23/12/08

Άλλο να εκφράζεις δημοκρατικά τις απόψεις σου, άλλο να ρίχνεις νερό στο μύλο της Ουάσιγκτον-Λονδίνου-Άγκυρας


Αν και προσπαθούμε να παρουσιάζουμε τα γεγονότα και τα τεκταινόμενα με ψυχραιμία και χωρίς χαρακτηρισμούς, η απλή ανάγνωση του άρθρου που ακολουθεί, γεμίζει τον αναγνώστη με αισθήματα αγανάκτησης για τον εσμό των πολιτικών και των δημοσιογράφων που προσπάθησαν με "χειρουργικές" επεμβάσεις να αλλοιώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης και της συνείδησης των Ελλήνων στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Και η αγανάκτηση ίσως να ήταν πιο κατευνασμένη, αν δεν ήταν φανερό ότι το έργο συνεχίζεται, περίπου με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Από τη μια πλευρά ο εσμός των εξωνυμένων και των αργυρώνυτων από του αδιαφανείς μηχανισμούς του τριγώνου Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Άγκυρα και από την άλλη ο κυπριακός λαός, που πρέπει να νοιώθει ένοχος για το ότι έχασε μόνο το 40% των εδαφών της πατρίδας του και δεν το έχασε όλο, για το ότι έγιναν πρόσφυγες και έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες μόνο 200 χιλιάδες Ελληνικύπριοι, για τις χιλιάδες νεκρούς, για τους 1619 αγνοούμενους, για τις 40.000 στρατό κατοχής, που καταδυναστεύει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και για πόσα άλλα.
Σ' ευχαριστούμε Σάββα Παύλου για τη φωνή του θάρρους και της αλήθειας που υπάρχει στο άρθρο σου. Ας ευχηθούμε η φωνή σου να γίνει η φωνή όλων μας, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σάββας Καλεντερίδης

