23/12/08

Επιμένει για χρονοδιάγραμμα η Τουρκία


''Εμείς θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα'', δήλωσε ο Μπαμπατζιάν, υποστηρίζοντας ότι όσο η Τουρκία προχωρεί στο δρόμο προς την ΕΕ, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Ελλάδα επανέλθει στην εθνική της στάση και εφαρμόσει τις παλιές της πολιτικές.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζιάν αντέδρασε στις εκτιμήσεις ότι κατά το 2009 μπορεί να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ λόγω Κύπρου και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 θα συντάξει έκθεση ως «αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με το άνοιγμα των λιμένων, που δεν θα έχει το χαρακτήρα προειδοποίησης, αλλά διαπίστωσης.
Σε δηλώσεις του στον...ανταποκριτή της Χουριέτ στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο κ. Μπαμπατζιάν υποστήριξε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ μπορεί να φέρουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της αναστολής των ευρω-τουρκικών διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που το Κυπριακό δεν επιλυθεί, προσθέτοντας ότι ''για να καταστεί αυτό εφικτό, χρειάζεται η έγκριση και των 27 χωρών - μελών''.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. ''Εμείς θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα'', είπε, υποστηρίζοντας ότι όσο η Τουρκία προχωρεί στο δρόμο προς την ΕΕ, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Ελλάδα επανέλθει στην εθνική της στάση και εφαρμόσει τις παλιές της πολιτικές.

Οι Ε/κύπριοι παρεμποδίζουν το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων
Αφού είπε ότι η Τσεχία, που αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ιανουάριο 2009, είναι καλοπροαίρετη και επιθυμεί την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε: «όπως φαίνεται, έστω και μια χώρα μπορεί να σαμποτάρει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα, η οποία αντιτίθεται σε μας. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν 6 κεφάλαια μαζί, αυτό παρεμποδίζεται από τους Ε/κ και τη Γαλλία».
Ο κ. Μπαμπατζιάν είπε ότι τον περασμένο Ιούλιο έγινε ένα καλό ξεκίνημα με τη Γαλλία που συνεχίστηκε μέχρι τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ πριν 2 εβδομάδες. Ομως, ισχυρίστηκε, το έγγραφο που παρουσιάστηκε στην εν λόγω σύνοδο, οδήγησε ακόμη πιο πίσω και από το 2007. Ανέφερε ότι μετά από επαφές της τουρκικής Κυβέρνησης με 8 - 9 χώρες υπήρξε αντίδραση στο έγγραφο αυτό, όμως - συνέχισε - μια τέτοια προσπάθεια πριν από κάθε συνάντηση κορυφής ''μηδενίζει τη θετική ενέργεια και επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η χώρα την ΕΕ''.
Οσον αφορά την Αρμενία, ο κ. Μπαμπατζιάν είπε ότι ''ποτέ μέχρι τώρα, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση. Ο Αρμένιος Πρόεδρος έχει τη γνώμη ότι η επίλυση των προβλημάτων τόσο με την Τουρκία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, θα φέρει στη χώρα σταθερότητα και ευημερία''.
Αναφορικά με το Σύνταγμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα αλλάξει μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να γίνει είτε αναθεώρηση του Συντάγματος είτε κάποια ουσιαστική αλλαγή του είτε τροποποίηση κάποιων άρθρων του.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/politics/104685

2 σχόλια:

  1. {''μηδενίζει τη θετική ενέργεια και επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η χώρα την ΕΕ''}

    Καλά δεν έχουν καταλάβει οι φίλοι Τούρκοι ότι κανένας ευρωπαίος δεν θέλει ούτε την Τουρκία ούτε πολύ περισσότερο τους τούρκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς γιατί υπάρχει χάσμα νοοτροπίας και πολιτισμού; Και τι μας απειλεί ότι δεν θα δουν οι τούρκοι με καλό μάτι την Ευρωπαϊκή Ένωση; Να μην σώσουν και τι δουν.

    Στο κάτω, κάτω όλη η ιδέα προωθείται από κύκλους προσκείμενους στον Ατλαντισμό και όχι στον Ευρωπαϊσμό. Όσο θα ανεξαρτητοποιείται η Ευρώπη από απλό πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ που είναι τώρα σε ανεξάρτητη οντότητα τόσο λιγότεροι θα θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. Ακόμα και οι «πρόθυμοι» Ατλαντιστές ανατολικοευρωπαίοι όταν συνειδητοποιήσουν τι έχουν να χάσουν από το άμεσο βιοτικό τους επίπεδο εξ’ αιτίας της απαραίτητης ανακατανομής πλούτου θα αντιδράσουν. Γιατί μιλώντας εντελώς ρεαλιστικά τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και θα μοιραστούν σε πολύ περισσότερα άτομα μέσα από τις υπάρχουσες πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το κόστος της προηγούμενης επέκτασης ανατολικά που έγινε καθαρά με πολιτικά κριτήρια το πληρώνουμε ακόμα... Υπάρχει τεράστια ανακατανομή κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα που ευνοεί τους ανατολικοευρωπαίους για να μειωθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε σε ορατό χρονικό διάστημα και με δεδομένη την δυστοκία στην οικονομία να «φορτωθούμε» ένα ακόμα βάρος ίσο ή και μεγαλύτερο από το βάρος της προηγούμενης επέκτασης;

    Όσο λοιπόν και αν το θέλουν οι ατλαντιστές τα οικονομικά δεν βγαίνουν όταν έχεις μια χώρα σαν την Τουρκία με επταπλάσιο πληθυσμό απ’ την Ελλάδα και με μόλις διπλάσιο εθνικό προϊών απ’ την Ελλάδα (που μεταξύ μας δεν είναι και υπόδειγμα οικονομίας μέσα στην Ε.Ε.) για πια επέκταση και συνοχή μπορείς να μιλάς; Τι υποδομές πρέπει να γίνουν σε όλη την έκταση της Τουρκίας για να θυμίζει Ευρώπη και με πια κονδύλια; Η σκληρή γλώσσα των αριθμών λέει ότι δεν έχει καμιά τύχη το όλο εγχείρημα ότι και αν λέει ο οποιοδήποτε πολιτικός ευρωπαίος ή αμερικανός (γιατί στην ουσία επί του θέματος η άποψη των Τούρκων πολιτικών δεν νοιάζει κανέναν).

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την πρόταση Σαρκοζί να αλληλοκαλύπτονται Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και με την Τουρκία να έχει λόγο στα αμυντικά της Ένωσης, δεν βλέπω πού και πώς ανεξαρτοποιείται η Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.