5/2/09

Ένα σενάριο για την Τουρκία

Yπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιδιώκουν μια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας-Κουρδιστάν. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με απόψεις Τούρκων αναλυτών που πρόσκεινται στο τουρκικό κράτος και στον Ερντογάν, θα αναβαθμίσει τον κουρδικό παράγοντα και ίσως σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των Τούρκων στην Ανατολία. Το ενδεχόμενο και οι υπολογισμοί αυτοί ίσως να κρύβονταν πίσω από τον εκνευρισμό του Ερντογάν, που οδήγησε στην αποχώρησή του από το Πάνελ του Νταβός.

του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την οργισμένη αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πάνελ του Νταβός έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει η κίνηση αυτή τις σχέσεις του τριγώνου Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ. Εκτός από τα άρθρα και τις αναλύσεις, έχουν γραφτεί και ορισμένα σενάρια για την πορεία των εξελίξεων, ένα από τα οποία είναι το ακόλουθο, του Χασάν Τζεμάλ, αρθρογράφου της Μιλλιέτ.

Πρώτη φάση
Έρχεται στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει ή στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση μένει απαθές στις προσπάθειες του αρμενικού λόμπι. Ο Ομπάμα κρατάει την προεκλογική του υπόσχεση προς τους Αρμενίους και το νομοσχέδιο περνάει από το Κογκρέσο.

Δεύτερη φάση
Στην Τουρκία, μαζί με ένα μεγάλο κύμα εθνικισμού, ξεσπά ένα κύμα αντιαμερικανισμού και αντιεβραϊσμού. Ενισχύονται στην Τουρκία τα εθνικιστικά και..τα ισλαμιστικά ρεύματα.

Τρίτη φάση
Οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας πέφτουν στο κενό και ενισχύονται τα μέτωπα των φανατικών και των ακραίων εθνικιστών και από τις δυο πλευρές.

Τέταρτη φάση
Η Τουρκία, αντί για υποβοηθητικός, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε παράγοντα που δυσχεραίνει τα σχέδια της αμερικανικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και τα σχέδια για την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων.

Πέμπτη φάση
Μετά την έκρηξη του εθνικισμού, του αντιαμερικανισμού και του αντιεβραισμού στην Τουρκία, εξ αιτίας της έγκρισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς αμφιβολία θα επηραστεί η στάση των Τούρκων και απέναντι στην Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία για τους κύκλους εκείνους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οι οποίοι θα επωφεληθούν για να τορπιλίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Έκτη φάση
Το αντιδυτικό κλίμα που έχει φουντώσει στην Τουρκία, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο χειρισμών του Ερντογάν στο Κυπριακό. Αυτό οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και δεν γίνεται καμία κίνηση μέχρι το τέλος του 2009, όπως επιβάλλει η διορία που έβαλε η Ε.Ε. Έτσι, μετά την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, επειδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Έβδομη φάση
Σε μια περίοδο που έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η κυριαρχεί στο εσωτερικό της η οικονομική αστάθεια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προστίθεται και η πολιτική αστάθεια και ενισχύονται οι δυνάμεις των υπερεθνικιστών και των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρασία και τον ισλαμικό κόσμο, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στον άξονα Ιράν-Χαμάς-Συρία.

Όγδοη φάση
Ενώ διαδέχεται η μια φάση την άλλη, ενεργοποιείται ο τουρκικός στρατός, όπως έγινε το 2003-2004 και με σχέδια πραξικοπήματος όπως τα Sarıkız-Ayışığı-Eldiven στήνει την παγίδα στον Ερντογάν, ο οποίος πληρώνει τον πολιτικό λογαριασμό.
Αυτά προς το παρόν...

15 σχόλια:

