18/2/09

Το διεθνές δίκαιο δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να αποδεχτεί την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας

Τι προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες

Αθήνα, 2 Αυγούστου 1999
του Μιχαήλ Ρέλλου, Δικηγόρου παρʼ Αρείω Πάγω - Διεθνολόγου

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου περί μειονοτήτων πυροδότησαν πάμπολλες αντιδράσεις, αλλά και θετικές εκτιμήσεις.
Οι υποστηρικτές του Υπουργού δειλά-δειλά μίλησαν και έγραψαν για το διεθνές δίκαιο, για τις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το δικαίωμα «αυτοπροσδιορισμού» των μελών της...μουσουλμανικής μειονότητας.
Όμως, προκαλεί απορίες γιατί ομιλούν για «διεθνείς συνθήκες» χωρίς να τις αναφέρουν, ή, όταν τις αναφέρουν, δεν αναφέρουν τα άρθρα και τα κείμενα των συνθηκών, για να καταλάβει το κοινό ποια είναι η αλήθεια.
Το κενό αυτό καλύπτει σήμερα ο Αχιλλεύς παρουσιάζοντας σε μετάφραση τα σχετικά χωρία των διεθνών συνθηκών, με τον ανάλογο σχολιασμό:
1. «Το άρθρο 2 της Διακηρύξεως της Βιέννης του 1993 προβλέπει ότι «όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού.»
Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο αυτό αναφέρεται σε λαούς και όχι σε μειονότητες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού!
Ναι. Η μουσουλμανική μειονότητα δεν συνιστά λαό και δεν έχει το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού. Έχει μόνο τα δικαιώματα της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και όσα δικαιώματα προβλέπονται για όλες τις μειονότητες σε όλα τα κράτη.
2. Το άρθρο 19 της Διακηρύξεως της Βιέννης καθορίζει ότι «τα κράτη έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που ανήκουν σε μειονότητες μπορούν να ασκήσουν πλήρως και αποτελεσματικώς όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς καμιά διάκριση και σε πλήρη ισότητα ενώπιον του νόμου...Τα πρόσωπα που ανήκουν σε μειονότητες έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν την δική τους κουλτούρα, να ασκήσουν την δική τους θρησκεία και να χρησιμοποιήσουν την δική τους γλώσσα ιδιωτικώς και δημοσίως, ελευθέρως και χωρίς παρεμπόδιση και διάκριση.» Καθίσταται σαφές ότι η συνθήκη δεν επιτρέπει πουθενά τον εθνικό αυτοκαθορισμό των μειονοτήτων, ούτε ορίζει τι είναι μειονότητα! Η προβλεπόμενη «απόλαυση της κουλτούρας» δεν μπορεί να εξισωθεί με τον εθνικό αυτοκαθορισμό...
3. Επίσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα στο άρθρο 1 αναφέρει ότι «όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού». Και σʼ αυτήν την περίπτωση ο αυτοκαθορισμός αφορά «λαούς» και όχι μειονότητες! Το πρόβλημα με τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από ένα κείμενο που προετοίμασε κάποιο ...«Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι», το οποίο προσυπέγραψαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές, εναρμονιζόμενοι με την πάγια πολιτική της ʼγκυρας, η οποία συστηματικώς παραβιάζει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα των πολυάριθμων μειονοτήτων της Τουρκίας.
4. Τι αναφέρει όμως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975; Στο άρθρο VII αναφέρει ότι κράτη «στο έδαφος των οποίων υπάρχει εθνική μειονότητα, θα σέβονται τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν σε τέτοιες μειονότητες στην ισότητα ενώπιον του νόμου, θα τους παρέχουν την πλήρη δυνατότητα για την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και κατʼ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύουν τα εύλογα συμφέροντά τους σʼ αυτήν την σφαίρα».
Παρατηρούμε ότι η Τελική Πράξη αναφέρεται σε υπαρκτές εθνικές μειονότητες, την έννοια των οποίων δεν ορίζει.
Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι θρησκευτική, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης (κατʼ απαίτηση της Τουρκίας, διότι οι Τουρκογενείς ήταν ελάχιστοι) και καμιά διεθνής συνθήκη δεν της δίνει το δικαίωμα του εθνικού αυτοκαθορισμού.
Επομένως, δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση της Ελλάδος να αποδεχθεί τον εθνικό καθορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας σε Τουρκική, ούτε είναι πράγματι Τουρκική.
Οι 100.000 Έλληνες Μουσουλμάνοι ανήκουν σε τρεις βασικές κατηγορίες - Πομάκοι (γηγενείς Έλληνες Θρακιώτες της Ροδόπης, απόγονοι απομάχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εξισλαμίστηκαν βιαίως πριν 3 αιώνες περίπου), Αθίγγανοι και Τουρκογενείς (οι πλείστοι των οποίων είναι απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων και άλλων υποτελών της Οθωμανικής τυραννίας).
Η άφρων απόφαση της κυβερνήσεως του Εθνικού Συναγερμού το 1954 από τον φόβο της Βουλγαρίας, να αποκαλέσει την μουσουλμανική μειονότητα Τουρκική, που διήρκεσε μόνο λίγα χρόνια, δεν δίδει σε κανέναν Έλληνα πολιτικό το δικαίωμα να επανέλθει σήμερα σʼ αυτό το κλειστό ζήτημα.
Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο για κάθε νουνεχή Έλληνα: Το αίτημα για μεταβολή της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας σε εθνική Τουρκική μειονότητα δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όλοι οι σχετικοί ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί πρέπει να χαρακτηριστούν επιεικώς αφελείς.
Όσο για το αίτημα αναγνωρίσεως της ανύπαρκτης δήθεν «μακεδονικής» (σλαβο-σκοπιανής) μειονότητας, δεν πρόκειται παρά για μια καθαρώς αντεθνική πράξη.
Το θέμα πρέπει να κλείσει εδώ μια για πάντα.
Αιδώς Αργείοι!

