2/12/08

Σαΐτ Γιαζιτζίογλου: Ο πληθυσμόςτων Αλεβιτών στην Τουρκία ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια

Πρεσβύτερος αλεβίτης (ντεντέ, σημαίνει παπούς, πρεσβύτερος, σεβάσμιος), σε πρόσφατη συνάντηση αλεβιτών στην Άγκυρα

του Σάββα Καλεντερίδη
Οι αλεβίτες είναι μια θρησκευτική-εθνοτική ομάδα που κατοικεί σε διάφορες περιοχές της Ανατολίας και έχει απασχολήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν την οθωμανική και κατά τον 20ό αιώνα την κεμαλική εξουσία.
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στους αλεβίτες, δεν έχουμε βρει όμως την ευκαιρία να μελετήσουμε το θέμα, για να αναρτήσουμε στη συνέχεια μια μελέτη-ανάλυση που θα μπορούσε να διαφωτίσει σχετικά τους φίλους του ιστολογίου.
Απλά, να υπενθυμίσουμε ότι οι αλεβίτες σε γενικές γραμμές είναι επιφυλακτικοί ή και εχθρικοί απέναντι στο τουρκικό κράτος, με εξαίρεση εκείνους που ταυτίστηκαν και υπηρετούν τον κεμαλισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους μετριοπαθείς (;) σουνίτες του Ερντογάν προσπαθούν να βρουν τρόπους αντίδρασης για να αντιμετωπίσουν...
πολιτικά τη μονοπώληση της εξουσίας από τους σουνίτες.
Στα πλαίσια των προσπαθειών τους αυτών πραγματοποίησαν τη διαδήλωση στην Άγκυρα, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν έχει εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κόμματός του για τον προσεταιρισμό σημαντικών προσωπικοτήτων των αλεβιτών, πράγμα που, κατά τους υπολογισμούς του, θα στρέψει αρκετούς αλεβίτες στο κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ κατά τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης.
Οι ένθεν κακείθεν προσπάθειες έχου προκαλέσει έναν ποταμό δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα, ορισμένα από τα οποία μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό των αλεβιτών της Τουρκίας στα 20-25 εκατομμύρια. Ακριβώς σε αυτή τη στιγμή παρενέβη προχθές ο υπουργός επικρατείας Σαΐτ Γιαζιτζίογλου, ο οποίος σημειωτέον είναι ελληνόφωνος από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας και αδελφός του αείμνηστου Ρετζέπ Γιαζιτζίογλου, δηλώνοντας τα εξής:
"Λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία 20-25 εκατομμύρια αλεβίτες. Με βάση όμως τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (TÜİK) ο αριθμός των αλεβιτών στην Τουρκία ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια".
Επίσης, ο Γιαζιτζίογλου ανέφερε ότι ο αλεβιτισμός δεν είναι μια ξεχωριστή θρησκεία από το μωαμεθανισμό και γι' αυτό είπε ότι "δεν είναι ορθό να εκπροσωπούνται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων". Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ελέγχεται απόλυτα από τους σουνίτες και αποτελεί ένα από τα πιο γερά χαρτιά του βαθέος κράτους στην Τουρκία, αφού μέσω της ισλαμικής πίστης ελέγχονται και αφομοιώνονται επί δεκαετίες και επί αιώνες οι διαφορετικές θρησκευτικές, εθνοτικές και ιδεολογικές ομάδες της Τουρκίας.
Ο Γιαζιτζίογλου, αναφερόμενος στην πολυδιάσπαση των αλεβιτών είπε:
"Άς συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους, άς αποκτήσουν ενότητα και στη συνέχεια θα κάνουμε και μεις τα βήματα που μας αναλογούν".

ΠΗΓΗ: YENI SAFAK

3 σχόλια:

  1. kyrie kalinteridi .
    san mikrasiatis tritis genias ,katikos serron, katagomenos apo thn sparti tha thela na sas synxaro gia thn exeretiki doulia sas kai kyrios sthn katanoish ths proeleyshs , ths poikilomorfias , ths politikhs tou shmerinou kratous . tha thela episeis na sympliroso oti afto pou vionoume kai tha visosoume eine h exakoulouthisi ths katareyshs ths othomanikis aftokratorias apo thn mia ,kai ths prospathias tou episimou kratous ths tourkias gia enotita sto onoma ton opoion kinon mporoun na syndesoun ena toso diaforetiko plythismo. thathela episeis kai mia analysh gia tous katoikous pou zoun sta synora me thn syria
    eyxaristo constantinos k.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσα εκατομυρια υπαρχουν στην μικρα ασια που να εχει το επηθετο τους καταληξη ΟΓΛΟΥ τοσα εκατομυρια ειναι οι ελληνες στην μικρα ασια,αυτο το ξερουν οι τουρκοι και τους πιανει συνκγριο.ειναι ο κανονας της φυσης οτι χωριστηκε με το ζορι καποια μερα παλι θα ξανασμιξει οτι και να γινει,αυτο τους φοβιζει μαρικα γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Αλεβίτες έχουν μήπως κάποια "αντιπροσωπεία" στην Ελλάδα?