  1. Η Τουρκία δηλαδή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.Πιέζεται απο παντού.
    Η Τουρκία είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να εξαγάγει την Κρίση προς την πλευρά μας, αυτό έχε ιδείξει η ιστορία της δεν είναι εσωστρεφής χώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ομπρέλα ασφαλείας?
    Μήπως Ισραήλ και ΗΠΑ θα πάρουν πάλι το μέρος σε ότι αφορά την ελληνοτουρκική κρίση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι ακόμα. Η Αγκυρα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα νέο πλέγμα συνεργασίας με το Ιράκ. Δεν ανατρέπει αυτό κάποια σενάρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα υπάρξει ανάρτηση άρθρου για την απόφαση της Χάγης περί των θαλάσσιων συνόρων Ρουμανίας Ουκρανίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά την έλειψη γνώσεων περί των διπλωματοστρατιωτικών (διότι εμπλέκονται και τα στρατωτικά στο ως άνω άρθρο) η απλή λογική μου λέει ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί μια και δια παντός το θέμα ''Η ΤΟυρκία πήρε πολύ αέρα και πρέπει να μαζευτεί '' είναι να αναγνωριστούν κατα βάση όλα τα ε΄γκλήματα που έχει κάνει προς όλες τις μειονότητες που κατοικούσαν σε αυτή τη χώρα αρχής γενομένης των Αρμενίων μετά έχουν σειρά Κούρδοι Πόντιοι κλπ κλπ αν λοιπόν γίνει αυτό εμέσως πλην σαφώς τίθεται και θέμα αναγνώρισεις μειονοτήτων που σημαίνει ότι το πρόσωπο του ενιαίου Τουρκικού έθνους διασπάται τουλάχιστον προς τα έξω (για τον απλό λαό) και παύει ο φόβος ωχ θα μας την πέσουν οι Τούρκοι.Αυτό πιθανόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αναταραχές γιατί βάση της λογικής και του τρόπου σύσταστης και κυβέρνησης αυτού του κράτους δεν θα επιτραπεί εύκολα ή αν θέλετε οι αυτόχθονες και εθνικιστές ΤΟύρκοι δεν θα δεχτούν τις μειονότητες άρα θα υπάρξει εσωτερικός πόλεμος ο οποίος για να εξομαλυνθεί κάποιο θερμό επεισόδιο θα δημιουργηθεί στο Αιγαίο.Από την άλλη μεριά Αμερική και Ισραήλ ομοσούσιος και αδιαίρετος κυριαρχεί εμφανώς σε όλους και προς όλους και δείχνει τις προθέσεις του και έτσι αν μη τι άλλο οι Τούρκοι να το πω λαικά θα χαλαρώσουν γιατί πολύ ύψωσαν παράστημα .Τώρα αν στραφούν σε Ιρακ Ιραν κλπ κλπ για να τονώσουν το θρησκευτικό αίσθημα καθότι σε λαούς που το 60% του πλυθησμού είναι αγράμματοι μόνο με θρησκευτικούς πολέμους μπορείς να τους ελέγξεις είναι ένα πιθανό σενάριο...Τελικά αυτό όλο μου θυμίζει την παροιμία άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς η Αμερκή και το Ισραήλ θα έιναι πάλι οι ''ειρηνιστές'' να υπόθέσω του κόσμου και οι διαμεσολαβητές της ειρήνης ? ή κατάλαβα λάθος?
    Η Ελλάδα θα μπορέσει να αδράξει την ευκαιρία και να περάσει τα δίκαια που τόσο καιρό απεμπολίζει ή αντί να κοιτάξει το δάσος θα κοιτάξει το δέντρο?
    Καλημέρα κύριε Σάββα
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας θα την είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου. Και σίγουρα θα έχουν μεριμνήσει για το "χρύσωμα" του χαπιού. Και συνήθως το "χρύσωμα" το πληρώνει ο βλάκας και ο απαθής της παρέας. Γιατί κάτι δεν μου αρέσει? Γιατί η θρακιώτικη καταγωγή μου με κάνει και ανησυχώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπληκτικό άρθρο των Financial Times Deutschland (FTD) για την αποχώρηση Ερντογάν από το πάνελ στο Νταβός, στη διεύθυνση http://www.ftd.de/meinung/kommentare/:Kommentar-Falscher-Ankl%E4ger-Erdogan/468972.html
    Αν μπορεί κανείς να το μεταφράσει και να μας το στείλει θα έκανε μεγάλο έργο.
    Όσοι πιστοί...

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Σάββα,

    Μετέφρασα το άρθρο των FT Deutschland. Η μετάφραση είναι όχι κατά λέξη (όπως μεταφράζουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα), αλλά κατά πρόταση, ώστε να αποδίδεται όσο το δυνατόν ακριβέστερα το κείμενο στην ελληνική γλώσσα. Βασικός κανόνας της μετάφρασης: Δεν μεταφράζουμε λέξεις, μεταφράζουμε προτάσεις.

    Γνώμη μου είναι ότι ο Ερντογάν αυτοκτονεί την Τουρκία... Δεν είναι τυχαία εφημερίδα οι FT Deutschland. Είναι το μακρύ χέρι ΗΠΑ και Βρετανίας στη Γερμανία...

    Ιωάννης Μ.

