9/12/08

Παρότρυνση της Ε.Ε. προς την Τουρκία: Ήλθε η ώρα των πράξεων

Σκληρή γλώσσα προς την Τουρκία από την Ε.Ε., ενώ έφθασε η ώρα της υλοποίησης των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Άγκυρα

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζεται η παρότρυνση του Συμβουλίου να αποφεύγει η Τουρκία οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Συμβούλιο εξέφρασε απογοήτευση καθώς κατά το 2008, οι μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένες και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει, ειδικότερα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν έχει...εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτά τα θέματα το Συμβούλιο επισημαίνει ότι αναμένεται επείγουσα πρόοδος από την πλευρά της Τουρκίας.
Σχετικά με το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου έχουν συμπεριληφθεί αναφορές που υπογραμμίζουν την ανάγκη «επείγουσας εκπλήρωσης» των υποχρεώσεων της Τουρκίας και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι αναφορές στο κείμενο ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις είναι ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενα κείμενα συμπερασμάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.