!!!. Η φήμη του έφτασε και στην Ελλάδα με ολοσέλιδο αφιέρωμα (προβολή) στη Καθημερινή από το «μακεδονολόγο» Σταύρο Λυγερό.

Συμπέρασμα:
Η Washington προωθεί το νέο-οθωμανισμό σε όλο τον κόσμο, έμμεσα ή άμεσα έχοντας διττό στόχο: 1) Την χειραγώγηση του ισλαμικού κινήματος και 2) Τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων στις μουσουλμανικές χώρες. Στη βάση αυτή η υποστήριξη του ΑΚΡ στη Τουρκία (από τις ΗΠΑ) αποτελεί προϋπόθεση για τα σχέδια της Washington. Την ίδια στιγμή ο Στρατός στη Τουρκία θεωρεί το Gulen “κόκκινο πανί του κοσμικού κράτους» αλλά θέλει να τον χρησιμοποιήσει τόσο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσο και στη χειραγώγηση του κουρδικού.

1 σχόλιο:

  1. Η Ψυχοπάθεια των Αμερικανών σε όλο της το μεγαλείο.

    Απο την μια ο μεγάλος τους ανακηρυγμένος αντίπαλος είναι το Ισλάμ και απο την άλλη το ενισχύουν ενάντια στην Ρωσία και την Κίνα.

    Συμβάλλουν οι "άνοες Πλανητάρχες" στη δημιουργία ενός "Ισλάμ Υβριδίου" θεωρώντας πως θα είναι κάτι ελεγχόμενο, ένας Αμερικανικός Δούρειος Ίππος στον Ισλαμικό κόσμο...

    ....χωρίς να σκέπτονται οι "εγκληματικά αφελείς" πως αυτό το "Ισλαμικό Υβρίδιο", χάρη ακριβώς στην "Υβριδική του φύση" θα διεισδύσει σαν θανατηφόρος ιός πρώτα και κύρια στον ίδιο το Χριστιανικό Βορρά/Δύση.

    Αγιοποιούν τον δήθεν "κοσμικό" Νεοοθωμανισμό του Ατατούρκ χωρίς να αντιλαμβάνονται τις νάρκες που βάζουν απο μόνοι τους στα θεμέλια του Ανθρώπινου πολιτισμού...

    Δεν ξέρω γιατί (sic!) αλλά μου θυμίζει την εκπαίδευση και στήριξη των Ταλιμπάν και του Μπιν Λάντεν απο τους ίδιους τους Αμερικανούς την περίοδο του Αφγανικού πολέμου των Σοβιετικών για να γυρίσουν σήμερα πανίσχυροι κατά των ....εκπαιδευτών τους....

    Αμερικανοί κι Αγγλοσάξονες....ανεπίδεκτοι μαθήσεως....

    Κι εμείς, όπως πάντα στη μέση...

    Κι εμείς, όπως πάντα λόγω γεωπολιτικής θέσης, θα κληθούμε να βγάλουμε το φίδι απο την τρύπα μια μέρα....

    Κι όπως πάντα...χωρίς "έξωθεν" υποστήριξη...

    Μα πολύ χειρότερα...χωρίς ούτε καν τους κατάλληλους Ηγέτες για τόσο επικίνδυνες Εθνικά περιόδους για τη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.