    "Σχόλιο

    Ψεύτικος κατήγορος ο Ερντογάν

    Σίλκε Μέρτινς

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός οργίζεται στο Νταβός για τον πόλμεο στη Γάζα, αν και ο ίδιος προχωρεί σε σκληρές κινήσεις εναντίον των Κούρδων στην ίδια τη χώρα του. Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ενοχλητική, περιττή και αναξιόπιστη.

    Το μόνο που έλειπε στον Τούρκο πρωθυπουργό, ήταν να χτυπήσει και το πόδι με δύναμη, και τότε το σόου στο Νταβός για παιδιά νηπιαγωγείου θα ήταν τέλειο: «Δεν ξαναέρχομαι πια στο Νταβός!», διακήρυξε στη μελοδραματική του έξοδο. Ας ελπίσουμε να κρατήσει το λόγο του. Τέτοιες εμφανίσεις, δεν μας χρειάζονται.

    Δεν είναι μόνον ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ανάξια και απαράδεκτη για έναν ηγέτη. Είναι και ότι ως προς το περιεχόμενο η οξεία του κριτική κατά του Ισραήλ είναι άτοπη. Είναι ανυπόφορη υποκρισία, η Τουρκία να παίζει το ρόλο του ηθικού κριτή, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, όταν η Τουρκία είναι ακριβώς εκείνη η χώρα, που στο εσωτερικό της καταδιώκει ανελέητα την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση PKK, όταν η Τουρκία είναι η χώρα που τα τελευταία 25 χρόνια σκότωσε 37.000 πραγματικούς ή υποτιθέμενους αντάρτες και, ταυτόχρονα, όχι σπάνια, ισοπέδωνε, κατά κυριολεξία, ολόκληρα χωριά.

    Ο ίδιος ο Ερντογάν καθόλου μα καθόλου δεν ντράπηκε πριν από έναν χρόνο, να στείλει το στρατό του να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, για να καταδιώξει Κούρδους εξτρεμιστές. Ως προς το αν οι επιχειρήσεις του έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων; Ούτε που νοιάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα ο Ερντογάν.

    Συνομιλεί η Τουρκία με το PKK;
    Η αιτία για την τουρκική χερσαία επίθεση το Φεβρουάριο του 2008 ήταν, συγκριτικά, μηδαμινή. Κατηγορείτο η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ ότι δεν αναλάμβανε δράση κατά του PKK. Δεν μπορεί κανείς ούτε να φανταστεί πώς θα αντιδρούσε η Άγκυρα, αν οι Κούρδοι εξτρεμιστές πυροδοτούσαν χιλιάδες ρουκέτες από το Βόρειο Ιράκ προς την Τουρκία – αν δηλαδή έκαναν αυτό που έκανε η Χαμάς εναντίον στόχων στο Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας.

    Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα αρνείται η τουρκική κυβέρνηση ένα κράτος στους Κούρδους, όταν ακόμη και οι Παλαιστίνοι έχουν κράτος; Και, όταν ζητάει από το Ισραήλ να συνομιλήσει με τους φονταμενταλιστές Ισλαμιστές της Χαμάς, πώς βλέπει ο Ερντογάν το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται να συνομιλήσει με το PKK;

    Η Παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό PKK είναι χαρακτηρισμένες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι δύο το ίδιο ακριβώς ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί τη Χαμάς άξια τιμής και της αποτίει «σεβασμό», τότε δεν μπορεί για κανέναν λόγο να αρνηθεί το PKK ως συνομιλητή. Και γιατί δεν απελευθερώνει ο Ερντογάν αμέσως αυτή τη στιγμή, τον επικεφαλής του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=de&tl=el&u=http://www.ftd.de/meinung/kommentare/:Kommentar-Falscher-Ankl%25E4ger-Erdogan/468972.html&prev=hp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε μία πολύ πρόσφατη επαφή μου με μουσουλμάνο της Θράκης που επανήλθε μετά 30 χρόνια απουσίας, συζητούσαμε την θέση Ερντογάν και τις πιθανές εξελίξεις - παρενέργειες της "μαγκιάς" του στη Χάγη.
    "Ο Ερντογάν δεν έπρεπε να κάνει τόσο μεγάλη μαγκιά. Τώρα περιμένει να του την φέρουν οι Εβραίοι μαζί με τους Αμερικανούς. Και θα του την φέρουν στο θέμα της Αρμενίας", μου είπε.
    "Το έκανε για το εσωτερικό, αλλά είναι ήδη πολύ δυνατός, έχει το 40% του λαού μαζί του..."
    "Δεν κινδυνεύει από τους στρατιωτικούς, είναι μεγάλο μούτρο..."
    "Θέλει να βάλει την Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά οι στρατηγοί ίσως να του βάλουν τρικλοποδιά με καμία προβοκάτσια ή με ένα επεισόδιο με την Ελλάδα..."
    "Οι Κούρδοι είναι ντιπ καφαλού (τελείως χαζοί) δεν τους φοβάμαι, πολλοί από αυτούς εξαγοράζονται, όμως οι Αρμένιοι έχουν μεγάλη δύναμη έξω..."
    Όπως, καταλαβαίνετε, υπάρχουν αντίρροπες τάσεις μέσα στην Τουρκία, και σε περίπτωση δημιουργίας εθνικιστικού πόλου μαζί με ισλαμικό πόλο, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ομαλή συνύπαρξη αλλά και η ταυτόχρονη "πορεία" προς ένα κοινό στόχο.
    Οι στρατηγοί ελέγχουν τον εθνικισμό, που προσπαθεί να κερδίσει ο Ερντογάν με την "μαγκιά" στο Νταβός...
    Λέτε οι στρατηγοί να καθήσουν ήρεμοι; Να αφήσουν να χαθούν τα πάντα χωρίς να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξαφάνιση του Κεμαλισμού;