Τεκμήρια παραγωγής νοοτροπιών
TOY ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ*
Ο απρόσμενος θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου επανέφερε στη μνήμη μας τις εμπειρίες και τα γεγονότα της εποχής του Δημοψηφίσματος. Όλοι επιστρέψαμε σ' αυτή την περίοδο που...συμπύκνωσε τη σημαντικότερη ανέλιξη της πορείας του Κυπριακού μετά την τουρκική εισβολή. Όλοι θυμηθήκαμε άρθρα, απόψεις, εκπομπές και κουβέντες που ακούστηκαν αυτήν την εποχή, στάσεις και νοοτροπίες που εκτυλίχθηκαν από άτομα και φορείς, όλοι αναστοχαστήκαμε με συγκίνηση το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ταυτόχρονα θυμηθήκαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ασφυκτικών πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών, για να περάσει αυτό που τα ξένα κέντρα εξουσίας είχαν αποφασίσει πριν από μας για μας.
Η στήλη προσπαθεί να παραμείνει νηφάλια και να συνεχίσει έξω από συναισθηματισμούς την κατάθεση απόψεων και κριτικών για την πληρέστερη πολιορκία του θέματος, αποκλείοντας κάθε παρέμβαση του ανορθολογισμού και της μισαλλοδοξίας. Γι'αυτό, για την κατανόηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη διαφύλαξη και αρχειοθέτηση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της περιόδου του δημοψηφίσματος. Οι απόψεις που γράφτηκαν στον Tύπο, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, είναι πάντοτε εκεί και είναι εύκολο για τον μελλοντικό μελετητή να προστρέξει σ' αυτές, να πάει σε μια βιβλιοθήκη να τις μελετήσει και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα.
Υπάρχει όμως το θέμα των εκπομπών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών, που είναι εξίσου σημαντικές και αποκαλυπτικές. Αλήθεια έχει κάποιο Ίδρυμα, Κέντρο Μελετών, Πανεπιστημιακή Σχολή συγκεντρώσει σε μαγνητικές και τηλεοπτικές ταινίες, ή σε ψηφιακή μορφή, αυτό το υλικό της εποχής του δημοψηφίσματος που εκπέμφθηκε και προβλήθηκε από ποικίλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Λευκωσίας, Αθήνας και των άλλων πόλεων. Αυτές οι ταινίες αποτελούν πολύτιμο ιστορικό υλικό, αποτυπώνουν νοοτροπίες, επιχειρηματολογία, στάσεις και συμπεριφορές και η απώλειά τους θα αποτελέσει μεγάλη ζημιά στην ανασύνθεση μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου. Μας ενδιαφέρουν όλες οι εκπομπές κυρίως όμως αυτές που προσπάθησαν να προωθήσουν την πραμάτεια του Ανάν, να κάνουν ντελίβερι στα σπίτια των Κυπρίων το δυσώνυμο σχέδιο. Στο θέμα αυτό βασικό ρόλο έπαιξε η εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στην ΕΡΤ. Από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, με μελετημένο τρόπο, οι εκπομπές του προσπαθούσαν να σπάσουν τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις του κυπριακού ελληνισμού. Παρακολουθώντας αυτές τις εκπομπές εύκολα εντόπιζες τις βασικές συνισταμένες της ιδεολογικής χειραγώγησης που επιχειρούσαν οι συντελεστές και συντονιστές τους. Τα τηλεοπτικά κύματα υπέβαλλαν ή τόνιζαν ευθέως ότι όσοι αντιδρούσαν εναντίον του σχεδίου Ανάν προέρχονταν κυρίως από το συντηρητικό χώρο, ήταν ακροδεξιοί, παρωχημένοι, μαύρη αντίδραση ενώ όσοι συναινούσαν, εξέφραζαν το νέο πνεύμα που οσονούπω θα φώτιζε τους ορίζοντες. Ακόμη, σ' αυτές τις εκπομπές, επειδή οι επιστήμονες που τις οργάνωναν ήξεραν ότι κάθε αίσθημα ιστορικής περηφάνιας συντείνει στην κριτική και απορριπτική αντιμετώπιση του σχεδίου Ανάν, επέλασαν αρκετοί προσκεκλημένοι που έβαλλαν εναντίον κάθε θέματος που δημιουργούσε ιστορική περηφάνια στον κυπριακό Ελληνισμό, διασύροντας και υπονομεύοντας. Το χειρότερο, για να αποδεχθεί ο κυπριακός ελληνισμός το σχέδιο των Αγγλοαμερικανών και Τούρκων, έπρεπε να δημιουργηθούν στους Κύπριους αισθήματα ενοχής, έπρεπε να αισθάνονταν φταίχτες και θύτες. Στις εκπομπές υποβαλλόταν ότι οι Έλληνες της Κύπρου, λίγο ή πολύ, ξυπνούσαμε κάθε πρωί και ξεκινούσαμε μεροκάματο τον σκοτωμό των Τούρκων. Γιατί τα θύματα έπρεπε να παρουσιαστούν ως θύτες, μόνο έτσι θα ψήφιζαν και υπέρ του σχεδίου Ανάν, ως συγγνώμη και απολογία φταιχτών και θυτών.
Γι' αυτό οι εκπομπές της ΕΡΤ αυτής της περιόδου αποτελούν πολύτιμο υλικό για τον μελετητή. Mπορούμε να εντοπίσουμε τα εξής:
-τους τρόπους κατασκευής και χειραγώγησης της κοινής γνώμης,
-πώς παγιώνονται στάσεις και νοοτροπίες στο κοινωνικό σώμα,
-να προβληματιστούμε για τη δύναμη της τηλεόρασης να δημιουργεί εντυπώσεις και κατευθύνσεις εκ του μη όντος, να αντιστρέφει τα γεγονότα και την πραγματικότητα.

Έχω την εντύπωση ότι, μέσα σε άλλο πολιτικό συγκείμενο τώρα, το παιγνίδι παίζεται με τους ίδιους όρους, οι τρεις θεμελιώδεις οδηγίες που δόμησαν αυτές τις εκπομπές εξακολουθούν να ενεργούν:
α) παρουσίαση της παραδοχής ότι εκφράζει το νέο πνεύμα,
β) κουρέλιασμα της ιστορικής περηφάνιας του τόπου,
γ) πλήρης ανατροπή με την παρουσίαση του θύματος να εμφανίζεται ως θύτης, ο κυπριακός ελληνισμός που υπέστη εθνοκάθαρση και ξεσπίτωμα και στερείται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του να εμφανίζεται ως ένοχος και να εκθειάζονται ο Ταλάτ και η Άγκυρα.

*Ο Σάββας Παύλου είναι φιλόλογος, συγγραφέας.

8 σχόλια:

  1. Κε Παύλου δεν ηταν μόνο οι δημοσιογράφοι.
    Δειτε τις δηλώσεις Ελληνων Πολιτικών απο σχεδόν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλείου. Διακομματικό και Διαπαραταξιακό έγκλημα εσχατης Προδοσίας. Δειτε αυτους που επώνυμα , καθαρά και διάφανα ειπαν όχι. Μια ακόμη μαυρη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%C1%EC%E5%ED%F4%DD%EF+%CF%ED%F4%FC%ED%E9&a=&id=70637748