8 σχόλια:

  1. θα προτιμούσα να πεί ο σεβαστός Κύριος όσα δικαίωματα απόλαυσαν κα ιαπολαμβάνουν οι Ελληνες της Τουρκίας αυτα θα σας παρέχουμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το διεθνές δίκαιο δεν ξέρω τι λέει αλλά ξέρω τι λέει το δίκαιο του ισχυροτέρου και η καρδιά του λαγού (που μπορεί και να μην είναι λαγός αλλά του αρέσει να συμπεριφέρεται σα λαγός) όταν βρυχάται το λιοντάρι (που μπορεί και να μην είναι λιοντάρι αλλά συμπεριφέρεται έτσι αφού ο λαγός ή δήθεν λαγός "τσιμπάει") και ξέρω ότι ό,τι γυρέψει η Τουρκία, ή το Γιώργκος ή το Ντόρα θα τα δώσουνε προθυμότατα, ψάχνοντας βέβαια πάντοτε φιλολογίες για να παρουσιαστούν οι ντροπές ως εθνικές επιτυχίες...παλιά μας τέχνη... η τέχνη των αδύναμων ή οκνηρών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κ. Καλεντερίδη.

    Τα συγχαρητήριά μου (έστω και λίγο καθυστερημένα) για την ουσιαστική παρουσία σας στην εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ της ΕΤ3 την περασμένη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

    Από εσάς άκουσαν στοιχεία νέα και συγκεκριμένα πάνω στα ελληνοτουρκικά (τουλάχιστον για όσους δε σας παρακολουθούν τακτικά από το διαδίκτυο).

    Επίσης, είμαστε τυχεροί που υπάρχουν άνθρωποι σαν και εσάς που μιλάνε και φέρονται δημοσίως με φρόνημα αντάξιο ενός Έλληνα αξιωματικού. Δηλαδή με γενναιότητα, με πίστη στις αρχές και τις αξίες του Έθνους, και (για να μη ξεχνιόμαστε) υπενθυμίζοντας το απαραβίαστο του Ελλαδικού χώρου.

    Ως προς το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Νομίζω ότι εφόσον έχουμε φύγει μακριά από τη λογική του 1954..., μπορούμε να ορίσουμε το θέμα (και όχι "πρόβλημα") σε νέες βάσεις.

    Για μένα είναι ουσιαστικό λάθος να αναφερόμαστε συνεχώς στη μειονότητα ωσάν να είναι ένα κομμάτι ξένο από την υπόλοιπη ελληνική πραγματικότητα. Μιλάμε για Έλληνες συμπολίτες μας (την υπηκοότητα τουλάχιστον). Λάθη δικά μας στο παρελθόν, ενέργειες όπως και παραλείψεις, οδήγησαν πολλούς από αυτούς σε ξένες αγκαλιές. Το κακό είναι ότι δημιουργήσαμε σε πολύ κόσμο την άποψη ότι όλοι αυτοί είναι κάτι "ξένο" προς εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες.