    Σάββα, κάποιο σχόλιο γι αυτά; Εάν θέλεις επικοινωνείς για να σου πω ποιός και με ποιά ιδιότητα είναι ο μουσουλμάνος φίλος. Σίγουρα θα βγάλεις πολλά συμπεράσματα από την ιδιότητά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ... Όσοι πιστοί ….


    Ψευτοκατήγορος Ερντογάν

    του Ζίλκε Μέρτινς


    Ο τούρκος αρχηγός της κυβερνήσεως αναστατώθηκε στο Νταβός εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, μολονότι ο ίδιος ακολουθεί στη δική του χώρα σκληρή γραμμή εναντίων των Κούρδων. Η εμφάνιση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οδυνηρή, περιττή και αναξιόπιστη.

    Το μόνο που έλειπε ακόμα ήταν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να κοπανίσει το πόδι του και η παράσταση (Show ) του σε επίπεδο νηπιαγωγείου στο Νταβός θα ήταν τέλεια. «Δεν ξαναέρχομαι στο Νταβός!», πρόλαβε και αναφώνησε κατά την μελοδραματική του αναχώρηση. Ας ελπίσουμε ότι θα το υλοποιήσει. Άλλωστε τέτοιες εμφανίσεις δεν χρειάζεται κανένας.

    Δεν είναι μόνο, το ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι για έναν κρατικό λειτουργό αναξιοπρεπείς και απαράδεκτη. Εξίσου απρεπής στο περιεχόμενο της είναι και η οξεία κριτική του προς το Ισραήλ για το πόλεμο στη Γάζα. Είναι μια αφόρητη υποκρισία η Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη τουρκική γενοκτονία των Αρμενίων, να το παίζει ηθικοαπόστολος – ακριβώς εκείνη η χώρα, που στην επικράτεια της διώκει ανηλεώς τη κουρδική αποσχιστική οργάνωση (ανεξαρτησίας) PKK, η χώρα η οποία φόνευσε τα περασμένα 25 χρόνια 37.000 πραγματικούς και εικαζόμενους επαναστάτες και ταυτόχρονα, όχι σπάνια, ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά.

    Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν ντράπηκε καν πριν από ένα χρόνο, να αφήσει το στρατό του να προελάσει στο βόρειο Ιράκ, για να κυνηγήσει κούρδους εξτρεμιστές. Εάν σε τέτοιες επιχειρήσεις εκτέθηκαν σε κίνδυνο και κούρδοι άμαχοι, ήταν μέχρι τώρα αδιάφορο για τον Ερντογάν.


    Ομιλεί η Τουρκία με το PKK;

    (Φωτογραφία του Ερντογάν με τον υπότιτλο: ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για τσατίλα –Eklat)

    Η αιτία για την τουρκική επίθεση με πεζικό το Φεβρουάριο του 2008 ήταν συγκριτικά μηδαμινή. Η κουρδική τοπική διοίκηση στο βόρειο Ιράκ κατηγορήθηκε ότι δεν κινείτε εναντίον του PKK. Δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς , πως θα αντιδρούσε η Άνκαρα, αν οι Κούρδοι εξτρεμιστές εκτόξευαν από το βόρειο Ιράκ χιλιάδες μικρές ρουκέτες προς τη Τουρκία – ακριβώς όπως πράττει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίων στόχων στο Ισραήλ.