    κατι απο εκεινες τις ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πείτε με «κολλημένο» πείτε με οτιδήποτε θέλετε, αλλά ένα πράγμα δεν θα ξεχάσω γι’ αυτό το αναφέρω ξανά. Άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά εκείνη την εποχή και δεν μπορούσα ούτε τότε να πιστέψω αυτό που άκουγα. Γνωστή πολιτικός, γυρολόγος του ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου, προβεβλημένο στέλεχος της διαβόητης γενιάς του Πολυτεχνείου με τις αγωνιστικές περγαμηνές των τριών ημερών «αγώνα»… Είπε σε τηλεοπτική συζήτηση «εκεί χάσαμε ένα πόλεμο και πρέπει να πληρώσουμε. Πώς να το κάνουμε»… Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα, όταν κάθε πολιτικός ακόμα και αν χάσει η πατρίδα του ένα πόλεμο έχει την υποχρέωση και το καθήκον να αμβλύνει ή να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις η κυρία αυτή εκστόμισε δίχως καμία ντροπή αυτά τα λόγια. Δεν χρειάζεται να πω όνομα μπορεί κάποια στιγμή να την δείτε και υπουργό. Άλλωστε δεν άλλαξε άδικα τόσους πολιτικούς χώρους. Ε! κάποια στιγμή δεν μπορεί θα γίνει και υπουργός… Τέτοια πολιτικά σκύβαλα, έχουν τη φιλοδοξία να κρατήσουν την τύχη του τόπου μας στα χέρια τους. Ξυπνάτε!

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΑΝΩΝΥΜΟΣ 02.01
    και δεν ηταν μονον αυτη..εδω ολοκληρος πρωην υπεξ και διαφημιζε το ναι για το σχεδιο αναν και αυτος ισως σε λιγο να γινει ..πρωθυπουργος...να βλεπεις ανθρωπους και κομματαρχες που ...εσκιζαν τα ιματια τους απο..εθνικοφροσυνη πανω απο τους ταφους των ηρωων της εοκα να ειναι οι μεγαλυτεροι υποστηρικτες του σχεδιου αναν...ο θεος να μας βοηθηση και παλι με αυτα που τεκτενονται ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι όμως, στις προσεχείς εκλογές αυτός ο ίδιος ο αγανακτισμένος Έλληνας τους ίδιους και τους ίδιους θα ξαναψηφίσει....

    ...Μέσα στην οικονομική πίεση και την επέλαση της φτώχιας δεν βλέπει ότι με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στην Εθνική/εδαφική συρρίκνωση...

    ...τρέφουν τον κόσμο αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί πολιτικοί με ψευδαισθήσεις πως τάχα τώρα που είμαστε μέλος της ΕΕ δεν κινδυνεύουμε να γίνουμε Κόσοβο ή Μαυροβούνιο....

    ...κι ο κόσμος τα πιστεύει...

    ...ο κόσμος βλέπεις απο την μια ξεχνάει εύκολα το παρελθόν κι απο την άλλη δεν έχει το χάρισμα της "ανάλυσης του μέλλοντος γεννέσθαι"....

    ....ξεχνάει οτι προέρχεται απο ένα Μακεδονικό Μέτωπο και πως βαίνει προς ένα άλλο Μακεδονικό Μέτωπο....

    ...ξεχνάει οτι προέρχεται απο έναν διαρκή επι αιώνες Ελληνοτουρκικό πόλεμο και πως βαίνει προς έναν άλλον Ελληνοτουρκικό πόλεμο....

    ....πιστές οι Μάζες στην παράφραση της ρήσης του Αινστάιν πως "...η Θεωρία καθορίζει τα αποτελέσματα της έρευνας..." επειδή δεν θέλουν τον πόλεμο καταλήγουν και στο παράλογο συμπέρασμα πως ο πόλεμος δεν μας πολιορκεί στενά μέρα τη μέρα....

    ...Αλλά ποιός να αλλάξει αυτή την κατάσταση?

    ...ποιός?

    ...ποιός έχει τη δύναμη και την πατριωτική αποφασιστικότητα να ενώσει τις πατριωτικές δυνάμεις έγκαιρα προτού υποστούμε τα χειρότερα?

    ...προσπάθησε το ΛΑΟΣ να παίξει αυτό το ρόλο...

    ....γιατί όμως άραγε τα ποσοστά του εν μέσω αυτής της κοινωνικής φρίκης που βιώνουμε αντί ν' ανέβουν πέφτουν?

    ....σε τέτοιες περιόδους εθνικών κινδύνων καθώς και κινδύνων εθνικής ασφάλειας η εκλογική δύναμη πατριωτικών κομμάτων ανεβαίνει...

    ....δεν κατεβαίνει....

    ...προφανώς, δεν "έπεισε"...

    ...δείτε επίσης τα εγχειρήματα των Παπαθεμελή αλλά και Χαραλαμπίδη...

