23/2/09

Περσικό αέριο στην Ευρώπη

ΙΡΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 35 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ!
Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Συμφωνία με τουρκική εταιρεία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκανε το Ιράν, το οποίο ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να κάνει τις πρώτες δοκιμές στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέχρ.
Οι ιρανικές εφημερίδες έγραψαν ότι η συμφωνία προβλέπει τον σχηματισμό κονσόρτσιουμ της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Εξαγωγής Αερίου (ΕΙΕΕΑ) με μία τουρκική. Το 50% της νέας επιχείρησης θα ελέγχει η ΕΙΕΕΑ. Η νέα επιχείρηση θα μεταφέρει 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού εδάφους. Οι εφημερίδες δεν...έγραψαν ούτε το όνομα της νέας εταιρείας ούτε το όνομα της τουρκικής που θα συμμετάσχει στο κονσόρτσιουμ. Το Ιράν είναι η δεύτερη, μετά τη Ρωσία, χώρα στον κόσμο με αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του το καταναλώνει στην εσωτερική αγορά, οπότε είναι περιορισμένη η θέση του στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου.
Η εσωτερική αγορά ενέργειας στο Ιράν θα τονωθεί πάρα πολύ σύντομα, καθώς ετοιμάστηκε ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ρεύματος στο Μπουσέχρ και στις 25 του μήνα θα γίνει μία μικρή τελετή όχι εγκαινίων, αλλά δοκιμών για τα εγκαίνια. Θα γίνουν δοκιμές στα λογισμικά όλου του σταθμού και θα είναι παρών ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας που τον κατασκεύασε και που επανέλαβε ότι το εργοστάσιο δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Θα είναι μία «προκαταρκτική φάση» έναρξης του σταθμού, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΕΙΕΕΑ.
Χθες, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν συνεργάζεται καλά με τους επιθεωρητές του για να τους βοηθήσει να επιβεβαιώσουν ότι δεν κρύβει την ποσότητα του ουρανίου που έχει εμπλουτίσει και που υπολογίζεται σε 1.010 κιλά. Μερικοί φυσικοί εκτιμούν ότι η ποσότητα αρκεί για να μετατραπεί σε υψηλού εμπλουτισμού ουράνιο για την κατασκευή όπλου.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, Ρόιτερ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.