4/1/09

Ρωσική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο

Θα διεξαχθεί στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Την παρουσία του ρωσικού στόλου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αξιοποιήσει παρασκηνιακώς η Αθήνα, προκειμένου να «απαντήσει» στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Λίγες εβδομάδες μετά τον πλου ερευνητικού πλοίου τουρκικών συμφερόντων (υπό νορβηγική σημαία) στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η διοίκηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» ζήτησε χθες από...την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την άδεια δέσμευσης της ίδιας περιοχής για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων εντός των ορίων του FΙR Αθηνών στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου.

Τα ρωσικά γυμνάσια θα συνεχιστούν στις 11 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, τα οποία όμως εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης πτήσεων (FΙR) της Αθήνας.

Η ρωσική αεροναυτική δραστηριότητα στην περιοχή δεν θεωρείται επιχείρηση μείζονος κλίμακας (θα συμμετέχουν τα αεροσκάφη του «Κουζνέτσοφ», καθώς και δύο πλοία ανεφοδιασμού που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο), στρατιωτικοί κύκλοι όμως κρίνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις συγκεκριμένες περιοχές όπου διεξάγεται.

Ειδικότερα, η υποβολή του ρωσικού αιτήματος για τη διεξαγωγή της άσκησης προς την Αθήνα ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως ο θαλάσσιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου, που στην ουσία συνδέει τα FΙR Αθηνών και Λευκωσίας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μπορεί να μην εκδηλώνονται δυναμικού χαρακτήρα αμφισβητήσεις, όμως είναι μια νευραλγική περιοχή σε ό,τι αφορά τις «παγωμένες» συζητήσεις για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν ένα μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώθηκε με σχεδόν επιθετικού χαρακτήρα πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και το Κεντρικό Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον πλου του νορβηγικού σκάφους νοτίως του Καστελόριζου. Επίσης σε δύο περιπτώσεις η τουρκική πλευρά αμφισβήτησε όχι μόνο την ελληνική δικαιοδοσία στο FΙR, αλλά και την κυριαρχία στο Φαρμακονήσι, καλώντας την παραμονή Χριστουγέννων και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί από την περιοχή, λέγοντας ότι η πτήση γινόταν εντός τουρκικού FΙR. Πολλά από τα περιστατικά αυτά πάντως επιχειρήθηκε να αποκρυβούν από την κυβέρνηση.

Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά επιτελεία βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ενώ δεν λείπουν και πολιτικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μια ένταση στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια και του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη , οι οποίοι στις ομιλίες τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκαναν λόγο για «δύστροπους γείτονες» , ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση για τη νέα χρονιά» την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ο κ. Κ. Παπούλιας τα Θεοφάνια στο Αγαθονήσι
Στο ακριτικό Αγαθονήσι θα μεταβεί τα Θεοφάνια με ένα Σούπερ Πούμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας για να παρακολουθήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Αν και ο ίδιος αναφέρει ότι η απόφασή του να επισκεφθεί το Αγαθονήσι έχει ληφθεί εδώ και καιρό, πολύ πιο πριν από τις τουρκικές προκλήσεις με τις χαμηλές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από το νησί, ωστόσο η παρουσία του θα πρέπει να χαρακτηριστεί συμβολική. Ο κ. Παπούλιας προσκλήθηκε από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι θα τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη, και θέλει με την παρουσία του εκεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην προκλητική πολιτική στην οποία επιμένει η Αγκυρα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έφθασε μάλιστα στο σημείο να αποστείλει ανήμερα τα Χριστούγεννα αεροσκάφη F-16 για να παρενοχλήσουν ένα ελικόπτερο Σινούκ το οποίο εστάλη για την αλλαγή της φρουράς στο νησάκι, λέγοντας στους έλληνες πιλότους να απομακρυνθούν διότι βρίσκονταν εντός περιοχής τουρκικής ευθύνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνηθίζει να επισκέπτεται ακριτικά μέρη. Το περασμένο Πάσχα βρισκόταν στο Καστελόριζο και εν συνεχεία στον Εβρο. Η απόφασή του πάντως να παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Αγαθονήσι αντί στον επίσημο εορτασμό στον Πειραιά αιφνιδίασε τα πολιτικά κόμματα και το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Αιγαίου κ. Π. Καμμένος και ο υφυπουργός Αμύνης κ. Ι. Πλακιωτάκης.

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με την "Τουρκική παραπληροφόρηση" (βλ. Χουριέτ), η Ρωσική άσκηση θα λάβει χώρα μία και μόνον ημέρα, την 10/01/08.

