21/2/09

Τουρκοεβραίος επιχειρηματίας μεσολαβεί για τις σχέσεις των δύο χωρών

O εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Jak Kamhi
Όπως αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της Hürriyet με τον τίτλο «Ο Jak Kamhi μυστικός μεσολαβητής με το Ισραήλ», ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Jak Kamhi, που ζει στην Κων/πολη, διαμεσολάβησε μυστικά για την εκτόνωση της έντασης, που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μετά το Νταβός.
Ο Kamhi μετέβη στο Ισραήλ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Πέρες, τον Π/Θ Όλμερτ και την ΥΠΕΞ Λίβνι.
Λέγεται ότι ο Kamhi επεσήμανε στους Ισραηλινούς επισήμους ότι οι δύο χώρες είναι δύο σημαντικές δημοκρατικές δυνάμεις της περιοχής και ότι οι εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις δεν θα επιφέρουν όφελος σε κανέναν. Λέγεται, επίσης, ότι ο Kamhi κατά τις επαφές του προέβη σε βολιδοσκόπηση για μια πιθανή επίσκεψη στο μέλλον του Προέδρου Γκιούλ στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο
μεγαλοεπιχειρηματίας Kamhi είχε παραλάβει από τον 10ο Πρόεδρο της Τουρκίας Σεζέρ, στις 16/8/2007, το Βραβείο Υψηλής Προσφοράς. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην άρση του εμπάργκο, που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο, το 1974.
Η Sabah και η Cumhuriyet γράφουν για το ίδιο θέμα στις εσωτερικές τους σελίδες ειδησεογραφικά με τους αντίστοιχους τίτλους «Ο επιχειρηματίας Kamhi συναντήθηκε με τον Πέρες» και «Επίσκεψη από τον Kamhi στο Ισραήλ».
Η Hürriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Συγνώμη από το Ισραήλ στον στρατηγό Μπασμπούγ» γράφει ότι ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Μπασμπούγ, την περασμένη Δευτέρα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Gabi Askenazi. Κατά τη συνδιάλεξη αυτή, ο στρατηγός Μπασμπούγ ανέφερε την ενόχλησή του σχετικά με τις δηλώσεις του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Misrahi, και ζήτησε να μάθει ποια είναι η αξιολόγηση του Askenazi επί του θέματος. Ο Askenazi, απαντώντας στον στρατηγό Μπασμπούγ, είπε: «Είναι δική του άποψη. Δεν απηχεί τις δικές μας θέσεις. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά και πολιτική του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ».
Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι ο Askenazi, που επιθυμεί να αποτρέψει την επιδείνωση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ζήτησε συγνώμη από τον στρατηγό Μπασμπούγ. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Askenazi θα στείλει στον Τούρκο ομόλογό του και επίσημη επιστολή σχετικά με το θέμα.
Στο μεταξύ, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NTV [ώρα 13:00] αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής της Δ/νσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχος Γκιουράκ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, επιβεβαίωσε την ανωτέρω τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Γενικός Επιτελάρχης εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις Misrahi. Όσον αφορά την επιστολή που αναφέρεται στο ανωτέρω δημοσίευμα της Hürriyet, ο Γκιουράκ είπε ότι ήδη έφθασε στον παραλήπτη της.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk, ο ευρισκόμενος στην Άγκυρα συμπρόεδρος της Ομάδας Τουρκίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Robert Wexler, πραγματοποίησε επαφές υψηλού επιπέδου και μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Ο Wexler, απαντώντας σε ερώτηση «αν η Αμερική θα πάψει πλέον να συντάσσεται με το Ισραήλ σε οποιοδήποτε ανθρωπιστικό θέμα ή θέμα ασφάλειας παρουσιάζεται στη Μέση Ανατολή», είπε: «Όχι, αυτό δεν θα αλλάξει και δεν πρέπει να αλλάξει. Όμως, υπάρχει κάτι που είναι ελλιπές. Ένα Ισραήλ που αισθάνεται ασφαλές, μπορεί να προβεί σε ειρήνη και εμείς, ως Αμερική, προσπαθούμε αυτό να το εξασφαλίσουμε». Ο Wexler είπε ότι μίλησε με τον ίδιο τον Ερντογάν για το θέμα της στάσης, που τήρησε στο Νταβός, και είπε: «Αυτό ας το αφήσουμε πλέον. Στο σημείο αυτό, το καλύτερο είναι να αφήνουμε πίσω τα γεγονότα που αναζωπυρώνουν την ένταση στις σχέσεις. Οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι σημαντικές, όπως σημαντικές είναι και οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Μπορεί στο θέμα του διαλόγου με τη Χαμάς να υπάρχουν ορισμένες διαφορές τακτικής. Αυτά είναι πράγματα, που μπορούν να συζητούνται μεταξύ των φίλων, αλλά ο σκοπός μας είναι κοινός. Πρέπει να φθάσουμε σε μια λύση δύο κρατών στην περιοχή».
Στη συνέχεια της είδησης, αναφέρεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κρίσης λόγω των αρμενικών ισχυρισμών περί γενοκτονίας, και τονίζεται ότι επ’ αυτού, σύμφωνα με τον Wexler, σημασία έχει το χρονοδιάγραμμα που έχει ξεκινήσει την τελευταία περίοδο μεταξύ Έρεβαν και Άγκυρας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος καταλήγοντας είπε: «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να δει πόσο σημαντική είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Δεν πρέπει να συμβεί κάτι, το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στην κατάσταση αυτή».
www.anixneuseis.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.