22/2/09

Κολομβία: νέο σκάνδαλο υποκλοπών από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών αποκάλυψε εβδομαδιαίο περιοδικό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κολομβίας διέταξε χθες Σάββατο την έναρξη έρευνας για τις παράνομες υποκλοπές από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, δηλώνοντας ότι μια "εγκληματική οργάνωση" ενδέχεται να "παρεισέφρησε" στη λειτουργία της.
Οι καταγγελίες περί υποκλοπών, τις οποίες δημοσίευσε το...εβδομαδιαίο περιοδικό Semana, προστίθενται σε μια σειρά σκανδάλων που βαρύνουν την DAS (Departamento Administrativo de Seguridad: Διοικητική Διεύθυνση Ασφαλείας), όπως είναι γνωστή η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας. Το νέο σκάνδαλο ξέσπασε τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση της πρώην διευθύντριάς της, Μαρίας δελ Πιλάρ Ουρτάδο, που παραδέχθηκε ότι παρακολουθούνταν αντίπαλοι του Προέδρου ʼλβαρο Ουρίμπε. Ο προκάτοχός της εκτίει ποινή φυλάκισης για συνεργασία με τάγματα θανάτου που, βάσει διαταγών του, εκτελούσαν συνδικαλιστές.
Τα σκάνδαλα αυτά αποτέλεσαν πλήγμα για την συντηρητική κυβέρνηση του Ουρίμπε, που έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από το στρατό των ΗΠΑ για την πάταξη των αριστερών ανταρτών, των ακροδεξιών παραστρατιωτικών και συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.
Ο Φελίπε Μουνιός Γκόμες, νέος διευθυντής της DAS, δήλωσε ότι μια ειδική, επίλεκτη ομάδα ερευνητών θα εξετάσει το εάν "ένα δίκτυο μαφιόζων επιχειρεί να πλήξει την εθνική μας ασφάλεια".
Κατά το περιοδικό Σεμάνα, πράκτορες της DAS παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα γνωστών δημοσιογράφων, πολιτικών και δικαστικών και διαβίβαζαν πληροφορίες σε λαθρέμπορους ναρκωτικών και ένοπλες συμμορίες. Το περιοδικό έγραψε ότι η υπηρεσία είναι πλέον "εκτός ελέγχου".
Ο υπουργός Αμύνης Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι διέταξε άμεση έρευνα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα εάν και κατά πόσον θα υπάρξουν καθαιρέσεις και ποινικές διώξεις στελεχών της υπηρεσίας.
"Το πρόσωπο, ή οι άνθρωποι, που ευθύνονται πρέπει να αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου", είπε ο Σάντος σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.
Το 2007, ο Ουρίμπε είχε καθαιρέσει κορυφαίους αξιωματούχους της αστυνομίας μετά το ξέσπασμα άλλου ενός σκανδάλου παρακολουθήσεων.
Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Γκουστάβο Πέτρο κατηγόρησε τον ίδιο τον Ουρίμπε ότι βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις. Ο Πέτρο ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που παρακολουθούνταν, μαζί με πολλούς άλλους που πραγματοποιούν έρευνες για τους δεσμούς πολιτικών με τάγματα θανάτου.
Ο Πέτρο επισήμανε, μιλώντας στην εφημερίδα El Espectador, ότι η παρακολούθησή του συνεχίστηκε και μετά την αλλαγή στην ηγεσία της DAS, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί σαν "αστυνομικό κράτος, που καταστρέφει την δημοκρατία, δεν σέβεται τις αξίες και τις αρχές της, ούτε το Σύνταγμά μας".
NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.