23/2/09

Ολι Ρεν: «Ενθαρρυντική η συνάντηση των πρωθυπουργών Κροατίας-Σλοβενίας»

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σανάντερ θα συναντηθεί αύριο με το Σλοβένο ομόλογό του, Μπορούτ Παχόρ στο Μόκριτσε της Σλοβενίας για να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν χαιρέτισε την αναγγελία ότι οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβενίας θα συναντηθούν αύριο στο Μόκριτσε της Σλοβενίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας για συμμετοχή της Ε.Ε. στη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών και στην άρση των εμποδίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κροατίας-Ε.Ε.
Στη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα θα...συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς και της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.
Η Σλοβενία λόγω των συνοριακών διαφορών με την Κροατία προβάλλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με τις Βρυξέλλες και παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα για την προσχώρηση της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την πλήρη ένταξη της Κροατίας στη Συμμαχία, τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Χαίρομαι που θα συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί, είναι ενθαρρυντικό μήνυμα και ελπίζω ότι θα βοηθήσει να πετύχουμε αποτελέσματα σε σχέση με την διαμεσολάβηση της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Ρεν πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών -μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, οι οποίοι στη διάρκεια γεύματος εργασίας θα συζητήσουν για τη διεύρυνση και τις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ερώτηση αν αναμένει στη συνάντηση των κ.κ. Σανάντερ και Παχόρ στο Μόκριτσε να υπάρξει συμφωνία για τους όρους διαμεσολάβησης ειδικής επιτροπής υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, ο κ. Ρεν είπε ότι θα απαντήσουν γι αυτό οι δύο πρωθυπουργοί.
«Καλύτερα οι δύο πρωθυπουργοί να καθορίσουν τους στόχους και στη συνέχεια να τους υλοποιήσουν», απάντησε ο κ. Ρεν.
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι καμία πλευρά δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα.
Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αυριανή συνάντηση στο Μόκριτσε μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα επικεντρωθούμε στην εδραίωση επικοινωνίας και καλύτερης συνεργασίας στο μέλλον», είπε κ. Ζμπόγκαρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.