4/12/08

Συνάντηση Μπακογιάννη - Μπαμπατζάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την πορεία του Κυπριακού
Συνάντηση 35 λεπτών είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Ελσίνκι.
Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, οι δύο υπουργοί, συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο, ενώ από ελληνικής πλευράς ετέθη το θέμα της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια νότια...του Καστελόριζου.

Κατά την εξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγινε επίσης αποτίμηση της πορείας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στον Καύκασο, θέμα που θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας το 2009. Ο κ Μπαμπατζάν ενημέρωσε την Ελληνίδα ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Τουρκία στην περιοχή.

Σε δήλωσή της προς τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης η κα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα για την ελληνική προεδρία δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι έντιμος μεσολαβητής σε όλες τις παγωμένες συγκρούσεις που θα την απασχολήσουν. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα τραπέζι στο οποίο καθόμαστε όλοι, πρέπει να δουλέψουμε συναινετικά και η υπόσχεση που δίνω είναι ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η κ Μπακογιάννη εξήγγειλε επίσης την πρώτη ελληνική πρωτοβουλία που θα πλαισιώσει την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και με την οποία επιθυμεί να δώσει αυξημένο ρόλο στις «γυναίκες στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Η πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς.

Στις κοινές δηλώσεις, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξήγγειλε την πραγματοποίηση διάσκεψης, την Άνοιξη στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν γυναίκες απ΄ όλο τον κόσμο, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και θύματα της τρομοκρατίας.

Είναι μια πρωτοβουλία που θέλει να δώσει φωνή στις γυναίκες οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της οικογένειας και της κοινωνίας και αυτές «που μαζεύουν τα κομμάτια» για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Η διοργάνωση αυτή στην οποία θα συμπροεδρεύσουν η Ελλάδα και το Πακιστάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις, είπε ο κ. Μπερνς και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Γυναικών Ηγετών που δημιουργήθηκε το 2006.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

9 σχόλια:

  1. σχετικο - ασχετο.. το αναπαράγω,.. εδω.
    [Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε στο διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας ο δικηγόρος του Α. Οτσαλάν, Γ. Ραχιώτης, για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία το 1999, με την οποία ζητεί να του επιδικαστεί "συμβολική αποζημίωση υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού", ύψους 20.100 ευρώ..]

    Να καλέσουμε μαρτυρες υπεράσπισης στην δικη τους Τούρκους Υπουργούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Καλεντερίδη σας εύχομαι χρόνια πολλά και ο Θεός να σας ενδυναμώνει.Αγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον είναι εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη αυτή η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου...

    Για πρώτη φορά μετά την προδοτική παράδοση Οτσαλάν απο την κυβέρνηση Σημίτη, η Ελληνική Πολιτεία θα αναγκαστεί να λάβει επίσημα θέση για μια ακόμη φορά στο Κουρδικό Ζήτημα...

    Φαντάζεστε να υπάρξουν "Έλληνες Δικαστές" να αποφανθούν θετικά στην αγωγή?

    Φυσικά φαντάζομαι απο τώρα τις "πολιτικές πιέσεις" - απ' όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα - προς την Ελληνική Δικαιοσύνη να λάβει αρνητική απόφαση...

    Εν αρχή φυσικά ην η "χρονοτριβή" και η "καθυστέρηση"...

    Αν θυμάμαι καλά, η "ουρά" για τα Διοικητικά δικαστήρια ξεπερνάει πια τα 4 χρόνια...

    Χωρίς να υπολογίζουμε την έφεση που θα ακολουθήσει...

    Δεκαετία και βάλε για να τελεσιδικήσει...

    Όσον αφορά τα media?

    Αυτά, σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς και τους "Προύχοντες" που επιθυμούν πάντα "ησυχία" και "με κάθε κόστος διατήρηση του κοινωνικοοικονομικού Status Quo, ούτε πρόκειται - ως συνήθως - να δώσουν διάσταση στο Κουρδικό Ζήτημα...

    Διάσταση στο ζήτημα και επικοινωνιακή ενίσχυση στην "Πολιτική Αγωγής" που επέλεξε το Κουρδικό Κίνημα μπορεί και πρέπει να δοθεί απο ιδιωτική πρωτοβουλία...

    Μήπως είναι καιρός να "ξυπνήσει" ο οποιοσδήποτε Σύνδεσμος Ελληνοκουρδικής Φιλίας υπάρχει και να ενεργοποιηθεί στα σοβαρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κ.ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.e

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν πρώτοις, εύχομαι στον καλό οικοδεσπότη μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ για την σημερινή ονομαστική του εορτή.

    Η Τουρκία έχει αποκλείσει την Κύπρο με βέτο από καμιά 10αριά οργανισμούς, διότι δεν την αναγνωρίζει κι εμείς καθόμαστε και κουβεντιάζουμε μαζί της, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική (μόνον η Κύπρος κι εμείς την στηρίζουμε πια ανοικτά), δεχόμαστε αγόγγυστα όλες τις ιταμές προκλήσεις και δείχνουμε την υπέροχη οδοντοστοιχία μας με πλατιά χαμόγελα. Η συνήθης χαζοχαρούμενη ελληνική εξωτερική πολιτική και έτερον ουδέν.

    Θα ευχαριστηθώ να γίνει αγωγή και δίκη για την υπόθεση Οτζαλάν, μόνο και μόνο για να δω τους υπεύθυνους (κυρίως Σημίτη) στο σκαμνί. Αφήνω το θέμα να το σχολιάσει καλύτερα ο Σάββας, ο οποίος είναι και ο "καθ' ύλην" αρμόδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΑΒΒΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΓΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ
    μανος141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά, Σάββα! Πολλές ευχές για υγεία και δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλήθεια, πώς να νοιώθει ο Μπαμπατζάν και γενικώς οι εκάστοτε Τούρκοι ΥΠΕΞ και άλλοι αξιωματούχοι όταν συναντώνται με τους Έλληνες ομολόγους τους και τους βλέπουν να κάνουν τούμπες και χαμόγελα από το ένα αυτί μέχρι το άλλο όταν ήδη μας έχουν κάνει του κόσμου τις ασχημίες; Δεν τους έρχεται κάτι σαν οίκτος με αποστροφή συγχρόνως;
    Ιουλιανός ο Παραβάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θερμές ευχές στον εορτάζοντα κ. Σάββα Καλεντερίδη. Υγεία πάνω απ' όλα και καλούς αγώνες.

    Ιουλιανέ, προφανώς νιώθουν. Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι, τουλάχιστον από το μαύρο '22 και μετά, μας είχαν ποτέ σε ιδιαίτερη υπόληψη. Ιδιαίτερα τα τελευταία 53 χρόνια, είναι βέβαιοι ότι είμαστε κιοτήδες. Είναι κρίμα αυτό, διότι το '40, αλλά και στα χρόνια της Κατοχής, δεν μπορεί παρά να μας είχαν εκτιμήσει, όπως και ο κόσμος όλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.