31/1/09

Η φρίκη του πολέμου μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας

The Guardian
Ο Χελμί Σαμούνι γονάτισε στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας, που άλλοτε μοιραζόταν με τη σύζυγό του και τον μόλις πέντε μηνών γιο τους, και ανακάτεψε με τα δάχτυλά του ένα χοντρό στρώμα σκόνης και σπασμένων γυαλιών με την ελπίδα ότι θα βρει εκεί κάποιο αναμνηστικό της παλιάς του ζωής.
Η γυναίκα του, Μάχα και ο γιος του Μοχάμεντ σκοτώθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Συνολικά 48 μέλη της ίδιας οικογένειας βρήκαν το θάνατο εκείνο το πρωινό της Δευτέρας, 5 Ιανουαρίου, στο Ζεϊτούν, στα...νότια περίχωρα της πόλης. Μέσα σ’ όλα τα δεινά που χτύπησαν τους πολίτες της Γάζας, οι μοίρα των Σαμούνι, μιας οικογένειας αγροτών, οι οποίοι ζούσαν σε γειτονικά σπίτια, ήταν ίσως η χειρότερη. Περίπου δώδεκα σπίτια της γειτονιάς καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το μόνο σπίτι που έμεινε όρθιο
Η διώροφη οικία του Χελμί είναι ένα από τα λίγα που έμειναν όρθια. Στη διάρκεια της εισβολής είχε καταληφθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι διέλυσαν τα έπιπλα και έφτιαξαν θέσεις μάχης μέσα και έξω από το σπίτι. Αφησαν πίσω τους όλων των ειδών τα σκουπίδια. Αλλά το πιο ενοχλητικό ήταν τα γκράφιτι με τα οποία μουτζούρωσαν τους τοίχους του ισογείου: «Οι Αραβες πρέπει να πεθάνουν», «Πεθάνετε όλοι», «Ενας έπεσε νεκρός, μένουν άλλοι 999.999».
Ο αδελφός του Χελμί, Σαλάχ, 30 χρόνων, είχε διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο. Εψαχνε και αυτός, προσπαθώντας να διασώσει κάθε πολύτιμο αντικείμενο, περιλαμβανομένης μιας άδειας εργασίας στο Ισραήλ που είχε εκδοθεί για τον πατέρα του. «Του έδωσαν άδεια και έπειτα ήλθαν από το Ισραήλ και τον σκότωσαν», δήλωσε ο Σαλάχ.
Το δεύτερο Σάββατο του πολέμου, ο Σαλάχ κλείστηκε στο ισόγειο μαζί με άλλους 16 συγγενείς του. Μέχρι το πρωί, είχαν έλθει να αναζητήσουν καταφύγιο περισσότεροι γείτονες, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τώρα τους 50. «Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την πόρτα και προκάλεσαν πυρκαγιά», δήλωσε ο Σαλάχ. «Επειτα ήλθαν και μας ζήτησαν να φύγουμε». Οι συγγενείς περπάτησαν λίγα μέτρα στο βρώμικο δρόμο και μπήκαν στη μονοκατοικία του Γουάελ Σαμούνι. Εκεί έμειναν την υπόλοιπη ημέρα, χωρίς τρόφιμα και με ελάχιστο νερό. Είχαν μαζευτεί 100 άτομα πλέον, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εκεί έγινε η μοιραία επίθεση το επόμενο πρωινό. Παρότι υπήρξαν Παλαιστίνιοι μαχητές οι οποίοι δρούσαν στη γειτονιά, όλοι οι μάρτυρες δηλώνουν με βεβαιότητα ότι όσοι είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του Γουάελ ήταν άμαχοι.
KATHIMERINI

2 σχόλια:

  1. edo ine to psachno......ola ta alla ine alla logia na agapiomaste

    http://perseysteam.blogspot.com/2007/02/222007_02.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως η Τουρκία βαίνει - έκων άκων - και δη ταχύτατα προς την ηγεσία του Ισλαμικού Μπλόκ απομακρυνόμενη ραγδαία με στροφή 180 μοιρών απο τους Ευρωατλαντικούς προσανατολισμούς της?

    Αν και μέχρι τώρα κατηγορούσαν την Εργκένεκον για Αντιευρωατλαντισμό, τώρα βλέπουμε Πολιτικούς και Λαό να Ισλαμοποιούνται όλο και πιο πολύ προσεγγίζοντας ταχύτατα το Ακραίο Ισλάμ...

    Και να "εκθειάζονται" φυσικά απο αυτό (βλ. Χεζμπολάχ και Χαμάς στο παρακάτω άρθρο)...

    Θεατρινισμούς ίσως κάνουν οι Τούρκοι πολιτικοί ένεκα εκλογών, αλλά ο απλός λαός?

    Δεν θα φερόταν έτσι (πχ αντισιωνισμός) εαν δεν του έβγαινε πραγματικά (βλ. παρακάτω άρθρο)...

    .................

    Καθημερινή, άρθρο (1)

    Σε κίνδυνο η σχέση Τουρκίας - Ισραήλ

    The Economist

    Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού με το Ισραήλ έχουν υποστεί σημαντική φθορά εξαιτίας της γενικευμένης οργής για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μέχρι στιγμής αποκρούει τις πιέσεις για πάγωμα ή και διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ. Ομως η στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών ενδεχομένως κινδυνεύει.

