20/2/09

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΕΝΕΙΑ...

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πέρα από τις δημόσιες διαμάχες των υπουργών είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής ασθμαίνουν. Οι διαμάχες είναι αποτέλεσμα της κακοδαιμονίας, όχι η αιτία της. Ούτε η ιδεολογία παίζει ουσιώδη ρόλο. Ο διαχωρισμός της ΝΔ σε «λαϊκή δεξιά» και σε νεοφιλελεύθερους είναι προσχηματική. Ούτε ρεύματα σκέψης υπάρχουν ούτε οι...αντιδράσεις στελεχών συναρτώνται με ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Προσωπικές διαμάχες εξουσίας, αθέτηση υποσχέσεων (για πάταξη της διαφθοράς) και αδυναμία αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, έφεραν τη φθορά.
Συγκρούσεις και συντροφικά μαχαιρώματα εκδηλώνονται καθημερινά και στο ΠΑΣΟΚ και στον Συνασπισμό. Έτσι ώστε ούτε η συνεργασία τους να έχει προοπτική ούτε η διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί εγγύηση σταθερότητας. Με αποτέλεσμα τη γενικευμένη δυσπιστία και την προκαταβολική απογοήτευση.
Οι κυβερνητικές αδυναμίες είναι έκδηλες. Πχ η κυβέρνηση σέρνει το «επίδομα θέρμανσης» επί ένα χρόνο και το δίνει (την πρώτη δόση!) την Άνοιξη, χάνοντας κάθε ψυχολογικό πλεονέκτημα. Αν η δεύτερη δόση δοθεί κατακαλόκαιρο θα βγάλει γέλιο. Σημαντικότερο είναι το θέμα της διαφθοράς. Κανείς, ούτε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, κατάλαβαν ότι την υπόσχεση πάταξης της διαφθοράς ο κόσμος την πήρε τοις μετρητοίς, αγανακτισμένος από τη ρεμούλα της τελευταίας σημιτικής περιόδου. Ούτε τώρα αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος περιμένει, έστω την ύστατη ώρα, να αποδοθούν έμπρακτα οι πολιτικές ευθύνες. Η κατρακύλα άρχισε όταν φάνηκε ότι υπήρχε διάθεση συγκάλυψης σκανδάλων. Η χαριστική βολή θα δοθεί αν δεν υπάρξουν μέτρα κάθαρσης εν όψει εκλογών. Πολύ περισσότερο που, όπως είναι προφανές, η αντιπολίτευση θα αναδείξει το ζήτημα αυτό σε κορυφαίο κατά την προεκλογική περίοδο. Αν ληφθούν αποφάσεις υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αντί για όφελος θα εισπράξει υψηλό κόστος. Αντιθέτως αν εγκαίρως αποσυρθούν, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις, οι εμπλεκόμενοι (όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο υπάλληλο) τότε η κυβέρνηση θα (ξανά)πάρει την πολιτική ανάσα που χρειάζεται.
Σενάρια διεξόδου συζητούν όλοι με όλους, πολιτικοί, οικονομικοί, εκδοτικοί παράγοντες. Προσκρούουν στο ότι δεν βρίσκουν (ή δεν συμφωνούν) σε πρόσωπο ικανό και αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Διάδοχες καταστάσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει διάδοχος. Και τα προτεινόμενα νέα κυβερνητικά σχήματα μένουν στα χαρτιά. Η τελευταία έμπνευση είναι κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη με τη στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων. Μια «κυβέρνηση Ζολώτα». Οι δυο ηγέτες χάνουν την πρωθυπουργία, ανοίγει ο δρόμος για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού χωρίς αυτούς. Η έκκληση Καραμανλή προς τον κ. Παπανδρέου για συναίνεση αποκτά έτσι ιδιαίτερο νόημα. Όλα αυτά όμως δεν θυμίζουν ξαναζεσταμένα μακαρόνια;
Παρασκευή 20-02-09, efimerida ELEYTHEROS

4 σχόλια:

  1. Ακραίο το άρθρο,πέραν από την πραγματικότητα,με σαφή αντινεοδημοκρατική στάση.
    Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην ΝΔ,που εν πολλοίς προέρχονται από την ιδεολογική αντιπαράθεση που άρχισε να υφίσταται από την πρώτη στιγμή που ο Μητσοτάκης μπήκε στο κόμμα.Φυσικά σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν είναι κόμμα με τα χαρακτηριστικά των κλασσικών ευρωπαϊκών "φιλελεύθερων" κομμάτων,άλλωστε ούτε καν αποδέχεται αυτόν τον τίτλο.
    Η οικονομική κρίση-μην υποτιμούμε την σημασία της!-ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που δεν περιμέναμε.
    Από εκεί και πέρα το αίσθημα του κόσμου αλλά και οι ενδικομματικές συγκρούσεις διαμορφώνονται από την υποστήριξη των ΜΜΕ.Με ένα πρόχειρο υπολογισμό φαίνεται πως το 80% των ΜΜΕ,όχι απλώς είναι ενάντια στην ΝΔ αλλά με φανατισμό και με τρόπο που δεν ταιριάζει στην ΝΔ.Αντίθετα η υποστήριξη ενός 10% (ίσως είναι και πολύ) στην κυβέρνηση είναι μάλλον χλιαρή.Αν άραγε τα πράγματα ήταν αντίστροφα μάλλον κανένας δεν θα μιλούσε...(σκεφτείτε τίτλους του τύπου :"ηγέτης ο Κώστας κάνει τα πάντα για να μην έλθει η κρίση στη χώρα μας",όχι δεν υπερβάλω γιατί για τον ΓΑΠ τέτοιους τίτλους έχουν).Για παράδειγμα θα αναφέρω την λυσσαλέα επίθεση του Κυριακού-ενός καταδίκου για σοβαρά αδικήματα- στον Καραμανλή επειδή δεν κατάφερε να ξαναβγεί πρόεδρος της ΕΟΕ...Ή την περίεργη μεταστροφή του Αλαφούζου...
    Στην άσχημη κατάσταση συμβάλλει και η λαϊκίστικη έως εξτρεμιστική και σίγουρα ανεύθυνη και αντεθνική στάση της κοινοβουλευτικής δυστυχώς αριστεράς,που ιδεολογικά γενικά η αριστερά κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια.Δεν λέω κάτι πρόσφερε αλλά αυτή ήταν που έμαθε στους Έλληνες να είναι τόσο επιρρεπείς στο "χάιδεμα" των αυτιών...
    Όσο παρακολουθώ το ιστολόγιό σας κ.Καλεντερίδη πρώτη φορά αναρτάται εσωτερικό θέμα.Θα ήθελε λοιπόν την γνώμη σας επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sapphire
    to arthro skiagrafei tin esoteriki politiki katastasi, anaferetai sto terastio -kata tin apopsi mou- zitima tis diafthoras kai tin atolmia-bradiporia tis kivernisis Karamanli na lamvanei genikos apofaseis kai eidikos se politika stelexi emplekomena se ypotheseis diafthoras, eno katagrafei kai kapoies taseis-kiniseis gia na kseperastei to endexomeno "adieksodo".
    An exeiw genikes h eidikes diafonies, grapstes na tis diavasoume.

    filika

    Savvas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ότι τα έχει βάλει με τους καναλάρχες και τους έχει καταδικάσει (βλέπε Κυριακού) σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ (που κατά τα άλλα του αρέσει η διαφάνεια) έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του Κυριακού και κατηγορώντας την ΝΔ δεν το βλέπεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί πρέπει ναβλέπουμε τα πράγματα σύνθετα.Δεν φτάνει μια κυβέρνηση να έχει σοβαρό πρωθυπουργό πρέπει και τα στελέχη που την απαρτίζουν να είναι σοβαρά και έμπιστα όσο αφορά αποφάσεις, ενέργεις κλπ.Τι να κάνει ο Καραμανλής , που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τον προκάτοχο του ονόματος, όταν από κάτω έχει σαθρό έδαφος.Δεν είναι΄θέμα ΚΑραμαλή και Παπανδρέου είναι θέμα ποιος είναι διατεθημένος να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και να πάρει το πολιτικό κόστος...Το να βάζουμε φόρους και να λέμε μεγαλοστομίες είναι εύκολο το να πράττουμε τα λεχθέντα δεν είναι εύκολο ....Γιατί να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση για να μπορούνε όλα τα παιδάκια να λένε δεν φταίω εγώ αυτός φταίει μια και δεν θα είναι ένας αλλά πολλοί...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.