    ....γιατί τους γύρισε την πλάτη ο κόσμος?

    Το συμπέρασμα είναι μάλλον ένα...

    ...προφανώς, ούτε κι αυτοί "έπεισαν"...

    αλλά απο την άλλη,

    ...ούτε οι Έλληνες δεν λένε να συνειδητοποιήσουν τους οξύτατους εθνικούς κινδύνους που σφυροκοπάνε καθημερινά τη χώρα κόβοντάς της διαρκώς ώρα την ώρα εθνικά δίκαια...δηλαδή, "κομμάτια" απο τον εθνικό κορμό που κάποια στιγμή σύντομα θα μεταφραστούν και σε εδαφικές απώλειες...

    ...αρνούνται πεισματικά να δουν το "προφανές"...

    ...πως αύριο κινδυνεύουμε να ζούμε χωρίς Μακεδονία, Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Κρήτη κλπ κλπ

    ...προφανώς, τα εγχώρια κυρίαρχα κέντρα διαμόρφωσης κοινής γνώμης κρίνουν πως πρέπει πάση θυσία να υποβιβαστεί ο έξωθεν (αλλά και έσωθεν) εθνικός κίνδυνος....(γιατί άραγε? φοβούνται μήπως κάποια "ξεσπάσματα" της κοινής γνώμης?)

    ....ας αναρωτηθούν ΟΛΟΙ οι Έλληνες που νοιώθουν Εθνικά ευαισθητοποιημένοι:

    ...έκαναν όλοι, μα ΟΛΟΙ, ότι μπορούσαν για να "αφυπνίσουν εθνικά/πατριωτικά" τους Έλληνες συμπολίτες μας?

    ...δυστυχώς η απάντηση είναι ένα βροντερό ΟΧΙ...

    ...ούτε όλοι οι πολίτες πατριώτες έκαναν όσα μπορούσαν...

    ...μα πολύ περισσότερο, δεν έκαναν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση οι κύριοι αξιωματικοί του Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας...

    ...ούτε οι Εν ενεργεία...

    ...μα ούτε πολύ περισσότερο οι εν Αποστρατεία...

    ...και η δική τους ευθύνη είναι παρασσάγγας μεγαλύτερη απο αυτή των πολιτών...

    ...ας το σκεφτούν και ας προβληματιστούν επί τούτου έστω και τώρα την "ύστατη στιγμή"...

    ...γιατί περί "τούτου" πρόκειται...

    ....περί "Ύστατης Στιγμής"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργος Ανεστόπουλος
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ειναι ορθα τα σχολια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την εποχή του Σχεδίου Ανάν, έχω σημειώση όλους όσους προπαγάνδιζαν υπέρ αυτού. Πολιτικούς και δημοσιογράφους.
    Έχω έναν αρκετά μακρύ κατάλογο.
    Η αντίθεση αυτών των ανθρώπων πρός κάθε τι που εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα είναι τόσο καθολική και απόλυτη (άλλωστε γι' αυτό ζούν), ώστε τις περισσότερες φορές μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το εθνικώς ωφέλιμο είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουν αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν (λογικά) αναφέρεστε στην, γυρολόγο όλων των κομμάτων, πλην ΝΔ (και αυτό ..."παίζεται"), στην πολιτικό που στα 30+ χρόνια "καριέρας" δεν της δόθηκε ποτέ ένα υπουργείο και με το ζόρι (αν δεν κάνω λάθος)έγινε ανθυφυπουργός για λίγο χρονικό διάστημα, αν λοιπόν μιλάμε για τον αειθαλή πολιτικό μαϊντανό, την "αξιαγάπητη" κα Δαμανάκη, σας λέω να κοιμάστε ήσυχοι. Υπεύθυνο πόστο η Μαρία ΔΕΝ πρόκειται να πάρει ποτέ. Οι διανοητικές τις ικανότητες είναι γνωστές, ΟΥΔΕΙΣ νουνεχής πολιτικός, αρχηγός κόμματος, ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να την εμπιστευθεί σε ρόλο άλλον από αυτόν του φωνακλά πολιτικού κομπάρσου. Όλοι γνωρίζουν ότι η Μαρία επιβίωσε όλα αυτά τα χρόνια όχι λόγω του ειδικού πολιτικού της βάρους αλλά κυρίως λόγω της ελαφρότητας του είναι της και των "γνωριμιών" της με συγκεκριμένους ΑΝΔΡΕΣ του πολιτικού χώρου όπου ευδοκιμεί.

    Εν κατακλείδι, άστε την Δαμανάκη να μιλάει, κανείς δεν της δίνει σημασία, ούτε η ίδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.