    Επικοινωνιακά γιατί δεν έχουν "ακουστεί" καθόλου?

    Κι άσε το Ελληνικό κράτος...υπάλληλοι του Σουλτάνου θεωρούν τον εαυτό τους ακόμη...ή στην καλύτερη περίπτωση, καριερίστες ελιτιστές που «τα κλώθουν και τα κάνουν μεταξύ τους» μακριά από τα αυτιά και τα μάτια της «Λαϊκής Πλέμπας»…..

    Ήθελα να ήξερα που πάνε τα περιβόητα "μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ"...

    Πάντως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μάλλον όχι εκεί που θα έπρεπε να πάνε...

    (Γ@#$ τα τζάκια σας μέσα ψευτοευγενείς νεοκοτζαμπάσηδες Ψελλοί και Μαυροκορδάτοι..)

    Αυτοί οι ίδιοι οι Αλεβίτες όμως γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακτιβιστικά και επικοινωνιακά στη χώρα μας η οποία και είναι η πιο άμεσα εμπλεκόμενη με την Τουρκία χώρα?

    Γιατί δεν έχει ιδρυθεί κάποιος Σύλλογος για την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους?

    Πως οι Τούρκοι κάνουν το αντίστοιχο για τους μουσουλμάνους της Θράκης και της Βουλγαρίας πιέζοντας κάθε τρεις και λίγο διεθνώς για να φέρουν τα πράγματα εκεί που θέλουν κι εμείς δεν στηρίζουμε φανερά όλες αυτές τις μαχόμενες μειονότητες (είτε εθνοτικές, είτε θρησκευτικές) της Τουρκίας?

    Και πως είναι δυνατόν να μην έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες τουλάχιστον κάποια Οργάνωση Ιδιωτών Ελλήνων (ελλείψει κρατικής διάθεσης)?

    Κι ακόμη παραπέρα:

    Δεδομένης της ανυπαρξίας Ελληνικής πολιτικής πράξης και ακτιβισμού στο συγκεκριμένο ζήτημα της υποστήριξης των Μειονοτήτων της Τουρκίας, οι Κούρδοι που βρίσκονται σε πόλεμο τριάντα χρόνια τώρα με τους Τούρκους κι έχουν κάθε συμφέρον να ξεσηκωθούν και οι υπόλοιπες μειονότητες...

    ... γιατί δεν έχουν πρωτοστατήσει τόσα χρόνια με "τέτοια επικοινωνιακά εγχειρήματα" και στη χώρα μας και διεθνώς που θα δράσουν καταλυτικά στην διεθνοποίηση του προβλήματος της "Τουρκίας των δεκάδων μειονοτήτων"?

    Γιατί δεν συμβάλλουν καίρια στην γέννηση, ανάδειξη και γιγάντωση τέτοιων "Επικοινωνιακών Ομίλων" που θα προωθήσουν τον αγώνα των Μειονοτήτων της Τουρκίας για αυτοδιάθεση κι ελευθερία?

    Οι σύμβουλοι του πολιτικού τους Marketing τι τους λένε δηλαδή?

    Πως οι μάχες δίνονται μόνον δια αίματος στα βουνά?

    Και όχι στα media και στους δρόμους των άλλων χωρών?

    Θα ήταν πολύ θετικό κι ευχάριστο πάντως να βλέπαμε στο παρόν blog τον λόγο και κάποιου ελληνόγλωσσου Κούρδου που θα αναλάμβανε να μας παρέχει τη γέφυρα με τον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα αντί να τηρούν σιγή ιχθύος - που μπορεί να προσληφθεί είτε ως αδιαφορία για την "επικοινωνιακή πλευρά" ενός Αγώνα είτε ως "Απαξίωση" για ανθρώπους που βλέπουν με συμπάθεια τον Αγώνα τους...

    Εναν αγώνα που επίσημα έχει χαρακτηριστεί ως "Τρομοκρατία" και όμως πολλοί εδώ μέσα διακινδυνεύουν πιθανά τραβήγματα με εισαγγελείς επειδή επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως Δίκαιο Εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα ενός Λαού που μάχεται για την ελευθερία του...

    Εν κατακλείδι:

    1)Εαν οι λαοί και οι μειονότητες της Τουρκίας θέλουν στ' αλήθεια να δουν έμπρακτα την ελευθερία τους, θα πρέπει να μάθουν πως δίνονται οι απελευθερωτικοί αγώνες...

    2) Εαν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να παραμένει ελεύθερη, θα πρέπει να (ξανα)μάθει πως πρέπει να ενισχύει αποφασιστικά τους εχθρούς του εχθρού της.
    Και δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός απο την 5η φάλαγγα για ένα κράτος.

    Και για την Τουρκία, η 5η Φάλαγγα είναι οι Μειονότητές της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.