    Η τεχνική του "επικοινωνιακού υποβιβασμού" σε πλήρη εξέλιξη....

    ************

    Russian forces drill in Aegean Sea

    ATHENS - Russian armed forces have requested a military exercise in the Aegean Sea, Greek media reported.


    Russian aircraft carrier "Kyznetsov," which is cruising in the Mediterranean Sea asked permission from the Greek Civil Aviation Organization to conduct a drill in the Flight Information Region.

    The drill will take place Jan. 11

    http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10689639.asp?gid=243

    ************

    Να υποθέσουμε οτι αυτή την "γραμμή" και "φιλοσοφία αντιμετώπισης" του "ζητήματος" προέκρινε η Τουρκία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περί της "τουρκικής προπαγάνδας" σε αγγλόφωνα διεθνή forums, ενδεικτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα "κάποιου Τούρκου" στο topic "Greece gives green light for Russian exercises in Aegean" στο forum http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=148919&page=6 :


    ***************

    Originally Posted by Ought Six

    I wonder if the Greeks got a guarantee of a big discount on their next weapons purchase from Russia in exchange for giving permission for this?

    ************

    No, the deal was that if the Russian would inform Greeks about their flights in Athens FIR, which they were not required to, the Greeks would have paid big tip in their next weapons purchase from Russia Both sides are happy.


    And guys, go easy on Greece. This is not a NATO issue. Why? Because Greeks dont' have any right to control Russian military aircraft in Athens FIR. According to second article, the talks are about Athens FIR not about Greek airspace (which we all know that they are not same). So, Greece did not betray NATO, they just acknowledged that Russians will fly their aircraft in Athens FIR and issued a NOTAM on it.

    Here is the NOTAM


    Παράθεση
    A2733/08 (Issued for LGGG PART 1 OF 2) - RUSSIAN NAVY AND AIRFORCE WILL MAKE A WITHOUT FIRING EXER WITHIN
    ATHINAI FIR AS DESCRIBED BELOW:
    1.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING) : 65NM RAD 343000N0280000E LIMITED
    TO THE SOUTH BY ATHINAI/CAIRO FIR BOUNDARIES.
    AWYS WITHIN THE SAID AREA AND KARPATHOS CTR WILL NOT BE AFFECTED BY
    THE ACTIVITIES.
    VERTICAL LIMITS: SFC-FL280.
    DATES AND TIMES: JAN 03 04 0900-1900.
    2.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 65NM RAD 350000N0283000E.
    AWYS WITHIN THE SAID AREA AND RODOS TMA, KARPATHOS CTR WILL NOT BE
    AFFECTED BY THE ACTIVITIES.
    VERTICAL LIMITS: SFC-FL280.
    DATES AND TIMES: JAN 08 10 0900-1900.
    3.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 65NM RAD 343000N0293000E LIMITED
    TO THE EAST BY ATHINAI/NICOSIA FIR BOUNDARIES AND TO THE SOUTH BY
    ATHINAI/CAIRO FIR BOUNDARIES.
    AWYS WITHIN THE SAID AREA WILL NOT BE AFFECTED BY THE ACTIVITIES.
    VERTICAL LIMITS: FL120-FL280.
    DATE AND TIMES: JAN 09 0900-1900.
    4.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 65NM RAD 341500N0240000E LIMITED
    TO THE SOUTH BY ATHINAI/CAIRO AND ATHINAI/MALTA FIR BOUNDARIES.
    AWYS WITHIN THE SAID AREA AND SOUDA MTMA WILL NOT BE AFFECTED BY THE
    ACTIVITIES.
    VERTICAL LIMITS: SFC-FL280.
    DATE AND TIMES: JAN 11 0900-1900.
    5.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 65NM RAD 360000N0204000E LIMITED
    TO THE SOUTH BY ATHINAI/MALTA FIR BOUNDARIES.
    AWYS WITHIN THE SAID AREA AND KALAMATA MTMA, ANDRAVIDA MTMA WILL NOT
    BE AFFECTED BY THE ACTIVITIES.
    VERTICAL LIMITS: SFC-FL280.
    DATE AND TIMES: JAN 16 0900-1900.
    6.- PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:
    END PART 1 OF 2. DATES AND TIMES AS ITEM E, 03 JAN 09:00 2009 UNTIL 16 JAN 19:00
    2009. CREATED: 24 DEC 10:24 2008


    And I believe this is a response to American ships moving to Blacksea (and an attempt to remind Turks that if they let Americans patrol in their back water, they would patrol in Turks' backwaters. But Turks did not have legal reasons to stop Americans entering Blacksea as long as they follow Montreu convention's rules).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.