    Παρασκηνιακά, το τουρκικό κατεστημένο, κυρίως το στρατιωτικό, εκτιμά τις σχέσεις με το Ισραήλ. Επίσης, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός, ο Ερντογάν εμφανίστηκε συμφιλιωτικός και εξήγησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα τον εξόργισε γιατί η ακούραστη διπλωματία του είχε φέρει το Ισραήλ και τη Συρία κοντά σε συμφωνία για τα Υψώματα του Γκολάν και γιατί εργαζόταν για μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που θα περιελάμβανε και την απελευθέρωση του απαχθέντος Ισραηλινού δεκανέα.

    Το 2004, ο Ερντογάν είχε ενοχλήσει το Ισραήλ αποκαλώντας το κράτος-τρομοκράτη, μετά τη δολοφονία του ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχ Αχμέντ Γιασίν καθώς έφευγε από τζαμί στη Γάζα. Ομως οι σχέσεις είχαν αποκατασταθεί με την παρότρυνση των ΗΠΑ.

    Αυτή τη φορά, όμως, ο Ερντογάν ήταν πολύ πιο θυμωμένος. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί μια χώρα που αγνοεί τελείως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέπεται να περνά την είσοδο του ΟΗΕ».

    Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα το Ισραήλ ήταν μία εγκύκλιος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, για ενός λεπτού σιγή σε αλληλεγγύη για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ πέτυχε να ακυρωθεί ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής στον οποίο καλούνταν οι μαθητές να εκφράσουν τα αισθήματα μίσους προς το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί απείλησαν να διδάξουν τη γενοκτονία των Αρμενίων στα ισραηλινά σχολεία.

    Ο αντισημιτισμός στην Τουρκία αυξήθηκε, με περιστατικά όπως η ανάρτηση πανό στο Εσκί Σεχίρ που έγραφε: «Επιτρέπονται μόνο οι σκύλοι, όχι οι Εβραίοι ούτε οι Αρμένιοι». Οι Τούρκοι αρνούνται την κατηγορία του αντισημιτισμού, θυμίζοντας ότι πριν από 500 χρόνια οι σουλτάνοι είχαν υποδεχθεί στην οθωμανική αυτοκρατορία τους Εβραίους που είχαν διωχθεί από τους χριστιανούς της Ισπανίας. «Ως ηγέτης, έχω πει ότι ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν στην τουρκική Βουλή.

    Αν όμως η ρητορική κατά του Ισραήλ στην Τουρκία συνεχιστεί, το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ μπορεί να απαντήσει υποστηρίζοντας το ψήφισμα περί «γενοκτονίας» των Αρμενίων. Το ισραηλινό λόμπι έχει επανειλημμένα βοηθήσει να μπλοκαριστεί το ψήφισμα, αλλά μπορεί οι υποστηρικτές του Ισραήλ στις ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100036_31/01/2009_301607


    .....................

    Καθημερινή, Σαβ, 31/01/09 , άρθρο (2)

    Η Χαμάς συγκρίνει τον Τούρκο πρωθυπουργό με τον Μωάμεθ τον Πορθητή

    Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, χαιρέτισε σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γάζα, τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός, συγκρίνοντάς τον με τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

    «Ο παλαιστινιακός λαός, η αντίσταση και η Χαμάς σε χαιρετούν Ερντογάν. Να είσαι δοξασμένος. Είμαστε στο πλάι σου, στο πλάι της Τουρκίας, από τη νικηφόρα Γάζα», είπε ενώπιον εκατοντάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς.

    Ο Ερντογάν «είπε την αλήθεια δοξάζοντας τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Μας θυμίζεις τους ένδοξους Οθωμανούς προγόνους σου», τόνισε, αναφερόμενος στο σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.

    Τα μέλη μιας τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης παρενέβησαν επίσης εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους.

    Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς χαιρέτισε «τη θαρραλέα στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπερασπίστηκε ευθέως τα θύματα του εγκληματικού σιωνιστικού πολέμου» απέναντι στο «σιωνιστή Σιμόν Πέρες. «Θεωρούμε την αποχώρησή του από την αίθουσα ως έκφραση υποστήριξης στα θύματα του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι σιωνιστές», είπε ο Φαουζί Μπαρχούμ.

    Αλλά και στο Λίβανο η στάση του Ερντογάν στο Νταβός χαιρετίστηκε με θέρμη τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μειοψηφία. «Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, εκ των ηγετών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Η εφημερίδα Ας-Σαφίρ, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, γράφει στην πρώτη σελίδα της ότι «ο Ερντογάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πιο Άραβας και πιο φιλάνθρωπος από τους περισσότερους Άραβες ηγέτες, ρίχνοντας τη μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων». Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη στάση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. «Αντί να φύγει όπως ο Ερντογάν ο Μούσα, που εκπροσωπεί επισήμως όλους τους Άραβες, επέστρεψε στη θέση του αφού έσφιξε το χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο Μούσα κάθισε δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο εγείρει ερωτήματα», προσθέτει η εφημερίδα.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/01/2009_265515

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.