    Με ποιο δικαίωμα τάχα αρνείται η τουρκική κυβέρνηση στους Κούρδους ένα κράτος, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δικαιούνται οι Παλαιστίνιοι; Και εφόσον βρίσκει ο Ερντογάν, ότι το Ισραήλ οφείλει να μιλήσει με την ισλαμοριζοσπαστική Χαμάς, γιατί δεν μιλάει τότε ο ίδιος και με το PKK;

    Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ διαβαθμίζονται κατά το ίδιο μέτρο σε Ευρώπη και Αμερική ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιότιμη και την αντιμετωπίζει με «σεβασμό», τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί τότε ο Ερντογάν δεν απελευθερώνει αμέσως τον αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν;


    Μέρος δεύτερο: τι δεν θα χρειάζονταν κάποιος στην εγγύς ανατολή
    (ακολουθεί σε άλλη ιστοκάρτα)

    Στα δεξιά υπάρχουν διαφημίσεις για εμφυτεύματα δοντιών και ταξίδια σε τιμή ευκαιρίας στη Τουρκία και στη νότια Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το δεύτερο μέρος (πρώτα ο Θεός) απο Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όντω, εκπληκτικό το άρθρο. Χαιρετίσματα από Ελβετία!


    Λάθος κατηγορίες από τον Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εξανέστη στο Νταβός για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που ο ίδιος δρα σκληρά στη χώρα του εναντίον των Κούρδων. Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ντροπιαστική, περιττή και καθόλου πειστική.

    Το μόνο που θα έλειπε ακόμα για να ήταν το επιπέδου νηπιαγωγείου σόου του στο Νταβός τέλειο, ήταν να χτυπήσει δυνατά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πόδι του στο έδαφος. ‘Δεν θα ξαναέρθω στο Νταβός’, φώναξε ακόμα κατά τη μελοδραματική του αποχώρηση. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εκεί. Γιατί τέτοια παράσταση δεν τη χρειάζεται κανείς.

    Δεν είναι μόνο ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ανάξια και απαράδεκτη για πολιτικό. Και η δριμεία του κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας είναι κενή. Είναι αβάστακτη υποκρισία όταν η Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παίζει το ρόλο του αποστόλου της ηθικής. Ειδικά αυτή η χώρα, που καταδιώκει άτεγκτα στο σπίτι της την κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΡΚ και που τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκοτώσει 37,000 πραγματικούς και υποτιθέμενους αντάρτες και έχει συχνά ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά.

    Ο ίδιος ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο δεν ντράπηκε ούτε για μια στιγμή να στείλει το στρατό του να προελάσει στο Βόρειο Ιράκ για να καταδιώξει Κούρδους εξτρεμιστές. Το αν με τέτοιες επιχειρήσεις κινδύνευαν και Κούρδοι άμαχοι, του ήταν αδιάφορο.

    Η αιτία για τη χερσαία επίθεση των Τούρκων το Φεβρουάριο του 2008 ήταν εξίσου άκυρη. Κατηγορήθηκε η τοπική κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ότι δεν δραστηριοποιείται ενταντίον του ΡΡΚ. Δεν θέλει κανείς ούτε καν να φανταστεί, πώς θα αντιδρούσε η Άγκυρα αν Κούρδοι εξτρεμιστές εκτόξευαν χιλιάδες ρουκέτες – όπως έκανε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

    Με ποιο δικαίωμα αρνείται η τουρκική κυβέρνηση στους Κούρδους κράτος, όταν και στους Παλαιστινίους επιτρέπεται να έχουν; Και αφού το Ισραήλ πρέπει να συζητήσει με τη ριζοσπαστική ισλαμική Χαμάς - όπως θεωρεί ο Ερντογάν -, γιατί τότε δεν συζητάει και ο ίδιος με το ΡΚΚ;

    Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ κατατάσσονται το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιόπιστη, τότε δεν υπάρχει λόγος να απορρίψει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί ακόμα δεν αφήνει ελεύθερο ο Ερντογάν τον ίδιο τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα έπρεπε να θέσει ως στόχο της την τριχοτόμηση της Τουρκίας. Δυτικά παράλια - ένταξη στην ΕΕ (γεωστρατηγικός έλεγχος Αιγαίου και Δαρδανελίων), ανατολικά Κουρδικό κράτος (έλεγχος πετρελαιοπαραγωγικών πηγών) - ενδιάμεσα, Τουρκία ως έχει για εκμετάλλευση φτηνών εργατικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.