    Το ζήτημα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με φοβιές αλλά ούτε και παντελή αδράνεια.

    Υ.Γ.
    1. Καλές όλες αυτές οι Διεθνείς συνθήκες, αλλά εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
    α) Πιστεύετε προσωπικά ότι μπορούμε ως Ελληνικό κράτος να αρνηθούμε το δικαίωμα σε κάποιον να πιστεύει ότι είναι Τούρκος;;;
    β) Αν όχι, πως θα ανατραπεί το αναπόφευκτο να ομαδοποιηθούν όλοι αυτοί;;;
    γ) Ποια κατά τη γνώμη σας είναι οι ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει η ελληνική πολιτεία ώστε μεσομακροπρόθεσμα να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα;;;

    2. Προφανώς και μπορείτε να μη δημοσιεύσετε το Υ.Γ. για ευνόητους λόγους.

    Ευχαριστώ,
    Καρατζόβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς καί δέν μπορείς να απαγορεύσεις σέ κανέναν να αυτοκαθορίζεται.
    Αρα, τό Ελληνικό κράτος θα πρέπει να διαφυλάξει τό δικαίωμα τού αυτοκαθορισμού τών Πομάκων καί Ρομά συμπολιτών μας από τόν Κεμαλικό φασισμό τού Τουρκικού Προξενείου καί τών εγκαθέτων του πού προσπαθούν να καταπνίξουν αυτήν την διαφοροποίηση ονοματίζοντάς τους μέ τό ζόρι Τούρκους.
    Τό Ελληνικό κράτος θά πρέπει να υποστηρίξει τό δικαίωμα τών δεκάδων λαών πού ζούν στην Τουρκία νά αυτοπροσδιοριστούν, καί να αποτινάξουν από πάνω τους τήν φασιστική Κεμαλικη σκιά τού αναγκαστικού εκτουρκισμού.
    Δηλαδή, να στηλιτεύει κάθε στιγμή την απόσταση τών νόμων καί τών πρακτικών τού ανελέυθερου Τουρκικού κράτους από τό Ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο

    Αλλο τό δικαίωμα κάποιων μουσουλμάνων να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι στην εθνικότητα (δέν μπορεί κανείς να τούς τό ξερριζώσει αυτό απο το μυαλό με απαγορεύσεις καί νομικά τερτίπια )
    καί άλλο η υπονόμευση της κυριαρχίας τού Ελληνικού κράτους καί οι αποσχιστικές πολιτικές.
    Αυτές θά πρεπει να αποκαλυφθούν καί να καταγγελθούν διεθνώς.
    Θά πρέπει να γίνεται ανοικτός διάλογος γι αυτά τά θέματα.
    Οσο τά κουκουλώνουμε, δίνουμε έδαφος στούς Κεμαλικούς Εθνικιστες γιά να δημιουργούν ερίσματα στην μειονότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με τους Πομάκους της Βουλγαρίας τι θα γίνει 'Ελληνες δεν είναι κι αυτοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Πομάκοι, είναι Πομάκοι. Οι Πομάκοι της Ελλαδας είναι Πομάκοι Ελληνες Πολίτες. οι Πομάκοι της Βουλγαρίας είναι Πομάκοι Βούλγαροι Πολίτες. Μήν μπερδέυουμε τήν Εθνικοτητα με την υπηκοότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή δεν είναι Ελληνική μειονότητα οι Πομάκοι της Βουλγαρίας?
    τότε τι λέτε ότι είναι Έλληνες γηγενής της Θράκης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Karatzova kai loipoi filoi
    Oi Tourkoi, ekmetalevomenoi lathi tou ellinikou kratous kai xrisimopoiontas methodous tromokratias, ekfovismou kai ekviasmon, exoun kataferoi na peisoun mia merida ton pomakon na lene oti einai Tourkoi. H merida auti me ti seira tis, upostirizomeni apo tous egkathetous mouftides tis Agkyras, tromokratei tous aplous Pomakous gia na min dilonoun tin pomakiki tous tautotita.
    Ypo auti tin ennoia, to elliniko kratos exei YPOXREOSH na apomonosei tous provokatores tis Agkyras kai na afisei tous katoikous ths Thrakis na ekfrazontai eleuthera.
    Tora, oson afora tin katagogis tous, i ektimisi mou einai oti oi anthropoi autoi einai thrakiko fyllo, pou eksislamistike prin apo 2-3 aiones.
    Prepei na sevastoume kai tin katagogi tous kai ti thriskeia tous.

    Savvas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.